Van Kedileri Erken Doğum Yaptı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Abdullah Kaya, Van kedilerinin bu yıl erken doğum yaptıklarını söyledi.

Doç.Dr. Abdullah Kaya, ortamın ve şartların iyi olmasından ve bakımlarının iyi yapılmasından dolayı Van kedilerinin bu yıl erken doğum yaptığını belirtti. Şu ana kadar kedilerin yarısından fazlasının doğum yaptığını ifade eden Doç.Dr. Abdullah Kaya, “Van kedilerinde 2015 yılı bahar dönemindeki doğumlarımız devam ediyor. Şu an doğumlarımızın yüzde 50’si gerçekleşmiş durumda. Şimdiye kadar meydana gelen doğumlarda beklediğimizin üzerinde yavru elde etme durumu söz konusu. Bu sene yavrularımızın geçmiş senelere göre daha kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda daha doğum yapacak yaklaşık yüzde 50 hayvanımız var. Yani 65 anne kedi var, bunların 30-35 tanesi şimdi doğum yapmış, yaklaşık 25'i daha doğum yapacak. Dolayısıyla sezon bizde biraz erken başlamış durumda. Şu an her tarafta kediler yeni yeni kızgınlığa gelirken, bizim kediler doğumlarını yapıyor. Dolayısıyla bunların bakım, beslenme şartları iyi olduğu için, ortamları sıcak olduğu için çok daha erken kızgınlığa gelip çok daha erken doğum yapabiliyor” dedi.

“BURADAKİ ÇİFTLEŞME RASTGELE DEĞİL”
Yeni doğan yavruları katmadan 135-140 civarında kedileri olduğunu dile getiren Doç.Dr. Abdullah Kaya, “Van Kedisi Araştırma Merkezi olmamız hasebiyle bazı kurallar var. Yani buradaki çiftleşme rastgele değil. Bizim saflığına inandığımız, kaliteli yavru verdiğine inandığımız annelerle babaları çiftleştiriyoruz. Dolayısıyla hem gelecek nesile daha sağlıklı hayvan sağlamak hem de dışarıdan Van kedilerine başka genlerin katmasının önüne geçmek gibi bir misyonumuz var. Bu nedenle biz bunların çiftleştirilmelerini özen ve titizlikle takip ediyoruz. Onun için burada erkek ve dişiler ayrıdır. Yani erkeklerle dişilerin bizim kontrolümüz dışında bir araya gelme durumları söz konusu değildir. Buranın bir fiziki kapasitesi var. Bir anda 65 anne kedi doğum yaptığında kapasitemiz bunu kaldırmaz. Dolayısıyla birinci doğumdan, ikinci parti doğum arasında belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Onu biz ayarlıyoruz. Dolayısıyla da doğum yapan anneler odalarına ayrı ayrı alınıyor ve iki ay bekledikten sonra onları alıp başka anneleri koyuyoruz. O yüzden her hayvanın kendisine ait bir yeri ve alanı vardır” diye konuştu.
Van kedisinin binlerce yıldır burada yaşadığını ifade eden Doç.Dr. Abdullah Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Van kedilerinin asıl yerleşim yerinin burası olmasının nedeni vardır. Bu neden çoğunlukla iklime bağlıdır. Kediler buranın kültürel bir mirası. Tabi burada yaşamalarının sebepleri arasında kültürel, coğrafi ve iklimsel etkileri var. Bu nedenle Van kedisinin en uzun yaşayabileceği iklimin burası olduğuna inanıyoruz. Bunun için burada yaşadığı kadar dışarıda yaşaması mümkün değildir.” 

Bakmadan Geçme