Van Kültür Yolu Festivali, etkinliklerle sürüyor
Van Kültür Yolu Festivali'nin beşinci gününde, her yaştan katılımcı kültür ve sanatın zengin atmosferinde bir araya gelerek unutulmaz deneyimler yaşadı. Festival, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Söz konusu festival kapsamında Van Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Konser ve Tiyatro Salonu’nda sahneye çıkan Ufuk Akın, ilahileriyle Vanlıların gönüllerine dokundu.
Müzisyen Servet Devran, Van Kent Meydanı’nda verdiği konserde, Doğu’nun sıcak ezgilerini Vanlı hemşehrileriyle buluşturdu.
Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen, derinlikli metni ve çarpıcı sahne diliyle dikkat çeken “Uzun Harmanlarda Bir Davetsiz Misafir” oyunu, sanatseverlerden tam not aldı.
Sezgin Kaymaz’ın kaleme aldığı, yönetmenliğini Beşir Sevim’in üstlendiği oyun; hayat, ölüm ve insanın kendisiyle yüzleşmesine dair felsefi bir sorgulama sundu.
NİHAT HATİPOĞLU, VANLILARLA BİR ARAYA GELDİ
Van Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Konser ve Tiyatro Salonu’nda düzenlenen “Dosta Doğru” programında Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Vanlılarla bir araya geldi. Hatipoğlu, maneviyat yüklü sohbetiyle dinleyicilerine huzur dolu bir akşam yaşattı.
Van Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen, moderatörlüğünü Dr. Murat Yılmaz’ın üstlendiği “Van’ın Şehir Hafızası” söyleşisinde; Prof. Dr. Emin Yaşar Demirci, Dr. Sait Ebinç, Prof. Dr. Bekir Koçlar ve Doç. Dr. Hakan Hemşinli, kentin kültürel birikimi ve tarihsel kimliği üzerine değerli paylaşımlarda bulundu.
Van Olgunlaşma Enstitüsü’nün “Makrome Atölyesi”nde bir araya gelen katılımcılar, düğüm düğüm sabırla ördükleri iplerde bu kadim el sanatının zarafetini yeniden keşfetti.
Van Müzesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen “Kültürel Miraslar ve Simülasyon Deneyim Atölyesi”nde ise katılımcılar VR deneyimi yaşadı.
Festival kapsamında Van AVM’ye yerleştirilen piyanolarda, “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergileyen Vanlılar, “Sen de Söyle” kabininde ise Van’ın yeni yıldızı olabilmek için ilk adımlarını attı.
Valilik Önü Park Alanı ve Van Kent Meydanı’nda kurulan “Sokak Sahne”de genç müzisyenler performanslarını izleyicilerle buluşturdu.
SUDA SAKLI SÖZLER: VAN’DA EDEBİYATIN İZLERİ
Festival kapsamında, “Suda Saklı Sözler: Van’da Edebiyatın İzleri” Sergisi Van İl Halk Kütüphanesi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Sergi, Van’ın edebî mirasını ve bu mirasın su ögesiyle kurduğu tematik bağı ortaya koyuyor. Van Gölü’nün kültürel ve coğrafi etkilerini merkeze alan sergi, tarihsel ve estetik açıdan zengin bir içerik sunuyor.
Dört ana bölümden oluşan sergide, Ercişli Emrah’ın şiirleri, Feqîyê Teyran’ın “Su Kasidesi”, Akdamar Efsanesi ve Yaşar Kemal’in Van’a dair yazıları yer alıyor. Küratörlüğü Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan sergide, Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerinden derlenen eserler sergileniyor. Van’ın kültürel belleğine katkı sağlamayı, yerel edebî değerleri görünür kılmayı ve doğa-edebiyat ilişkisine dikkat çekmeyi hedefleyen sergi, ziyaretçilerine nitelikli ve zengin bir kültür-sanat deneyimi yaşatıyor.
KÜLTÜRÜN İZİNDE, SANATIN PEŞİNDE: ÇOCUKLAR “ÇOCUK KÖYÜ”NDE BULUŞUYOR
Atatürk Kültür Parkı’nda kurulan, içerisinde birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” minik misafirlerini ağırlamaya devam ediyor Çocuklar; “Arkeopark”, “Çanakkale Mobil Müze ve Sergisi”, “Aselsan” ve “Ali Baba'nın Çiftliği” gibi etkinlik alanlarında eğlenirken öğrenme fırsatı yakalarken, TRT Market’te ise TRT’nin sevilen lisanslı ürünlerine kavuşuyor.
Festivalin beşinci gününde “Karagöz Gölge Oyunu” ile geleneksel sahne sanatlarıyla tanışan çocuklar, “Bubble Gösterisi” ile gönüllerince eğlendi. Van Müzesi Teşhir Alanı’nda gerçekleşen “Kültür Koruyucuları” etkinliğinde geçmişin izini süren minikler, arkeoloji ve kültürel mirası koruma konularında bilinçlendi.
Van Müzesi’nde düzenlenen “Hayal Atölyesi”nde ise çocuklar, Öğr. Gör. Dr. Elçin Telli, Doç. Dr. Emrah Pek ve Öğr. Gör. Emre Koç’un rehberliğinde kil hamuruyla hayal dünyalarını şekillendirdi.