Van AB Bilgi Merkezi çalışmalarını anlattı

Van Ticaret ve Sanayi Odası Van AB Bilgi Merkezi tanıtım programı düzenledi. Van'da AB Bilgi Merkezi kentte bulunan gazeteciler ile kahvaltıda buluşarak AB Bilgi Merkezinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

İlhan Siyahtaş

AB Bilgi Merkezi tanıtım programına Van TSO Başkanı Necdet Takva, Yönetim Kurulu Üyeleri, Van AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç, SMMMO Başkanı İbrahim Şahin ve basın mensupları katıldı.

"AB Bilgi Merkezimiz Çok Başarılı Performans Sergiliyor"

AB Bilgi Merkezi tanıtım toplantısında konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, "Bugün AB Bilgi Merkezi faaliyetlerinin tanıtımı için bir araya geldik. 1 Nisan 2005 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan Van AB Bilgi Merkezimiz bugüne kadar çok başarılı bir performans sergileyerek çalışmalarını yürütmüştür. Özellikle Avrupa Birliği konusunda toplumu bilgilendirme açısından son iki yıldır ciddi çalışmalar yürüttüler. Van Alışveriş Festivalinde önemli paydaşlarımızdan biridir ve ciddi anlamda destek sundular. Van Ticaret ve Sanayi Odamızın kurumsal yapısında önemli bir birim olarak görev yapıyorlar. Türkiye'de 20 tane Avrupa Birliği Ofisi mevcuttur. Daha önce bu 20 AB ofisleri belli odaların koordinasyonunda yürüyordu. Avrupa Konseyinin oluşturduğu fon'lar ile bu bilgi merkezleri fonlarla destekleniyordu. Şimdi yeni bir değişikliğe gidildi ve Avrupa Konseyi artık AB Bilgi Merkezleri koordinasyonunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile sevk ve idare edilmesine karar veridi.  Avrupa Birliğine üyelik sürecinde Doğu ve Güneydoğuda yapılan anketler yüzde 85'lik gibi bir ilgi ile onaylanıyor. Türkiye'nin Batı'sına göre Doğu ve Güneydoğu daha istekli ve arzuludur. Dolayısıyla Avrupa Birliğini doğru anlatma konusunda oluşturulan bu iletişim ağı gerçekten en önemli etkenlerindendir. Siz basın mensuplarının da bunu topluma aktarım konusunda desteklerinizi bekliyoruz.

"Amacımız Toplumun Her Kesimine Ulaşmak"

Van AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç, "2005 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan Van AB Bilgi Merkezimiz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna bağlı bir merkezdir. Tanıtma alanımızda Avrupa Birliğinin gelişimi stratejileri kapsamındadır. Van AB Bilgi Merkezi Türkiye'de kurulan 12. Bilgi merkezidir. Avrupa ve AB Türkiye ilişkilerini kapsayan toplumun her kesimine bilgi sunmakla hükümlüyüz. Bu görevimizi yaparken tabiî ki hedef gruplarımız var. Görevimiz çeşitli etkinliklerle halkı bilgilendirmek, kamuoyunun bilgi taleplerini karşılamak, araştırma-yayın kültür ve sanat etkinlikleri düzenlemek, halkı AB kaynaklı projelere yönlendirmektir. 2005 yılında kurulan AB Bilgi Merkezi olarak, Türkiye'nin 20 ilinde Gençlik Forumlarına 200 den fazla YYÜ'lü öğrenci ile farklı illerde düzenlenen forumlara katıldık. Türkiye'de farklı meslek guruplarından kadınların katıldığı Avrupa Kadın forumlarına Van ilinden 100 den fazla kadının formlara katılımını sağladık. 9 Mayıs Avrupa Günü'nde Van'da konserler, şenlikler ve farklı etkinliklerle toplumun farklı kesimlerine ulaşmaya çalıştık. Özellikle tematik günlerde Kadınlar Günü, İş Sağlığı Günü, Çevre Günü gibi özel günlerde farklı etkinlikler ile farkındalık yaratıp hedef kitlelerimize ulaştık. Van'da bulunan Meslek Lisesi öğrencilerine Avrupa'da Mesleki Eğitim olanakları konusunda seminer verdik. Van'da bulunan KOBİ'lere Avrupa Birliği Fonları ve Mali Destekler Semineri düzenledik. AB Temalı Resim ve Fotoğraf sergileri düzenledik. Van AB Bilgi Merkezi'nin en önemli hedef grubu çocuklardır. Bu yönde farklı etkinlik ve faaliyetlerle onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca bugüne kadar farklı okullarda yaklaşık 10 bin kitabı öğrencilere dağıttık "şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme