• Haberler
  • Güncel
  • Van'da Ramazan Bayramı öncesi alışveriş yoğunluğu

Van'da Ramazan Bayramı öncesi alışveriş yoğunluğu

Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlar arasında alışveriş telaşı artarak tüm tüketim mağazalarında gözle görünür yoğunluk yaşanmaya başladı. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte çarşılar, Pazar yerleri alışveriş merkezleri hareketlendi. Vatandaşlar, bayram için gerekli olan alışverişlerini yapmak üzere dükkanlara akın ediyor.

Ramazan Bayramı öncesi tüm yurtta olduğu gibi Van’da da çarşı pazarda alışveriş yoğunluğu yaşanıyor. Bayramın yaklaşmasıyla marketlerde, alışveriş merkezlerinde renga-renk, çeşit-çeşit çikolata ve şekerler vitrinlerdeki yerini aldı. 150 TL’den başlayan şeker fiyatları markasına ve kalitesine göre değişiyor.  Vatandaşlar bayramda misafirlere ikram etmek için gelenek haline gelen şeker ve çikolata almak için şekercilerin yolunu tuttu.

Bayram alışverişlerinde ilk sırayı alıp yoğun ilgi gören şeker ve çikolataların kilogram fiyatı yaklaşık olarak 150 liradan başlayıp 400 liraya kadar çıkıyor. Şekerci esnafı ise, tezgahlarını çeşit çeşit şeker ve çikolatalarla doldurmaya başladı. Şeker satışlarında en fazla yoğunluğun arife günü olduğunu aktaran esnaflar, fiyatların ise bayram yaklaştıkça arttığını söyledi.

Van'ın her köşesinde bayram alışverişi için uzun kuyruklar oluşuyor. Özellikle şeker ve çikolata satışı yoğun ilgi görüyor. Şekerciler, vitrinlerini renga renk şekerlerle ve çeşit çeşit çikolatalarla süslüyor. Misafirlere ikram edilecek olan şekerler, bayramın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Şeker ve çikolataların fiyatları markalarına ve kalitesine göre değişkenlik gösteriyor. Kilogram başına 150 liradan başlayan fiyatlar, tanınmış markalara ve kaliteli ürünlere göre artış gösteriyor. Vatandaşlar, bütçelerine uygun olan ürünleri tercih ederek bayram alışverişlerini tamamlamaya çalışıyorlar.

Bayram alışverişi yoğunluğunun en fazla yaşandığı günlerden biri arife günü oluyor. Vatandaşlar, Ramazan Bayramı'nı özlemle bekliyorlar. Bayramın gelmesiyle birlikte aileler, yakınlarını ve dostlarını ziyaret etmek, gelecek misafirlerini en iyi şekilde memnun edip karşılamak, ağırlamak için hazırlıklarını yapıyorlar. Bu kapsamda çocuklara bayramlık elbiseler, ayakkabılar, ihtiyacı olanlar bayramlık kıyafetler, yakınlarına çeşitli hediyeler ve tabii ki şeker alınması gerekenler arasında ilk sırada yer alıyor.

Bayramın olmazsa olmazı olan şekerler, her eve mutlaka konuk oluyor. Çocuklar ise bayram şekerlerini heyecanla bekliyorlar. Geleneksel bir uygulama olan, misafirlere ikram edilen tatlı, kahve ve şekerle sevinç ve mutluluk paylaşılıyor.

Vatandaşlar, bayramın ruhuna uygun olarak, birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını pekiştirmek için gerekli alışverişlerini yapmaktadırlar. Bu dönemde esnaflar da talepleri karşılamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Şeker ve çikolata satışlarının yanı sıra, diğer bayramlık ihtiyaçlar olan giyim, kuşamda alışveriş listelerinde ilk sırada yer alıyor.

Her bütçeye göre şekerlerin raflarda yerini aldığını dile getiren gıda ticareti yapan esnaflar, “Her sene olduğu gibi bu yılda insanlar Ramazan Bayramını dört gözle bekliyor. Biz de şeker çeşitlerini en güzel şekilde sergilemeye çalışıyoruz. Herkesin bütçesine uygun seçeneğe göre şeker çeşitleri var. Cam şekerler, çikolatalı şekerler, çikolatin, sütlü şekerler, içi ballı şekerler mevcuttur. Tabi herkesin bütçesi de ayrı ayrı olduğu için genelde 150 liradan başlayıp, 400 liraya kadar şeker çikolata çeşitlerimiz bulunuyor. Herkesin bütçesine göre şeker çikolata çeşitlerini bulundurmaya çalışıyoruz. Yarın arife Ramazan’ın son günü, bayram yaklaştıkça insanların talepleri de artmaya başladı. Herkes bütçesine göre karınca kararınca bir şeyler almaya çalışıyor. Bayram şekersiz olmaz. Bayram denince ilk akla şeker geliyor. Her evde şeker, çikolata bulundurmak zorundayız. Gelen misafirlere çeşitli ikramlarda bulunuluyor kahve, baklava, aşure, farklı tatlılar fakat bayramın olmazsa olmazı şekerdir. Bu gelenek geçmiş yıllardan günümüze kadar devam edip gelen bir alışkanlıktır. Çocukların severek yedikleri bayram şekerleri yiyenleri mutlu etmekte” diye konuştu.    

Bakmadan Geçme