VAN OSB BAŞKANI ASLAN: BÖLGENİN ÜRETİM ÜSSÜYÜZ

Pandemiye rağmen firmaların üretime ara vermeden çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memet Aslan, 'Van Organize Sanayi Bölgesi kurulduğu günden bu yana en verimli yılını 2020'de yaşadı. Hiçbir tesisimiz, hiçbir firmamız pandemiden dolayı işine ara vermedi, kapanmadı. Herkes üretime devam etti. Organize Sanayi Bölgesi hamdolsun büyüyerek yoluna devam etti. Bölgenin üretim üssüyüz' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Aslan, “2020 yılında 4. etabımızın bütün yerlerini tahsis ettik. Çoğu inşaat süreçlerini tamamladı ve üretim aşamasına geldi. Faaliyete geçtiği zaman ilimizin ve ülkemizin istihdamına çok iyi bir katkı sunacaklar” diye konuştu.

“Koronavirüs dünyayı ve ülkemizi ciddi bir şekilde etkiledi”

Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınının herkesi ciddi bir şekilde etkilediğini söyleyen Başkan Aslan, “2019 yılının Kasım ayında Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla mücadele etmeye devam ediyoruz. İnsan sağlığına direk etki ettiği için dünyada ve ülkemizde ciddi tedbirler alındı. Koronavirüsü önlemek için belirli çalışmalar yapıldı ve bu tür bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yegane yolunun aşı olması kararlaştırıldı. Dünyanın bazı ülkelerinde sağlık alt yapıları yetersiz kalırken, ülkemizde sağlık alt yapısının güçlü olmasından dolayı salgınla daha iyi mücadele edildi. Ekonomik olarak dünyayı ve ülkemizi ciddi şekilde etkiledi. Dünyada birçok üretim sahaları kapatıldı. Üretim sahaları kapatıldığı için piyasada ciddi bir arz sıkıntısı yaşandı. Taleplerde daralma meydana geldi. Çeşitli yasaklamalarla, kısıtlamalarla insanlar evlerine kapandı. Dolayısıyla koronavirüs insanların ekonomik olarak güçlerini kaybetmesine vesile oldu. Şuan bütün dünya bu salgınla mücadele etmeye devam ediyor” dedi.

“Van OSB en verimli yılını 2020’de yaşadı”

Van Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulduğu günden bu yana en verimli yılını 2020’de geçirdiğini söyleyen Aslan, pandemiye rağmen üretime devam ettiklerini belirterek, “Sanayi devrimiyle birlikte üretimlerin farkındalığı ortaya çıktı. Üretimin olduğu, insanların hayatlarını idame ettirmek için gerekli olan ihtiyaçları ortaya çıkması için yapılan üretimler sağlıklı bir şekilde devam etti. Hizmet sektörü turizm, yeme-içme, lojistik, ulaşım, eğitim gibi bütün sektörler kapanmak veya belirli saatlerde çalışmak zorunda kaldı. Dolayısıyla bunlar ciddi bir şekilde hem ekonomik değer olarak hem istihdam noktasında hem de gelir kaybı yaşadı. Ama burada pozitif ayrışan üretim sektörü oldu. Ülkelerin sürekli kalkınma ve büyümesi için yegane güç üretimdir. Van’ın en büyük gücü olan Van Organize Sanayi Bölgesi salgına rağmen üretime devam etti. Hiçbir şekilde ara vermedik. İdaremizle, yönetimimizle, teknik heyetimizle beraber çalıştık. Sayın Valimizle birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla koordineli çalışmaları yürüttük. Bizler mülki amirlerimizle, paydaşlarımızla birlikte elimizi taşın altına koyduk ve koronavirüs salgını için alınan tedbirlerde üretimin devam edebilmesi için çalışan kardeşlerimize izin belgesi çıkardık. Van Organize Sanayi Bölgesinde tek bir fabrikamızın bile kapanmaması için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik ve Allah’a şükür kapanmadı. 2020 yılında başlayan kısıtlamalara ve pandemiye rağmen hiçbir firma üretime ara veriyoruz demedi.  Van Organize Sanayi Bölgesi kurulduğu günden bu yana en verimli yılını 2020’de yaşadı. Hiçbir tesisimiz, hiçbir firmamız pandemiden dolayı işine ara vermedi, kapanmadı. Herkes üretime devam etti. Organize Sanayi Bölgesi hamdolsun büyüyerek yoluna devam etti. Bölgenin üretim üssüyüz. Elektrik üretimini kendimiz yapıyoruz. Kilowatt saat olarak da kurulduğundan bu yana en yüksek seviyeye çıktık. Bu da üretimimize ara vermeden çalıştığımızı gösteriyor. Zaman zaman burada sanayicilerimizle, idaremizle görüşüyoruz. Zaman zamanda kendilerini ziyaret ediyoruz. Onlarda 2020 yılının verimli geçtiğini ifade ediyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin en büyük tesislerinden biri Van’da yapılıyor”

Türkiye ve İran ortaklı bir firmanın Van’da çok ciddi bir tesis açacağını kaydeden Aslan, “Organize Sanayi Bölgemizin 3. genişleme 4. etabı olan bölgenin 2018 yılının sonunda alt yapı çalışmaları tamamen bitti, yatırıma, üretime hazır hale getirildi. Orada 30’a yakın çeşitli büyüklükte sanayi parselimiz vardı. Dolayısıyla zaman zaman bunların reklamını yaparak insanları Van’a yatırım yapmaya davet ettik. 2019 yılında çok verimli geçmedi. Birkaç talep aldık ama sınırlı geçti. 2020 yılında 4. etabımızın bütün yerlerini tahsis ettik. Çoğu inşaat süreçlerini tamamladı ve üretim aşamasına geldi. Diğer kalanlarda temel, alt yapı çalışmalarına devam ediyor. İnşallah 2022 yılında 4. Etabımız tamamen faaliyete geçecektir. Burada yine dışarıdan gelen firmalar oldu. Yabancı uyruklu 4-5 firma geldi. Türkiye ve İran ortaklı bir firma 60 bin metrekarelik bir alan üzerinde bunun 35 bin metrekaresini kapatarak ciddi bir tesis yapıyor. Allah’ın izniyle Türkiye’nin en büyük tesislerinden biri Van’da olacaktır. Yine aynı şekilde ciddi bir istihdam sağlayacaktır. Türkmenistanlı firmaya 25 bin metrekarelik bir yer verdik ve ciddi bir yatırım yapıyor. 4. etabımızda ciddi bir üretim sahası oluştu. Orası tam faaliyete geçtiği zaman ilimizin ve ülkemizin istihdamına çok iyi katkı sunacaktır” dedi.

“Bize verilen hiçbir görevden kaçmadık”

İlimiz ve ülkemizin ekonomisinin kalkınması ve büyümesi için çalıştıklarını belirten Aslan, “İlimizde işsizlik her geçen gün büyüyor. İşsizliği azaltmak için alanlar yaratmaya çalışıyoruz. Bunun içinde hem ilimizde hem de bölgemizde tekstil alanına büyük bir teveccüh vardı. Şuan Organize Sanayi Bölgemize 8-10 firma tekstil üretimi yapıyor. Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğüyle beraber 5. etap denilen 4. genişleme alanında 100 hektarlık alanı tekstil hazır bilim OSB ilan ettik. Oranın 60 hektarında DAKA’nın desteğiyle alt yapı çalışmaları yapıldı. Şuan hazır hale geldi. 42 parselde üretim alanı oluşturuldu. Bunların tamamlanmasıyla birlikte Van Organize Sanayi Bölgesi 15-20 bin istihdam sağlayacak. Biz böyle bir potansiyel yakalayacağımıza inanıyorum. Hepimizin gayesi ilimizin ve ülkemizin ekonomisine destek olmaktır. İlimizin ve ülkemizin kalkınması, büyümesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bize verilen hiçbir görevden kaçmadık” diye konuştu.

“Allah’a şükür bütün sorunları çözmek için çaba sarf ediyoruz”

Göreve geldikleri günden bu yana mesai gözetmeden çalıştıklarını ifade eden Aslan, “Van Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak işe başladığımız günden bu yana OSB’yi cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de insanların yatırım yapması için sebep oluşturuyoruz. Bildiğiniz üzere ilimiz turizm bölgesi değil, burada sağlık ulaşım ağı kuruyoruz. Elektrikte hem kalite hem de sürekliliği sağlıyoruz. Suyun temiz ve güvenli bir şekilde akmasını temin ediyoruz. Yol ağlarını genişlettik. Kurumsal bir yapı oluşturmak için çalışıyoruz. Hamdolsun burada da yollarımızı ciddi bir şekilde genişlettik. Hem kendi imkanlarımızla hem de Van Valiliği, belediyeler, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının destekleriyle alt yapılarını iyileştirdik. Şuana kadar ufak tefek sıkıntılar haricinde çok büyük bir sıkıntımız yok. Yönetim olarak üzerimize düşen bütün vazifeleri harfiyen yerine getirdik. İdari kadrolarımıza, saha çalışanlarımıza, teknik personellerimize ve yönetim kurulumuzda mesai gözetimi yoktur. Herkes istediği saatte bize ulaşıyor. Van Organize Sanayi Bölgesine 7 gün 24 saat hizmet ediyoruz. Allah’a şükür bütün sorunları çözmek için çaba sarf ediyoruz” dedi.

“Hepimizin aşı olması gerekiyor”

Başkan Aslan koronavirüs salgınından kurtulmak için herkesin aşı olması gerektiğini söyleyerek, “Ülkemizde ve dünyada koronavirüs salgınından kurtulmak için aşı yapılıyor. Ülke genelinde olduğu gibi Van’ımızda da aşılama çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanlığımız üretimin durmaması için Organize Sanayi Bölgelerinde aşı çalışması başlattı ve şuan burada çalışanlar aşılanıyor. Hatta bunun bir adım ilerisine giderek mobil aşı ekipleriyle işyerlerinde çalışanları aşı yapmaya başladılar. Bunlar çok güzel ve kaliteli hizmetlerdir. İnsanlarımıza verilen değerin kanıtıdır. Vatandaş olarak hepimizin aşı olması gerekiyor. Bu salgından kurtulmamızın tek yolu aşıdır. Aşıya da herkesin gereken hassasiyeti göstermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme