VAN GÖLÜ SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI KURULUYOR

Van Gölü'nde asayişi ve düzeni sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından Van Gölü Sahil Güvenlik Komutanlığı kuruluyor. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 'İlk etapta Tatvan, Edremit ve Erciş bot komutanlığı kurulacak. Komutanlığın ana karargahı çalışmalardan sonra belli olacak. Böylece artık güvenlik anlamında da Van denizinin tescil edildiği sahil güvenlik botlarının dolaştığı bir göl haline gelecek' dedi.

Burhan Ergin  

Son dönemlerde kaçak göçmenleri teknelerle taşıyan insan tacirlerinin güzergâh olarak kullanmaya başladığı, 27 Haziran günü göçmen teknesinin Van Gölü’nde batarak 61 göçmenin hayatını kaybetmesi üzerine ek önlemlerin yanı sıra yeni kararlar alınıyor. Yaşanan facia sonrası İçişleri Bakanlığı Van Gölü’nde Sahil Güvenlik Komutanlığı kurma kararı aldı.  Komutanlık ile Van Gölü güçlü  güvenlik birimine daha kavuşmuş olacak.  

KOMUTANLIK VAN GÖLÜ’NDE GÜVENLİK, ARMA VE KURTARMA FAALİYETLERİ YAPACAK  

Yüzer unsurları, Uçar unsurları ve Mobil Radarları gibi geniş imkân ve personele sahip olan Sahil Güvenlik Komutanlığı Van’a geliyor. Komutanlık Van Gölü üzerinden insan, uyuşturucu kaçakçılığı, kaçak Van Balığı avcılığı başta olmak üzere yasa dışı faaliyetleri engelleyerek asayişi ve düzeni sağlayacak. Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK)  faaliyetlerinde de bulunacak Van Gölü Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın gölün kirlilikten korunması, kıyılarının yağmalanmasını önleme çalışmalarına katkı sağlaması bekleniyor.  

“JANDARMA VE EMNİYET İSE ARTIK KIYI ŞERİDİNDE SORUMLU OLACAK” 

Van Gölü Sahil Güvenlik Komutanlığı kuruluş çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:  

“Van Gölü su üzerindeki asayiş ve düzeni jandarma ve polis botlarıyla sağlanıyordu. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bir kararla artık Van Gölü’nde Sahil Güvenlik Komutanlığı kuruluyor. Jandarma ve emniyet ise artık kıyı şeridinde sorumlu olacak. Van Gölü’nde Sahil Güvenlik Birimi kurulacak. İlk etapta Tatvan, Edremit ve Erciş bot komutanlığı kurulacak. Ana karargâh bu çalışmalardan sonra belli olacak. Böylece artık güvenlik anlamında da Van Denizi’nin tescil edildiği sahil güvenlik botlarının dolaştığı bir göl haline gelecek dedi.” 

“VAN GÖLÜ TÜRKİYE’DE BİR İLKE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK “ 

600 bin yaşında olduğu belirlen; yüzölçümü 3 bin713 kilometrekare, tuzlu ve sodalı sularında yalnızca Van Balığı yaşayan, denizden yüksekliği 1646 metre, ortalama derinliği 171 metre, en derin yeri 451 metre olan; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları bulunan, göl üzerinde ferbot taşımacılılığı  irili ufaklı tekneler bulunan Van Gölü, Vanlıların tanımıyla Van Denizi Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Türkiye’de bir ilke daha ev sahipliği yaparak tarihe geçecek.  Türkiye’de bir iç göl olan Van Gölü’nde ilk defa Sahil Güvenlik Komutanlığı kurulmasıyla Göl’ün Deniz olduğu bir anlamda tescil edilmiş olacak. 

 BAKAN SOYLU VAN DA NE DEMİŞTİ? 

 Van Gölü’nde kaçak göçmenleri taşıyan teknenin 27 Haziran günü batması üzerine Van’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çeşitli incelemelerde bulunmuştu.  Ferit Melen Havalimanından helikopterle teknenin battığı değerlendirilen bölgeye giden Bakan Soylu, burada AFAD, Jandarma, Sahil Güvenlik ve JAK timlerince yapılan arama çalışmalarını incelemişti. 

Çarpanak  Adası sahilinde gazetecilere açıklama yapan Soylu, "Gölün ortasında battığı değerlendiren teknenin yerin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. ROW cihazı 140 metre kadar aşağıya indi. Bir takım karartılar görüyor ama buradan görüldüğü gibi değil. Gölün içi hareketli ve dalgalı. Saat 12'ye doğru havanın bozacağı da söyleniyor. Bir ROW cihazı daha istedik Sahil Güvenlik'ten. O da yakın zamanda gelecek ve mümkün olduğunca farklı cihazlarla farklı yerlerde aramaya devam edeceğiz. İnşallah yakın zamanda bulunur düşüncesindeyim" ifadelerine yer vermişti.  

“BİR İÇ GÖLDE İLK KEZ BATIK ARAMA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİK” 

Van Gölü’nün büyüklüğü ve derinliği nedeniyle hem Sahil Güvenlik Komutanlığı hem Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile temas kurduklarını açıklayan Bakan Soylu “ Çünkü bir iç gölde ilk kez böyle bir batık arama çalışması gerçekleştirdik” demişti.  

Van Gölü’nde batan göçmen teknesi arama çalışmalarını incelemelerinde ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başta olmak üzere yetkililiklerle yaptığı değerlendirme sonrası Bakan Soylu’nun Van Gölü Sahil Komutanlığı’nın kurulması kararı aldığı belirtiliyor.  

VAN GÖLÜ’NE DEĞER KATACAK  

Van Gölü Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kurulmasının sevindirici olduğunu belirten Vanlılar, Komutanlığın Van Gölü’ne güvenlik, disiplin ve değer katacağını belirttiler.  

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI  

Sahil Güvenlik Teşkilatı kuruluş çalışmaları, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerek konumu ve gerekse eşya cinsi göz önüne alınarak gümrüklere farklı isimler verilmiştir. Bunlardan deniz kıyısında bulunanlara "Sahil Gümrükleri", sınır boyunda kurulu olanlara "Hudut Gümrükleri" ve ana karada bulunanlara da "Kara Gümrükleri" denirdi. Sahil Gümrükleri hem iç hem de dış ticaret malları için söz konusuydu. Daha sonra deniz hudutlarımızdaki güvenlik ve sahil muhafaza hizmetlerini yürütmek amacıyla, 1886 yılında Jandarma Teşkilatına bağlı olan "Kordon Bölükleri" oluşturulmuştur. 

Cumhuriyet döneminin başlangıç yıllarında, 1126 ve 1510 sayılı "Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunlar" yürürlüğe konulmuş, 01 Ekim 1929 tarihinden itibaren de 1499 sayılı "Gümrük Tarifesi Kanunu" uygulanmaya başlanmıştır. 1936 yılında 3015 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile Gümrük Muhafaza Umum Kumandanlığı'nın emrindeki deniz teşkilatına, askeri kimlik kazandırılmış ve karasularımızda güvenlik ve emniyetin sağlanması görevi bu teşkilata verilmiştir. 

16 Temmuz 1956 tarihinde kabul edilen 6815 sayılı "Sınır, Kıyı ve Karasularımızın Muhafaza ve Emniyeti ve Kaçakçılığın Men ve Takibi İşlerinin Dahiliye Vekaletine Devri Hakkında Kanun"un yürürlüğe girmesiyle sınır, kıyı ve karasularımızın korunması ve güvenliği ile kaçakçılığın önlenmesi ve takibi sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na devredilerek bağlısı bulunan Jandarma Genel Komutanlığı emrine verilmiş ve Gümrük Muhafaza ve Umum Kumandanlığı'nın hukuki varlığı sona erdirilmiştir. 

 01 Ocak 1985 tarihine kadar Jandarma Genel Komutanlığına bağlı olarak görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu tarihten itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerinin kadro ve kuruluşu içerisinde, barışta görev ve hizmet yönünden İçişleri Bakanlığına bağlı, olağanüstü haller ve savaş halinde ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrine girecek silahlı bir güvenlik kuvveti olarak, ülkemizin bütün sahillerinde, iç suları olan Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimimiz altında bulunan tüm deniz alanlarında faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. 

Sahil Güvenlik Komutanlığı; 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği 25 Temmuz 2016 tarihinde Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunca alınan karara istinaden silahlı bir genel kolluk kuvveti olarak doğrudan İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. 

 

Bakmadan Geçme