Van Oturma Geceleri Büyük İlgi Görüyor

Vanlılar iftar sonrası geçmişi yüzyıl öncesine uzanan sazlı, sözlü, sohbetli Van Oturma Gecesi'nde bir araya geliyor. Kahvelerin olduğu sokakta yapılan Van Oturuma Gecesi'nde seslendirilen Van türküleri ile Vanlılara keyfili saatler yaşatıyor.

İlhan Siyahtaş

Van'da Ramazan akşamları Van Türküleri ile renkleniyor. Sokaklar geçmişin bilgi birikiminden akıp gelen renkli bir kültür etkinliğine sahne oluyor. İftardan sonrası  açık havada kahvelerin önünde buluşan Vanlılar  çay yudumlayarak Van Türküleri, Türk Sanat Müziği dinleyerek birlikte güzel saatler yaşıyor.

 Murat Sait Yaşar, Seyfettin Zırhlıoğlu, Cihan Ermiş, Ercan Şen, Taşkın Güvenç'ten oluşan Bizim Eller Oturma Gecesi ekibi önceki gece eski sebze hali sokağında yer alan Yılmaz'ın Kahvesi önünde bir araya gelerek sazları ve seslendirdikleri türkü ve şarkılarla Vanlılara unutamaz gece yaşattı. Vanlı şair Ümit Kayaçelebi geceye sohbet ve  Van şiiriyle renk kattı.

Van Oturma Geceleri'nin önemine değinen Murat Sait Yaşar,  sanata, edebiyata, kültüre emek veren, ilgi duyan, her yaştan herkesin Van Oturma Gecesi'ne ilgi gösterdiğini  belirterek şunları söyledi " Van Oturma Geceleri ilimizin önemli  sözlü kültürdür.  Urfa'da sıra gecesi neyse Van'da Oturma Gecesi odur. Gecelerimizde keman, cümbüş, ud, bendir, bağlama, darbuka eşliğinde şarkılar, türküler söylenip eğlenilir.  Bizde Vanlıların mutlu olması hoş vakit geçirmesi ve geleneklerini yaşaması amacıyla iftar sonrası sokağa taşan kürsülerde oturarak, saygı, sevgi, paylaşım, katılım çerçevesinde güzel bir etkinlik yaptık. Van Oturma Gecesi, Van'da arkadaşlar, dostlar arasında evlerde ve farklı yerlerde yapılan sazlı, sözlü, sohbetli eğlencelerdir. Van Oturma Gecesi, Şanlıurfa'da Sıra Gecesi, Elazığ'da Kürsü Başıdır. Bu eğlence geceleri Gaziantep, Çankırı, Kırşehir, Diyarbakır, Konya ve Anadolu'nun birçok ilinde de yaygındır. Ramazan gecelerinde bir araya gelerek Van türkülerini seslendirerek kültürümüze yaşatmak bize  ve dinleyenlere mutluluk veriyor. Van Oturma Gecesi geleneğini Ramazan boyunca sürdürmeye devan edeceğiz" dedi.

Bakmadan Geçme