VAN MİLLETVEKİLİ BAKANA KUŞLARI SORDU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde önemli doğa alanlarını koruma ve burada yaşamını sürdüren kuş türlerinin neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olması sebebi ile alınan önlemlerin titizlikle sürdürüldüğünü söyledi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a verdiği yazılı soru önergesine cevap geldi. Nazmi Gür'ün Doğu Anadolu'da bulunan bazı önemli doğa alanlarının çok sayıda canlı ve kuş türüne ev sahipliği yaptığını, bu türlerin arasında nesli küresel ölçekte tehdit altında olan sürmeli kızkuşu, dikkuyruk, toy ve Anadolu dağ turnası bulunduğunu söyledi. Bu alanlar arasında Bulanık, Malazgirt ve Ceylanpınar ovaları ve Van Gölü çevresinin bu türlerden ikiden fazlasına ev sahipliği yaptığını da ifade eden Gür, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yer alan bu önemli doğa alanları geçtiğimiz 10 yıl içerisinde birden fazla tehdit ile bu özelliklerini kaybetme noktasına gelmiştir. Son 2 senede ise Erzurum Ovası, Bulanık, Malazgirt ovaları, Muş Ovası ve Ceylanpınar Ovası doğal yapısını kaybetme veyahut özelliklerinin büyük bölümünü yitirme noktasına gelmiştir. Bu alanların kaybedilmesi, nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan bu türlerin popülasyonlarında ciddi azalma, sürmeli kızkuşu ve Anadolu dağ turnası içinse yok olma tehlikesi anlamına gelecektir" dedi.
Nazmi Gür, bu bağlamda Bakan Bayraktar'a 'Nesli küresel ölçekte tehdit altında olan sürmeli kızkuşu, dikkuyruk, toy ve Anadolu dağ turnası kuş türlerini korumaya yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu kuş türlerine ev sahipliği yapan Bulanık, Malazgirt ve Ceylanpınar ovaları ile Van Gölü ve çevresini korumaya yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yer alan bu önemli doğa alanlarını korumaya yönelik şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Kuş türlerini korumaya yönelik herhangi bir çalışma planlanmakta mıdır? Ülkemizin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından biri olan Van Gölü ve çevresinin doğal yapısının korunması ve geliştirilmesi için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır? Göçmen kuşların yaşam alanlarını etkileyen; yabani bitki ve hayvan varlığının yaşamanın devamlılığı için engel teşkil eden faaliyetlerin durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?' sorularını yöneltti.
Nazmi Gür'ün sorularını cevaplandıran Bakan Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde önemli doğa alanlarını koruma ve burada yaşamını sürdüren kuş türlerinin neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olması sebebi ile alınan önlemlerin titizlikle sürdürüldüğünü söyledi. Kuş türlerinin neslini korumak için üreme ortamlarının her sene Ava Kapalı Saha olarak belirlendiğini ifade eden Bakan Bayraktar, "Bu kapsamda Erçek Gölü ve çevresinde 2002-2004 yılları arasında yapılan araştırmada göldeki kuş türü sayısının 179 olduğu ve bunların büyük bir kısmı Red Data Book kategorilerinde yer aldığı saptanmış olup, birçok kuş türünün barınma ve üreme alanı olan Erçek Gölü'nde 10 çiftten fazla dikkuyruk popülasyonu kuluçkaya yattığı tespit edilmiştir. 2011 yılında Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tür Eylem Planı çerçevesinde Mülga Van İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne 40 bin TL ödenek aktarılmış, aktarılan bu ödenek ile 'Van İli Erçek Gölü Havzasında Mevcut 7 Adet Kuş Türü Konusunda Bilinçlendirme Projesi' yapılmıştır. Proje ile bölgedeki tüm kuş türlerinin korunmasına ve tanıtımına yönelik yerel düzeyde kurumsal kapasitenin oluşturulması ve gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmıştır" dedi.
Proje kapsamında flamingo, dikkuyruk, angıt, kızıl şahin, saz delicesi, kılıçgaga, kız kuşu olmak üzere 7 adet kuş türü için 6 biner adet broşür, 2.500'er adet poster ve toplam 5 bin adet de tanıtım CD'si hazırlandığını ifade eden Bakan Bayraktar, "Bölgedeki kuş türlerinin korunmasına ve tanıtımına yönelik; 25-27 Ekim 2011 tarihinde Van ilindeki ilgili kurumların temsilcilerine il genelindeki muhtarlara ve Erçek Gölü havzasında bulunan köy muhtarlarına olmak üzere 3 ayrı eğitim çalışması yapılması planlanmış; 23 Ekim 2011 ve 09 Kasım 2011 tarihlerinde Van ilinde yaşanan depremler nedeniyle bu eğitim çalışmaları yapılamamış ve hazırlanan broşür, poster ve CD'lerin dağıtımına ara verilmiş olup, bu projenin 2012 yılı Haziran ayı içerisinde ilgili gruplara eğitimlerin verilmesi ile tamamlanması planlanmaktadır.
Bununla birlikte yine Erçek Gölü için 150 bin TL ödenek ile Erçek Gölü Sulak Alan Yönetim Planı'nın 2012 yılı içerisinde yapılması planlanmaktadır. Bundan sonraki yıllarda Van ili sınırları içerisinde bulunan diğer tüm sulak alanlarda da yapılacak olan yönetim planları ile bu alanların daha etkin bir şekilde korunması sağlanacaktır. Koruma faaliyetleri kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi 'Kurtarma Merkezi' olarak kullanılmaktadır. Bu doğrultuda gerek vatandaşlar tarafından gerekse Ağrı, Hakkari, Bitlis, Diyarbakır ve Muş illeri tarafından teslim edilen hasta ve yaralı yaban hayvanları bu Kurtarma Merkezi'nde tedavi edilmekte ve tekrar doğal ortamlarına bırakılmaktadırlar. Bu şekilde tüm bölgedeki yaban hayvanlarının tedavisi gerçekleştirilmekte olup, 2011 yılı sonuna kadar kurt, kartal, kızıl şahin, şahin, toy, sakallı akbaba, kara akbaba, kızıl akbaba, balaban, kukumav kuşu, puhu, flamingo, telli turna, gri balıkçıl, erguvani balıkçıl, kaya kartalı, küçük kerkenez, çaylak, kızıl tilki, Van Gölü martısı, çil keklik, kınalı keklik gibi 60'tan fazla yaban hayvanı Kurtarma Merkezi'nde tedavi edilmiş, doğaya salınabilecek durumda olanlar doğaya salınmış, doğaya salınamayacak durumda olan yaban hayvanları ise Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne gönderilmiştir" diye konuştu.
Muş ilinde kuş türlerinin ve yaban hayatın korunması amacı ile Bulanık ve Malazgirt ovalarının 'Ava Yasak Saha' olarak belirlenmiş olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, kış mevsiminin bu sene çok sert geçmesinden dolayı yaklaşık 10 ton yemin araziye bırakıldığı ve bu çalışmaların halen devam ettiğini söyledi. Bayraktar, "Yemleme çalışmaları her yıl periyodik olarak yapılmakta olup, kuş türlerini korumaya yönelik olarak doğal hayatın korunması ile ilgili afiş ve broşürlerin köy muhtarlıklarına, avcı derneklerine, okullara ve halkın rahat bir şekilde görebileceği mekanlara asılarak dağıtımı yapılmakta ve nesli tehlike altında olan türlerin korunması, avlanmaması ve avlayanların ilgili birimlere ve kolluk kuvvetlerine bildirilmesi konusunda halkımızı bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Avcılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerde denetimler sıkı bir şekilde yapılmakta ve kaçak avcılıkla ilgili olarak kolluk kuvvetleriyle birlikte koordineli bir şekilde çalışmalar sürdürülmekte olup, 1977'den beri avlanması yasak toy kuşunun her yıl belirlenen avlama tazminatı cezası 2011 yılı için 3 bin 500 TL olarak belirlenmiştir. Bölgede 2005-2011 yılları arasında 108 kişi hakkında yasa dışı avcılık nedeniyle Av Kabahati Tutanağı düzenlenmiş olup, bu kapsamda İdari Yaptırım Kararları karşılığı 82 bin 964 TL, vurulan yaban hayvanları için 33 bin 550 TL tazminat talep edilmiş, 49 adet pompalı, yarı otomatik yivsiz av tüfeği, çok sayıda fişek, kafes, tuzak malzemesi gibi av malzemesine ait müsadere kararı alınmıştır" şeklinde cevapladı.
VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme