Van Asker Hastanesi Yeni Çağ Gazetesi'nde

Yazı işleri müdürümüzü ve köşe yazarımız İkram Kali'nin Van'ın tarihi yapılarından 70 yıllık Asker Hastanesi'nin yıkılmasının önlenerek müze veya kültürel amaçla değerlendirilmesi çağrısının yer aldığı ' Asker Hastanesine Kıymayın' başlıklı köşe yazısı Türkiye gündemine gelmeye devam ediyor. Yeni Çağ Gazetesi köşe yazarı Yavuz Selim Demirağ Kali'nin köşe yazısından alıntılar yaparak konuyu ''Asker Hastanesi yıkılmasın' başlıklı köşe yazısında Türkiye gündemine taşıdı.

Evren Doğruer 

Van’ın sorunlarını, taleplerini, Vanlıların kişisel ve toplumsal başarılarını haber ve köşe yazılarıyla gündeme getiren Vansesi Gazetesi ulusal basında ve televizyonlarında.   Van’ın eski Sanat Okulu Tekel binasından sonra ayakta tarihi binalarından 70 yıllık Asker Hastanesi binasının yıkılarak yerine 150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesi yapılmasının yanlış olacağını  “ Asker Hastanesine Kıymayın” başlıklı köşe yazısında gündeme getiren Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve köşe yazarı İkram Kali’nin yazısı ulusal basında konuşulmaya devam ediyor. 

Van Asker Hastanesi Habertürk ekranlarında Fatih Altaylı’nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek programında gündeme geldi.  İyi Parti Milletvekili Ümit Özdağ programda İkram Kali’nin köşe yazısından alıntı yaparak Van Asker Hastanesi’nin yıkılmaması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ricada bulundu. Özdağ Tuşba ilçesine yapılacak Devlet hastanesinin başka yer yapılmasını Asker Hastanesi’nin kentin hafızası, tarihi binası olarak korunmasını istedi.  

Van’ın gündeminde konuşulup tartışılan Asker Hastanesi Türkiye’nin en yüksek tirajlı merkez yayın kuruluşlarından Yeni Çağ Gazetesi’nde Türkiye gündemine geldi. Gazetenin köşe yazarlarından Yavuz Selim Demirci İkram Kali’nin köşe yazısından alıntı yaptı.  Demirci yazısında Gültekin Çavuşoğlu’nun Vansesi Gazetesi yazarı İkram Kali Bey'in yazısını kendisine yollayarak, tüm Türkiye'nin dikkatini çekmemiz için ricada bulunduğunu kaydetti.  

 Demirci yazısında şu ifadelere yer verdi: 

“Türkiye'de her Askeri Hastane bizler için, şehit ve gazilerimize vermiş olduğu hizmetten dolayı değerlidir. Ne var ki 1983'den günümüze, bölgemizde bölücü teröre karşı verilen destansı mücadelede, yüzlerce şehit ve gaziye hizmet veren Van Asker Hastanesi'nin acı hatıralarla dolu tarihi bir geçmişi vardır. Hemen hemen her ilimizden bir şehidimiz ve gazimize ev sahipliği gibi kutsal bir hizmet vermiştir. Dileğimiz Sağlık Bakanlığı konuya el atar, şehitlerimizin ruhları şad edilir. 

....... 

Van Asker Hastanesi, 1950'li yıllarda açılarak Van ve çevresindeki askeri birliklere hizmet vermeye başlamıştır. Geçen 70 yıl içinde hastaneden onlarca şehit askerin cenazesi memleketlerine uğurlanmış, onlarca asker gazisinin tedavisi yapılmış, binlerce askere sağlık hizmeti verilmiştir. Türkiye'nin alanında uzman hekimleri asker doktor olarak hastanede görev yapmış, askerlik sonrası birçoğu sivil doktor olarak Vanlılara da hizmet vermiştir. Kentimizin ayakta kalan tarihi binalarından Asker Hastanesi, Jandarma Genel Komutanlığı emrinde hizmet vermekte iken, TSK sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında; 17 Ekim 2005 tarihinde TSK Sağlık Hizmetleri Komutanlığına bağlanmış. 05 Eylül 2007 tarihinde Malatya Sağlık Hizmetleri Bölge Komutanlığı kuruluşuna girmiştir.  Hastane 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası KHK kapsamında 27 Ağustos günü 2016 yılında Sağlık Bakanlığı'na devredilerek Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi iskele binası olarak hizmet vermeye başlamıştır. 

Tuşba ilçemizde hastane yapılacak sayısız uygun yer bulunmaktadır. Depremlere rağmen sağlamlığını koruyan Asker Hastanesi'nin yıkılarak yerine yeni hastane yapılması yanlış olur, yazık olur. Cumhuriyet dönemi askeri yapılardan olan binanın bahçesiyle birlikte Van Sağlık Müzesi veya kültürel amaçla değerlendirilerek kentimize kazandırılmasının daha doğru ve yararlı olacağını düşünüyoruz. 

Kentimizde tarihi yapıları yıkma kültürü ve beton aşkı artık son bulmalıdır. Bu anlayıştan vazgeçilmelidir. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları siyasi partiler, kentin derdini dert edinen herkesin Asker Hastanesi'nin yıkılarak kent hafızasının silinmesine karşı çıkması gerekir. Vali Mehmet Emin Bilmez, milletvekilleri ve karar vericilerin bu konuda daha özenli davranmalarını bekliyoruz. Sonradan pişmanlık yaratacak yıkımı hep birlikte engelleyebiliriz. Hepimizin yaşadığı kentimizin değerlerini koruma konusunda sorumluluğu var. Sorumluluğumuzu yerine getirmeyerek bugün susarsak, görmezden gelirsek yarın eleştirme, konuşma hakkımız olamaz. 

....... 

Demirci Van’ın sorununa köşesinde yer vererek Asker Hastanesi’nin yıkılmasının önlenerek müze yapılması için yetkililere çağrıda bulundu  

Bakmadan Geçme