Van bunları konuşuyor

Vanlılar işte, sokakta, kahvede, evde Türkiye'nin gücünü, sosyal devlet anlayışını ve farkını memnuniyet duyarak konuşuyor.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve 118 ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıklamasıyla 'pandemi' ilan edilen yeni tip koronavirüs'ten etkilenenlerin sayısı dünya çapında 150 bini aştı, 5 bin 833 kişi de hayatını kaybetti. Ölen ve etkilenen insanların sayısı artmaya devam ediyor.

 

İran'da görülen koronavirüs sonrası Türkiye 23 Şubat akşamından itibaren önlemlerini artırdı.  İran ile Türkiye arasındaki Ağrı/Gürbulak, Van/Kapıköy, Hakkâri/Esendere, Iğdır/Dilucu kara hudut kapıları ile Van/Kapıköy demir yolu hudut kapıları kapatıldı. Ayrıca İran üzerinden hava yoluyla doğrudan Türkiye'ye girişler geçici olarak durdurdu. İran'dan gelecek Türk vatandaşlarının kontrolü için de kapılara sahra hastaneleri kuruldu. İran'dan Van'a giriş yapan Türk vatandaşlarının kapıda kontrolleri yapılarak 14 gün gözetim altında tutuluyor. Şu ana kadar virüs tespit edilen kimse çıkmadı.

 

Türkiye'de ilk vakanın tespit edildiğini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son basın toplantısında koranavirüs vaka sayısının 5'e yükseldiğini belirtti. Dün açıklanan son rakam 6 oldu.

 

Van-Bahçesaray yolunda 4-5 Şubat günleri çığ düşmesi sonucu 42 vatandaşımız hayatını kaybetti. Cansız bedeni karlar altında kalan bir itfaiyeciyi bulmak için tüm imkânlar kullanıldı ancak çığ ve hava koşulları çalışmaya izin vermedi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez çığ altında kalan itfaiyeci Mehmetcan Daşdemir'in ağabeyi Bayram Daşdemir'i helikoptere alarak çığ bölgesini havadan birlikte inceldi. Günler sonra başlatılan arama çalışmaları sonucu İtfaiye eri dün bulunarak çıkarıldı.

 

İran'ın Hoy kentinde 23 Şubat günü meydana gelen 5,9'luk deprem, Başkale ilçemizde yıkıma neden oldu. 4 köyde birçok kerpiç ev yıkıldı. Aralarında 5 çocuğun da olduğu 10 kişi hayatını kaybetti.  Devlet tüm imkânlarıyla Başkale'de vatandaşlarının yardımına koştu anında. Yardım çalışmaları devam ediyor. Sınırın diğer tarafında da zarar gören depremzedelere İranlı yetkilerin ancak 15 gün sonra ulaştığı bildirildi.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme