Van gölünün korunmasında ciddi gelişmeler var

Fazıl Erüş
Van İl Koordinasyon Kurulu'nun 2013 yılının 3. Dönem toplantısı Van İl Özel İdaresi meclis salonunda Vali Münir Karaloğlu'nun başkanlığında yapıldı. Vali yardımcısı Mehmet Özel, Belediye Başkanları, İlçe Kaymakamları ve Daire amirlerin hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını Vali Münir Karaloğlu yaptı.
Karaloğlu toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi; '' 2013 yılında ilimizde kamunun ve yerel yönetimlerin belediyelerin ve il özel idarelerin toplam proje sayısı 980'dir. Kamunun yürüttüğü projelerin toplam ekonomik büyüklüğü 3 milyar 196 milyondur. Önceki yıllarda yaklaşık olarak bu projeler için 402 milyon TL harcama yapılmış. 2013 yılı ödeneği ise 832 milyon 562 bin TL'dir. Bunun yakalaşık 228 milyonu şuana kadar harcanmış durumunda. Belediyelerimizin ve il özel idarelerimizin de yaklaşık proje tutarı 282 milyon TL'dir. Bunun 25 milyonu önceki yıllarda harcanmış. 2013 yılında da şu ana kadar 22 milyon civarında bir harcama gerçekleştirilmiştir. İş sezonu olarak sezonun yarısına geldik. Kurumlarımız özellikle yatırımcı kurumlarımız işlerin biraz daha hızlandırmalarını istedi. Sezon bitmeden işler için ayrılan ödeneği harcayabilmek için sezonu kaçırmadan sezon içerisinde bunları yapabilmeleri lazım.
İl Özel İdaresi Olarak Son Yılımız
2014 yılının ilk 3 ayında da özel idare hukuki varlığını devam ettirecek ancak iş sezonu olmayacak. Özel idare olarak köylere yönelik çalışmamızda da son sezona geldik. Onun için özel idare de son yılımızı son sezonumuzu iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. 2014 yerel seçimlerinden sonra Van Büyük Şehir Belediyesi teşekkül edip alt belediyeler oluşturulduktan sonra özel idareler ve ilçelerdeki köylere hizmet götürme görevi tamamen belediyelere devredilecektir.
Artık Köy Kavramı Diye Bir Şey Kalmadı
 Bütün köyler mahallelere dönüştürüldü diyen Karaloğlu, Van Büyük Şehir belediyesi bütün ilçelerde ve bütün mahallelere dönüşmüş olan bütün köylerde hizmet eder duruma gelecek. Artık köyün suyu da yolu da diğer altyapı, kanalizasyon ve arıtması da Van Büyükşehir Belediyesi'nden veya işin türüne göre ilçe belediyesinden hizmet alacak. Bu yeni dönem hem Türkiye için hem Van için önemli bir dönem olacak. Bu metot ilk defa Türkiye'de deneniyor Daha önce Kocaeli ve İstanbul'da büyükşehir il sınırlarıyla ilin bütünüyle sorumlu olduğu iki ilde yapılmıştı, ama özel idareler varlığını hala devam ettiriyordu. Köylerin altyapısını özel idare yapsa da varlığını devam ettiriyordu. Yeni dönemde 31 büyükşehir belediyemiz bütün köylere hizmet götürüyor olacak ve artık il özel idareleride olmayacak. Belediyeler şimdiden bu yeni yapıya uygun Köylere de hizmet götürebilecek alt yapıyı yavaş yavaş oluşturması gerekir. Depremden sonra özellikle kamu kurumlarımızın hizmet binaları ve alanları zarar gördü. Bu kamu binalarımızın eksiklikleri hızla gideriliyor.  Van Gölü'nün korunması konusunda çevre ilçelerdeki kanalizasyon noktasında, arıtma noktasında ciddi gelişmeler var. Van Gölü'nün korunması çevre kuşaklamasının yapılması, çevre ilçelerde öncelikle kanalizasyon sistemi ve sonra buna bağlı olarak da mutlaka arıtma sistemlerinin kurularak Van Gölü'ne ulaşan her damla atık suyun arıtılarak ulaşmasında da yeni gelişmeler var. İhalesi biten, başlayan ve ihale aşamasında olan işlerimiz var diye ekledi.
Karaloğlu'ndan sonra söz alan Belediye Başkan yardımcısı Abdurrahman Doğar belediye olarak bu yılki öncelikli hedeflerinin deprem sonrasında yıkılan binalar ve tahrip olan kaldırımları ve yolları yenilemek olduğunu söyledi. Doğar, " Geçen yıla göre asfalt programımızı bu yıl daha güçlü bir şekilde gerçekleştirdik. Geçen yıl 180 ton asfalt atmıştık. Bu yıl ise Kış sezonun soğuk geçmesi ve deprem sonrası yollarda olan tahribatlar nedeniyle 250 bin ton asfalt attık. 40 kilometre kanalizasyon programını hayata geçiriyoruz. Böylece de Van'da yüzde 3 bir oranda bir kanalizasyon sıkıntısı olacaktır. Çok önemli bir projemiz olan Gençlik Kültür Merkezi yaptık. Hacı Bekir Eski mezbaha alanında çok güzel bir tesis yapıldı. Bayramdan sonra açılışı yapılacaktır. Kadın yaşam merkezi dediğimiz sosyal meskenin yanında şiddete maruz kalmış kimsesiz sahipsiz kadınların gelip yaşayabileceği bir merkez oluşturduk. Kurtuluş Parkı'nı yeniden düzenliyoruz. Hızlı bir çalışma ile tamamlayıp bayramdan sonra açılışını yapacağız. Akköprü deresinde hedefimiz Erciş yoluna kadar bir yürüyüş parkı yapmak ve bunun da ihalesi yapıldı. Bunların dışında yol çalışmalarımız hızla sürüyor. Yol çalışmalarımız bittikten sonra Van trafiğine derin bir nefes aldıracağız" diye belirtti.

Bakmadan Geçme