Van'da saç kesim ücretlerine zam

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından belirlenen saç, sakal kesimi ve diğer bakım ücretlerine zam yapıldı.

2024 yılı ile birlikte birçok ürün ve hizmete zam gelmeye devam ediyor. Van’da her yıl olduğu gibi bu yılda berber ve kuaför ücretlerinin yeniden belirlenip zam yapıldı. Yeni ücret tarifesine göre Yalnız saç kesimi 200 lira, sakal kesimi 100 lira, saç, sakal kesimi 300 lira, saç kesimi ve yıkama 200 lira, saç, sakal yıkama 350 lira, çocuk traşı 100 liradan yapılıyor.

Ekstra hizmetlerde ise makine ile saç kesimi 100 lira, saç yıkama, fön çekme 100 lira, buhar veya kompres 100 lira, saç boyama 500 lira, bıyık ve sakal boyama 300 lira, damat traşı 2 bin lira, maske 80 lira, saç bakımı 200 lira, sir ağda yanak ve kulak 100 lira, saçın ustura ile kazınması 250 liradan yapılıyor.

“ZAMLARA YETİŞEMİYORUZ”

Yapılan zammı gazetemize değerlendiren vatandaşlar, “Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı güne zamla uyanıyoruz. Paramızın her geçen gün değer kaybetmesinden dolayı vatandaşların alım gücü iyice düştü. Yeni yılda asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte tüm ürünlerde fiyat artışına gidiliyor. Maalesef maaşlara yapılan zam insanların eline geçmeden eriyor. Yeni yılla birlikte yapılan zamla saç sakal kesimi de vatandaşlar için lüks oldu. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizden bir an evvel çıkmak için gereken adımlar atılmalı. Vatandaşların hayatını kolaylaştıracak, alım gücünü artıracak çalışmalar yapılmalı. İnsanlar artık berbere giderken bile düşünür hale geldi. Eskiden insanlar sakal traşını berberlerde olurlardı. İki günde bir sabah işe gitmeden önce berber dükkanına uğrar sakal traşını olur kamu görevlisiyse çalıştığı kuruma esnafsa traş olup dükkanın yolunu tutar gelecek müşterisini traşlı, bakımlı, güler yüzle karşılardı. Maalesef günümüz şartlarında insanlar artık berberlerde sakal traşı olamaz oldu. Gelir düzeyi yüksek olanların dışında kimse berberlerde sakal traşı olamıyor. Gelir düzeyi yüksek ve gençlerin dışında normal asgari ücretli ve emekli maaşıyla geçirmek zorunda olanlar berbere ancak saç traşı için gidebiliyorlar. Berberler geçmiş dönemlerde insanların buluşma yerleri olurdu. Kimin hangi berberde traş olduğunu yakınları, arkadaşları bilirlerdi. Birini aradıklarında bulmak için ilk akla gelen berberler olurdu. Bugün artık insanlar saç traşını bile evlerinde olacak duruma geldiler. Geçmiş yıllarda berber adabı, müşteri adabı vardı. Berberde traş olan biri ondan sonra traş olmaya gelenin traş ücretini öder öyle çıkardı. Çoğu zaman traş olacak insan bunun farkına bile varmazdı. Ücretini ödeyeceğinde önceki traş olanın ödemiş olduğunu öğrenirdi. Birçok vatandaş traş makinesi alarak evde traş olup tasarruf sağlamaya çalışıyor. Yetkililer lütfen ekonomide gereken adımları atarak vatandaşların sorunlarını çözsün” dediler.

BERBERLER GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSELMESİNDEN DERTLİ

Elektrik, doğalgaz, su ve kira fiyatlarının inanılmaz derecede arttığını belirten berber işletme sahipleri ise fiyat artışlarından en çok kendilerinin mağdur olduğunu belirterek, “Ülkemizde son yıllarda girdi maliyetlerinin artmasından dolayı esnaf olarak en çok biz mağdur olduk. Kira ve elektrik fiyatlarında inanılmaz artışlar oldu. Bunun yanında saç sakal hizmetleri, bakım için almış olduğumuz ürünlerde artış yaşandı. Gelir gideri karşılayamaz duruma gelmiştir. Kuaför ve berber fiyatlarında yaşanan artış zaman zaman vatandaşların tepkisini çekse de inanın bu fiyatlar gideri karşılamıyor. Yetkililerden fiyatların düşürülecek adımların atılmasını bekliyoruz. Ayrıca ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Vatandaşların ekonomik açıdan rahatlayacağı adımlar atılmalı” diye konuştular.

KAYNAK: VANSESİ HABER AYCAN AVCI

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme