VAN PARK AVM, VANMALL İSMİYLE GERİ DÖNÜYOR

2010 yılında Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Van İl Özel İdaresi yerinde temeli atılan, 2019 yılında tamamlanarak açılışı yapıldıktan sonra bir türlü beklentileri karşılayamayarak 2 kez isim değiştiren Van Park AVM yeniden isim değişikliğine giderek Vanmall ismiyle açılışa hazırlanıyor.

Burhan Ergin

2010 yılında temeli atılan ancak beklentileri karşılayamayan Van Park AVM Büyükşehir Belediyesi ve GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık firması ortaklığıyla yeniden açılışa hazırlanıyor. Elite World Otel’de düzenlenen lansman toplantısına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, GLA Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Müşaviri Avukat Duygu Ortaköylü, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Van’a yenilikler getirmek istiyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan GLA Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Müşaviri Avukat Duygu Ortaköylü, “Doğu Bölgemizin cazibe merkezlerinden olan Van’da yeni projemiz VanMall’ı size tanıtmak için buradayız. Bizler için potansiyeli yüksek cazibe merkezlerinden biri Van. Doğu’nun da en büyük illerinden birisi Van. Biz de burada yakın zamanda AVM’nin kapılarını açıp sizlerle birlikte tüm Van’a ve bölge halkına, yurt dışına hizmet vermek istiyoruz. Kısa süre içerisinde GLA Yönetim olarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde temelini attığımız, iş ortaklığı yaptığımız, yönetimini gerçekleştirdiğimiz pek çok projemiz arasından yeni olarak Vanmall’ı katıyoruz. Ülkemizin en doğusunda bulunan cazibe merkezinden olan Van’da son yıllarda yapılan yatırımlar milyon dolarları buluyor. Bu proje de onlardan bir tanesi ve biz de bu projede GLA Yönetim olarak yer almaktan gurur duyuyoruz. Bugün de bu gururu beraber paylaşalım istedik. Vanmall, sadece Van için değil bölge halkı için, İran için de çok seçkin bir proje olmaya aday. Bunda GLA Yönetimin olması da en öne sürükleyen sebeplerden bir tanesi. İran’ın ülkemize sınır olması, turizm potansiyelinin çok yüksek olmasından dolayı yerli ve yabancı yatırımcılara da açık bir proje olacak. Yatırım kelimesi ülkemizde son yıllarda Van şehrinin adıyla çok anılmaya başladı. Bu da bize Van’ın cazibe merkezi olacağı anlamına geliyor. Kente kazandırılan projelerle büyüyen bir ivme kazanırken biz de bunun içinde olup hem ülkemize hem bölgemize hem de Van’a yenilikler getirmek istiyoruz” dedi.

“Van’da olmayan markaları getirmek istiyoruz”

GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, “Van’a geldiğimizde, gezdiğimizde burayı geç keşfettiğimizi gördük. Van’ın potansiyelini görünce hayran olduk. Bu potansiyel bizi cezbetmiş durumda. Lokasyon biz de en önemli konulardan biri. Bu AVM’de de lokasyon en önemli şey. Biz Van Büyükşehir Belediyesi’nin ihale alım süreci ile buraya gelmiş bulunuyoruz. Amacımız burada hiç olmayan markaları getirmek. Beraber iş ortaklığı şeklinde bu projeyi en iyi noktaya getireceğiz” diye konuştu.

“Van şehrimiz 4 mevsim turizmin yaşandığı bir şehir”

Toplantıda son söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, İş insanlarımızın vakti kıymetlidir. Yapılan bir araştırmada en zeki insan grupları içerisinde, ticaret erbapları, iş insanları gösterilir. Böyle bir kitlenin önünde olmak bizim için kıymetli. Ticareti yaparken, rasyonel akıl devreye girer. Niye yapmalıyız, neden yapmalıyız, neden burada olmalıyız? Soruları önemli sorulardır. Bir tüccar için, bir iş erbabı için, bir işadamı için bu sorular çok önemlidir. Van şehrimiz etrafındaki yaklaşık 15 vilayet içerisinde çok güçlü büyüme potansiyeline, yatırım imkanlarına ve insan kaynağına sahip bir şehirdir. TÜİK’in verilerine göre Van’da 1 milyon 140 bin civarında nüfusumuz var. Bu nüfusun %65’i 30 yaşın altındadır. Çok genç bir insan kaynağına sahibiz. Bu bizim şehirdeki en güçlü yanlarımızdan birisidir. Ama eski tabirle, Urartuların deyişiyle yukarı denizi, Selçukluların bir dönem ayak bastığı, Osmanlı’nın ve şimdi de bize, Cumhuriyetimize vilayet olmuş Van’ımızın çok kadim yerleri bulunmaktadır. Van gerçeklerinden biraz da rakamlarla bahsetmek istiyorum. Van şehrimiz 4 mevsim turizmin yaşandığı bir şehir. Kışın kayak imkanı, yazın bizim Van Denizi diye adlandırdığımız, teorideki ismi göl olabilir ama Marmara Denizi’nin 3’te biri büyüklüğündeki Van Denizimizle her yıl resmi rakamlarla 1 milyonun üzerinde turist şehrimizi ziyaret ediyor. Bunun önemli kısmını da yabancı turistlerimiz oluşturuyor. Geçen yılki resmi rakamlarımıza göre 460 bin civarında ekseriyeti İranlı olmak üzere turist ilimizi ziyaret etmiştir. Sağlık turizminin de ciddi anlamda ilerlediği bir şehirden bahsediyoruz. Özellikle Kuzey Irak bölgesinden olsun, buralardan çok ciddi derecede turist gelmeye başladı. Bunlar da ciddi anlamda esnafımızın alışverişine, ticaretine katkıda bulunuyorlar. 1 milyonun üzerindeki turistin yarısının yabancı olması, hakikaten çok kıymetli. İnsanlar Akdamar Adası’nı görmeye, hikayeyi dinlemeye geliyor. Van Kalesi’ni, Hoşap Kalesi’ni, Başkale’deki peri bacalarını, travertenleri, şelalemizi ziyaret etmeye geliyor. Vanlı hemşehrilerimizin hoş sohbetine, muhabbetine, Van’ımızın meşhur kahvaltısını tatmaya geliyor. Tatmamış olanlar için hakikaten büyük bir eksikliktir. Dolayısıyla bu popülasyon noktasında çok ciddi değerli ve önemli rakamlara ulaşmış durumdayız. Takribi olarak 6 bin yatak kapasitesine sahip bir şehirdeyiz. Bu her geçen gün giderek ilerliyor. Biz Sayın Valimizin de talimatlarıyla yatırıma, istihdama destek olmak adına Büyükşehir Belediyesi olarak 9 adet fabrikamızın 3’nün ihalesini yapıyoruz. 6’sı için de ihaleye çıkma sürecindeyiz. Hatta bunu 20’ye tamamlayacağız. Burada genç popülasyona istihdam yaratarak, ekonomik gelir seviyemizi de belli bir seviyeye çekmek adına 20 fabrikamızda 10 bine yakın gencimizi istihdam etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“AVM’yi 1 Mart’tan önce hizmete açmalıyız”

Çelikel açıklamasının devamında “Ticarette önemli unsurlardan birisi, malumumuz ulaşımdır. Şehrimize İstanbul’dan, Ankara’dan, Antalya’dan, İzmir’den her gün düzenli olarak uçak seferleri gerçekleştirilmektedir. Bu ticaretteki önemli unsurlardan birisidir. Bulunduğumuz konum, memleketimizin en Serhat noktası, en uzak noktası belki ama bulunduğu coğrafyada hakikaten çok önemli bir noktadayız. Gerek İran, gerek yukarıda Gürcistan’ından, Azerbaycan’ından, Kuzey Irak’a kadar, birçok vilayetin çekim noktasındayız. Dolayısıyla şehrimize ciddi bir giriş var. Bizim en genç 1 Mart’ta bu yapıyı artık faaliyete almamız, ticarete açmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü Van’ımızın ticari anlamda en kıymetli ayı Mart ayıdır. Bu ayı ıskalamamamız gerekiyor. İran’da o dönem Nevruz Bayramı etkinliklerine denk geldiği için ciddi bir akış oluyor. Bir aylık süre içerisinde resmi rakamlara göre geçtiğimiz yıl 50 bin, ama Hakkâri tarafından gelenlerle beraber takribi 70-80 bin civarında İranlı turistin giriş yaptığını ve çok ciddi harcamalar gerçekleştiriyorlar. Geçen yıl o kısa süre içerisinde sadece kredi kartıyla yapılan alışveriş miktarı, yaklaşık olarak 800 milyon liradır. Tabi cari rakamlara vurursak, nakit harcamaları da dışında tutuyoruz, bu kısa süre içerisinde 1 milyar TL’nin üzerinde bir girdinin, ticaretin döndüğü bir zaman aralığından bahsediyoruz. Bankalar Birliği verilerinden aldığımız bilgilere göre 5,5 milyon civarında kredi kartı işlemi gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

“Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü desteği vereceğiz”

Genel Sekreter Çelikel son olarak şunları söyledi; “Mart ayında Van esnafı çok ciddi bir faaliyet, etkinlik içerisinde yer alıyor. Bu ayda biz de yerel yönetimler olarak, Sayın Valimizin riyasetinde Van Büyükşehir Belediyesi olarak, yerel yönetimler olarak, Van Ticaret ve Sanayi Odası’yla, esnaflarla, bütün destek veren belediyelerimizle, iştiraklerimizle Van Shopping Fest düzenliyoruz. Biraz önce verdiğimiz rakamlar 2022 yılının Shopping Fest verileriydi. 15 gün boyunca festival kapsamında bin 200 esnafımız bu etkinliğe iştirak etti. Belli indirimler yaparak, organizasyonlar düzenlediler. Bizlerde konserler düzenledik, sokak etkinlikleri yaptık. Birçok faaliyette bulunduk. Çünkü o ay gerçekten Van’ımızın ticareti açısından kıymetli. Burada bulunan kıymetli iş insanlarımızdan da Mart’ı ıskalamamamız gerektiğinden mütevellit acele etmemiz ve biran önce orayı açmamız, vaziyet almamız konusunda katkılarınızı bekliyoruz. Kıymetli şehrimiz çevre şehirler içerisinde hakikaten çok ciddi bir cazibe noktasındadır. Buralara çevre illerden çok ciddi derecede bir akış var. Bu ticaretimize de yansıyor. Van’ımız bizim adımıza kıymetli bir şehir. Memleketimizin önemli bir noktasıdır. Muhakkak gelirken bazı verileri sizlerde almışsınızdır. Bende bu verilere kısa bir katkıda bulunmak istedim. Sizleri burada görmekten, şehrimizde ağırlamaktan büyük keyif aldığımızı da ifade etmek istiyorum. İnşallah ilk gelenler için son olmaz, son gelenler için de daha niceleri olur diyelim. Van’da gerçekten kıymetli bir fırsat var. O kıymete hep birlikte ortak olmanızı isteriz. Biz gerek Valilik olarak, gerek Büyükşehir Belediyesi olarak buranın en iyi şekilde işleyebilmesi adına elimizde ne imkan varsa, sonuna kadar seferber edeceğimizi de ifade etmek istiyoruz.”

Bakmadan Geçme