VAN KÜLTÜR SANAT SOKAKLARIYLA DEĞİŞİYOR

İpekyolu Belediyesi Van'da başlatmış olduğu kültür sanat mimariye sahip sokak çalışmalarına devam ediyor. Daha önce Şemsiyeli Sokak'ta yenileme çalışması yapan İpekyolu Belediyesi, Şerefiye Mahallesi Kültür Sokak ve Ahmet Haşim Sokak'ta da butik sokak çalışmalarına başladı.

Hacı Yılmaz/ Özel Haber

Şemsiyeli Sokakta yol yenileme, kaldırım genişletme, ışıklandırma ve peyzaj çalışmalarında sona gelen İpekyolu Belediyesi Şerefiye Mahallesi Kültür Sokak ve Ahmet Haşim Sokak'ta da butik sokak çalışmalarına başladı.

Van'a yeni görünüm kazandıran ve insanlara soluk aldıran kültür sanat amaçlı sokak çalışmalarının başlaması esnafların yüzünü güldürdü. Projeden memnun olan sokak esnafları İpekyolu Belediyesi Başkan Vekili Cemil Öztürk'e teşekkür ettiler.

Van'da 5 butik sokak yapma kararı alan İpekyolu Belediyesi 2'nci butik sokak çalışmasını başlattı. İpekyolu Belediyesi yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre, 3'ncü butik sokağın ise Ulu Cami arkası Sahafçılar sokakta 4'ncü butik sokak çalışması Ercişli Emrah Sokak'ta, 5'nci butik sokağın yeri ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

"Van'ın bu sokağı ihtiyacı var"

Van'a kültürel kimlik kazandıracak sokak çalışmalardan memnun olduklarını söyleyen sokak esnaflarından Mephisto Cafe ve Bistro yetkilisi Mesut Irk, İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'e teşekkür ederek, "Bu sokağı diğer sokaklardan farklı kılan özellik birçok önemli kültür, sanat, edebiyat çevrelerine hitap eden cafelerin bir arada olmasıdır. Bu sokakta bulunan bütün cafelerin saygın bir çizgisi var. Kimi cafe şiir etkinliği yapar, kimi tiyatro, kimi vejeteryan, heykeltıraş, müzik. Atölyesi olan cafeler de var burada. Bu cafeler bütünüyle sanat buluşma yerleridir. Bizimde amacımız böyle bir sokakğa Sanat Sokağı işlevselliği kazandırmaktır. Bu konuda belediye yetkililerinden, büyük destek gördük. İpekyolu Belediyesi Başkan Vekili Cemil Öztürk'ün talimatlarıyla sokağımız yapılmaya başladı. Bu sokağın yapılmasında büyük bir emek veren Seyfullah Yavuzer ve İpekyolu Belediyesi Mimarlarından Dilan Dolunay'a teşekkür ediyoruz. Sokağımızın Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu'da parmak ile gösterilmesi için bizde üzerimize düşen görevi yapacağız. Çünkü Van'ın böyle bir sokağa ihtiyacı var. Van'da alternatif mekanlara ve kapalı mekanlardan çok sokak kültürü yaşatılmalıdır. Bizde bunun için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İpekyolu Belediyesi güzel işlere imza atıyor"

Sokak esnaflarından Metro Market Sahibi Soner Habip, İpekyolu Belediyesi'nin son derece başarılı çalışmalara imza attığını vurgulayarak, "İpekyolu Belediyesi son zamanlarda önemli işlere imza atıyor. Sokağımıza butik yapma kararı almış olması bizim için son derece önemlidir. Çünkü çalışmalar bittikten sonra sokak canlanacak. Belediye ekiplerine yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederiz" dedi.

Sokakta bulunan diğer esnaflar ise, çalışmalardan dolayı İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'e teşekkür ettiler.

"Amacımız kültür ve sanatı ön plana çıkarmak"

İpekyolu Belediyesi yetkilileri, Kültür Sokak ve Ahmet Haşim Sokak tamamlandığında kültürde sanatın yaşanacağı bir yer olacağını belirterek, "Bu yaz 5 butik sokak çalışmamız var. Birincisi Şemsiyeli Sokak çalışmamız, ikincisi Kültür Sokak. Buradaki çeşitli cafelerde tiyatro, karaoke, canlı müzik gibi etkinlikler yapılıyor. Burada mesela heykel tıraşçımız var. Dolayısıyla burası gerçek anlamda kültür sanat sokağı kimliği taşıyacak. Esnaflar bize burada böyle güzel şeyler yapılıyor ama insanlar bunlardan haberdar değiller. Gelip burada kültür sanatı öğrenebilecekleri bir ortam hazırlaması gerektiğini söylediler. Bizde burada öncelikle araçların park etmesini önlemek için kaldırımları genişleteceğiz. Sokağı tek yöne düşüreceğiz. Bunun yanı sıra mimari projeyle yukarıda halatlar kullanarak farklı bir konsept oluşturacağız. Buradaki konseptimiz kültür, sanat ve tiyatro, müzik olgularını öne çıkarmak. Bunu sokakta halatların üzerine kitaplar asarak yapağız.  Bir kitaplık yapıp içine kitaplar koyacağız ve buraya gelen vatandaş kitaplıktan kitaplarını alarak oturup kahve içerek okuyabilecek. Bunların dışında yeşillendirme çalışmalarımız olacak. İstanbul Ortaköy  Meydanında bulunan ağaç fenerleri gibi 150 tane ağaç fenerleriyle sokağımızı süsleyeceğiz. Bilindiği gibi sokağa üç giriş var. Sokağımızın girişlerinde 3 tane tabelamız olacak. Biri kitap şeklinde, biri nota şeklinde diğeri ise gitar şeklinde olacak. Dolayısıyla buraya gelen insanlar nereye bakarsa kültürü, sanatı, edebiyat görmüş olacak. Yollara dünyaya mal olan şairlerimizin şiirlerini yazacağız. Kültür Sokak ve Ahmet Haşim Sokağı tam anlamıyla kültür ve tiyatro gibi etkinliklerle halka açacağız" dedi. 

"3 butik sokak daha yapılacak"

Çalışmaların yakında tamamlanacağını söyleyen İpekyolu Belediyesi yetkilileri, "Çalışmalar 1 Ağustos'a kadar tamamlanmış olacak. 1 Ağustos'tan sonra açılışımızı toplu olarak yapacağız. 3'ncü butik sokak çalışmamızı ise Ulu Cami Arkası Sahaflar Sokakta, 4'üncüsü Ercişli Emrah Sokak'ta, 5'incisinin yeri önümüzdeki günlerde belli olacak. Butik sokak çalışmalarımızın tamamı bu yaz bitecek" ifadelerini kullandılar.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme