Van'da odun ve kömür fiyatları cep yakıyor
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ısınma ihtiyacını kömür ve odunla karşılayan vatandaşlar, artan fiyatlar ve ekonomik zorluklar nedeniyle kara kara düşünüyor.
Özellikle kömür fiyatlarındaki artış, dar gelirli aileleri olumsuz etkiliyor. Ukrayna kömürünün tonunun 10 bin liradan başlayıp 14 bin liraya kadar çıkması, yerli kömürün tonunun ise 6 bin liradan satışa sunulması, vatandaşları ciddi şekilde zorluyor. Aynı şekilde, odunun tonunun 5 bin liradan satılması vatandaşların sıkıntı yaşamasına sebep oluyor.
YAKIT FİYATLARININ YANINA YAKLAŞILMIYOR
Van'da soğuk kış günlerinde ısınmak için soba kullanan yüzlerce aile, geçtiğimiz yıllara oranla kömür ve odun fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle maddi anlamda zor bir süreçten geçiyor. Ukrayna kömürü gibi ithal kömürlerin ton fiyatı, yüksek döviz kuru ve ulaşım maliyetlerinin etkisiyle 14 bin liraya kadar çıkıyor. Yerli kömür ise 6 bin liradan satılmakta, ancak bunun da çoğu aile için karşılanması güç bir meblağ olduğu belirtiliyor.
Vatandaşlar, kışa girmeden önce temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını ifade ediyor. Isınma, özellikle yaşlılar ve çocuklu aileler için büyük bir sorun haline gelirken, bazı aileler evlerini yeterince ısıtmak için ek önlemler almayı düşünüyorlar. Ancak fiyatların düşmemesi, bu tedbirlerin de yetersiz kalmasına neden oluyor.
YARDIM KÖMÜRÜNÜN KALİTESİ DÜŞÜK
Van'da ekonomik sıkıntılar nedeniyle sosyal yardımlar da önemli bir rol oynamakta. Ancak, bazı vatandaşlar verilen yardım kömürünün kalitesiz olduğunu ve kış boyunca ısınma ihtiyacını karşılamadığını belirtiyor. Yardım kömürü, genellikle düşük kaliteli ve verimsiz olan, sobada yakıldığında fazla is yapan kömürlerden oluşuyor. Bu durum, özellikle maddi durumu kötü olan ve yardım almayı bekleyen aileler için büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor.
Birçok vatandaş, devletin daha kaliteli yardım kömürü sağlamasını ve kömür fiyatlarının düşürülmesini talep ediyor. Yardımların düzenli yapılması gerektiğini vurgulayan Vanlılar, "Bu kış hiç olmadığı kadar zor geçecek. Devletin, vatandaşlarına daha kaliteli ve yeterli miktarda yardım kömürü sağlamasını ve kömür fiyatlarının düşürülmesini bekliyoruz" diyerek şikayetlerini dile getiriyorlar.
Ekonomik kriz ve yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle zor durumda olan vatandaşlar, yaşanan sıkıntıların son bulmasını istedi.
Bakmadan Geçme