VAN BALIĞI YASAĞI BAŞLADI

- BALIKÇILAR AVLANMA YASAĞINA MANGAL YAPARAK GİRDİ
 Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan Van balığının üreme dönemine girmesi dolayısı ile 15 Nisan-15 Temmuz 2012 tarihleri arasında uygulanan avlanma yasağı başladı.
Dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan  Van balığı, üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç sebebiyle av yasağı başladı. Van Gölü'ndeki 200 balıkçı teknesi son kez ağlarını çektikten sonra teknelerini kıyıya demirledi. Balıkçılar, avlanma yasağının bir gün öncesi mangal yaparak yasaksız balık yemenin tadını çıkardılar. Bölgeye giderek balıkçılarla bir araya gelen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı,  dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarı, balıkların yaşamlarını gölde sürdürdüğünü, üremek için de tatlı sulara göç ettiğini belirtti. Dolayısıyla bugünden itibaren başlayan av yasağı nedeninin ise üreme döneminin başlaması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarı, “Bu üreme göçünü yapacak hayvan, derelere gidecek, yumurtasını bırakıp tekrar göle dönecek. Bu süre yaklaşık iki buçuk üç ay sürüyor. Bu yüzden de 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında inci kefali avcılığı her türlü av aracıyla yasaklanmış durumda” dedi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN DOLAYI BU YIL AVLANMA YASAĞI 15 GÜN UZATILDI”
Bu sene av yasağının 15 gün daha uzatıldığını ifade eden Sarı, “Sebebi ise iklim değişikliği. Çünkü iklim değişikliğine bağlı olarak hayvan geliyor ve mansapta uzun süre bekliyor. İlkbahar yağışları bitmediği için derelerin bulanıklığı devam ediyor, sel devam ediyor ve su sıcaklığı hayvanın yumurtlamasa uygun hale gelmiyor. Bu yüzden de 1 Temmuz geldiğinde halen derelerde yumurtlayamamış balıklar kalıyor. Bunu dikkate alarak biz bir rapor hazırladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduk ve önerimizi kabul etti. Av yasağını da bu nedenle 15 Temmuz’a kadar uzatmış olduk” dedi.

VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme