VAN BAROSU'NUN ÇADIR KENT GREVİ RAPORU

Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Anadolu Konteynır Kenti'nde süren açlık grevi ve yaşama koşullarıyla ilgili bir rapor hazırladı.


Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi ve Van Barosu Yönetim Kurulu, 21 Eylül 2013'te birlikte konteyner kenti ziyaret etmelerinin ardından hazırladıkları raporu basına sundu. 


Konteynır kentlerde yaşama koşullarının iyi olmadığına değinen Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Zeki Kutluk, “Açlık grevinin başladığı ilk günden itibaren konuyu yakından takip eden Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak, 24 Eylül 2013 tarihinde Anadolu Konteynır Kenti'nde gerçekleştirdiğimiz ziyarette grev sözcüsü ve grevcilerle yapılan görüşmeler neticesinde edilen izlenimlere raporda ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Her ne kadar açlık grevi eylemcileri taleplerini özet olarak kendilerine ve ailelerine barınma hakkının sağlanması, iş olanağının sağlanması ve diğer bir kısım insani talepler olarak ifade etmişler ise de eylemcilerin taleplerine kalıcı çözümlerin bulunmasıyla birlikte öncelikle aşağıda belirtilen hususlarda yetkili makamlarca, ivedilikle tedbirler alınması gerektiği komisyonumuz tarafından değerlendirilmiştir. Kış mevsiminin de yaklaşmasıyla gitgide soğuyan havalarda konteynır kentlerde ısınmanın sağlanması, banyo ve diğer ihtiyaçların giderilerek sağlık sorunlarının artmaması için kesilen elektriklerin acilen verilmesi gerekmektedir. Eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte eğitimlerine devam edemeyen çocukların bir an önce yakınlarda bulunan okullara kayıtlarının kabul edilmesi veya daha önceki okullarına ulaşımlarının yetkililerce ücretsiz olarak sağlanması gerekmektedir. Aileler içinde baş gösteren psikolojik sorunların daha da büyümeden ailelere psikolojik yardımın ivedilikle yapılması gerekmektedir. Talepleri yerine getirilinceye kadar açlık grevine devam edileceğinin belirtilmesi nedeniyle düzenli ve sürekli tıbbi yardımın sağlanması büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme