VAN BALIĞI PİDESİ

Kentlerin mutfak kültürü diğer kültürlerden etkilenerek dönemlere göre değişse de bazı lezzetler her zaman popülaritesini korur, geleneksel tatlar lezzetler olarak kuşaktan kuşağa aktarılarak süre gider.

Farklı coğrafyalarda, farklı iklim koşullarında hatta farklı inançların beslenme özellikleri de mutfak kültürlerine yansımıştır. Milletlerin kendi öz benliklerini yansıtan aslında mutfak kültürleridir bir bakıma. Mutfak kültürü tarihsel gelişimimizi, kültürel zenginliğimizi ve sosyal bağlarımızın ne kadar kuvvetli olduğunun ipuçlarını ele verir.  Van’da beslenmenin temelini oluşturan en etkili besin et ve hayvansal ürünlerdir. Tüm bunlar sofraların vazgeçilmez beslenme ürünleridir.

Olağanüstü zenginliğe, güzelliğe ve coğrafi konuma sahip  Van’ın mutfak kültürü hiç şüphesiz ülke sınırlarını aşarak dünyaya yayılmıştır. Zengin Van kahvaltısında hiçbir yörede, hiçbir bölgede tatmadığınız lezzetleri tadar, farklı sunumlarla önce gözünüzü sonra karnınızı doyurursunuz.

Van otlu peyniri, murtuğası, cacığı, gül reçeli, kavurması, gavutu, manda kaymağı, balı, Van çöreği, ekmek çeşitleri ile zengin Van kahvaltı sofrasını zenginleştiren çeşitlerden bazılarıdır.

Yüksek kesimlerde yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan, coğrafi işaret tescil belgesi alan Van peyniri (Van otlu peyniri olması daha doğru olurdu) ile yine tescil belgesi olan Van Gölü’nde endemik bir tür olan Van balığından sonra bu kez Van’da yetişen güllerden üretilen gül reçelinin tescillendiğini gururla öğreniyoruz. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme