Van Meydanı Hayal Oldu

Ya Kuş Cennetimiz
Depremden sonra çok konuşuldu. Kimisi fırsata çevireceğiz dedi, kimisi vaatler verdi, yeni bir il yaratacağız, yeni meydanlar, parklar, sokaklar, yeni, yeni caddeler anlayacağınız vaatler havada uçuşuyordu. Dilin kemiği yok derler ya, böyle bir şey olsa gerek. İki yıl oldu, ne değişti, boş vaatlerden başka. Van Valiliğinin yeri kent meydanı olacaktı, birçok yerde değişimler olacaktı, bu doğrultuda yeni bir imar yapıldı. Birçok vaat, yeni imarda belirtilerini göstermiş ve yüzde yetmişe yakın, bir kesimin önemsediği ve ihtiyaç olduğu yeni imarın ilimize güzellikler katacağı kanaati hâkimdi. İlimizin bir kent meydanına ihtiyacı vardı. Hükümet Konağının olduğu yer buna uygundu ve kent meydanı olarak imara işlenmişti.
       Devlet bir yandan vaatler verecek diğer yandan bana dokunmayın da, ne olacaksa olsun diyecek. Sen bunu diyorsan vatandaş ne der acaba. Herkes yeni valilik yeri yapılışını beklerken, eski binanın trilyonlar harcanarak, güçlendirilip restore edilmesi, akıllarda belirsiz bir soru işareti olarak yerini almış durumda. Korkarım şehir meydanı hayal oldu. Deprem boyunca defalarca bakanlık düzeyinde,  muhtarlarla yapılan tüm toplantılarda, kent meydanı olarak ilimizin çehresini değiştirecek ve yeni bir güzellik katacağını dile getirmiş bu doğrultuda 15 Eylül 2012 gazetemiz Vansesi'ndeki köşemde özetle şöyle demiştim:   
Bunu Van'da herkes eminim hayal ediyordur. Yalnız burada herkesin elini taşın altına sokması gerekecek Van'a bir meydan lazım şanına yakışır. Yeri de belli haydi, depremin Van'a tek bir kazancı olsun diyorsanız hükümet konağının yerine Tuşba Meydanı kurulsun. İstanbul'un Çağlayanı, Ankara'nın Tandoğan'ı İzmir'in Konak'ı Diyarbakır'ın İstasyonu, Büyükşehir olacak Van'ımız'ında Tuşba meydanı olsun.  Hükümet konağı taşınacak ne olursunuz bunu fırsata çevirelim 3-5 kuruşa satıp Van'ı böyle bir güzellikten mahrum bırakmayalım. Buna ben dâhil Van'da   kent  meydanı kurulması herkesin hayalidir. Haydi, Van, STK ları ile medyası ile el ele verelim, bir TUŞBA meydanını Van'ımıza kazandıralım. Biz muhtarlar hazırız sizde hazırmısınız? Halkımıza unutulmayacak bir hizmete hep beraber önayak olalım. Diye çağrımızı dile getirmiş, çıkan yeni imar ile sevinmiş, yapılan restorasyon ve güçlendirme ile sevincimiz kursağımızda kalmıştır.
Bunun üzüntüsünü yaşarken yeni bir hayal kırıklığı ile karşılaştık. 2013- 2014 av komisyonu kararına göre Erçek gölü ve çevresi, avlak bölgesi ilan edilmiştir.  200 e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek gölü ve çevresi, aynı zamanda bir kuş cennetini andırmaktadır. Flamingo kuş türünün uğrak yeri olan ve uzun süre kaldıkları ve aynı zamanda, diğer türlerinde yumurtalarını bıraktıkları ve çoğaldıkları bilimsel olarak kanıtlanmasına rağmen böyle bir kararın alınması bazı türlerin yok olmasına ve beklide flamingoların bir daha uğrayamayacağı bir alan yaratmış olacağız. Valilik tarafından paralar harcanarak Turizme kazandırmak adına çaba harcanırken, böyle bir kararın alınması düşündürücüdür. Van valiliği başta olmak üzere Doğa Koruma ve Parklar Genel Müdürlüğünün, bu kararın geri alınması konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarına inanıyorum.  Aksi takdirde Van turizmine çok büyük zarar vereceği ve Erçek gölü kuş cennetinin tanıtılması için gerek üniversitemiz gerekse Valilik tarafından yapılan onca tanıtımlar boşa gitmiş olacaktır. Kuş cıvıltılarının renk kattığı Erçek gölünde, bu karar geri çekilmese, bir çok türün nesli tükenecek, belki flamingolarımız gidecek, kuş cıvıltıları yerini silah seslerine bırakacaktır. Bu kararı verenler doğa düşmanlığı ve Van'ın turizmde gelişmesini istemeyen zihniyetin ta kendisidir. Bu kararın derhal geri çekilmesi gerekir. Van halkı olarak bu karar geri çekilmese dahi, biz değerlerimize, kuş cennetimize sahip çıkıp avlak bölgede avlanmayalım. Bazı kesimleri sevindirmeyelim. Flamingolarla buluşmak dileği ile. Tüm İslam aleminin geçmiş mübarek ramazan bayramını kutlar, Ülkemize ve bütün dünyaya barış, kardeşlik ve huzur  getirmesini Allah'tan temenni ederim.  Sağlıcakla kalın.
 
vanhaber,van,haber,van haber

Bakmadan Geçme