VALİ BİLMEZ: VAN'DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka oranı haritasında Van'da vaka sayılarının arttığını belirten Vali Mehmet Emin Bilmez, 'Bakanlığımız tarafından vaka oranı açıklandı. Kentimizdeki vaka oranımız 100 binde 4 civarındadır. Gittikçe artış gösteriyor. Sanki hastalık bitmiş gibi Van'da yavaş yavaş rehavetin çöktüğünü görüyoruz' dedi.

Rıdvan Can - Burhan Ergin

Vali Mehmet Emin Bilmez, Van’da 2021 yılının 2020 yılına göre daha iyi geçtiğini belirterek, “2020 yılı Van ilimiz için biraz daha hüzün yılı oldu. Birçok afeti, acı olayı 2020 yılında yaşadık. Bu anlamda 2021 yılının 2020 yılına göre daha iyi geçtiğini söyleyebiliriz. 2021 yılı da coğrafyamız açısından biraz kurak geçti. 2022 yılına yağışlarla başladık. Kar yağışı hem çalışmalarımızı zorlaştırıyor, hem de vatandaşın hayatını zorlaştırıyor. Ama bölgemizin su ihtiyacı açısından umut verici bulduk, güzel bulduk. Hayatı zorlaştırsa da temennimiz, acılara vesile olmadan inşallah bu hafta biraz daha kar yağışı bekliyoruz. Çünkü geçen yıl Van Gölü’nün su yüksekliğinde 1 metreye yakın bir düşüş oldu. İnşallah bu yıl yağan karlarla o düşüş telafi edilir. Aradaki açık kapanır. İnşallah 2022 yılı hem ilimiz için, hem ülkemiz için, hem dünya için başta pandemi hastalığı olmak üzere, kazadan, beladan, hastalıktan ayrı bir yıl olur” dedi.

“Türkovac aşısı henüz ilimize gelmedi”

Van’da Alman ve Rus aşısının bulunduğunu belirten Vali Bilmez, “Bakanlığımız tarafından vaka oranı açıklandı. Kentimizdeki vaka oranımız 100 binde 4 civarındadır. Ama gittikçe artış gösteriyor. Türkiye’deki vaka artışı, hepinizin malumu ama bölgemiz bu anlamda iyi durumda. İlimiz de bu anlamda en iyi illerden biridir. Ama sanki hastalık bitmiş gibi Van’da da yavaş yavaş rehavetin çöktüğünü görüyoruz. Yeni bir dalga geliyor. Bu çok daha hızlı yayılan bir varyant. Ama rahatsızlığı olan, yaşı olan insanlarda da ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bunun için 65 yaş üstü büyüklerimizin mutlaka, hatırlatma dozlarını olmaları gerekiyor. İkinci doz aşı zamanı gelen ve olmayanlarında ikinci doz aşılarını yapmaları gerekiyor. Daha önce 6 aylık bir süre yetiyordu ama artık bu süre 3 aya düşürüldü. Şuan elimizde Biontechve Spuntik V aşısı bulunmaktadır. Türkovac aşısı henüz ilimize gelmedi ama bekliyoruz. Yakın bir tarihte inşallah ilimize de gelir. Şuanda sadece şehir hastanelerinde Türkovac aşısı yapılıyor. Kısa bir süre içerisinde inşallah diğer hastanelere de verilir” diye konuştu.

“2022 yılının daha güzel geçeceğini umuyorum”

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının çok büyük emek verdiğini belirten Vali Bilmez, “Pandemi döneminde basın çalışanları, sağlık emekçilerinin hem sesi, hem de kulağı oldu. Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının uygulanmasında ciddi katkıları oldu. Eğer bugün Van pandemiyle mücadelede Türkiye’de örnek gösteriliyorsa, bunda Van’da yaşayan herkesin ve en çok da basınımızın katkısı oldu. Bazen kahramanca görev yapan sağlık emekçilerimizin o çalışmalarını haberleştirerek, onları motive ettiniz. Onlara moral verdiniz. Daha iyi çalışmalara teşvik ettiniz. Bu anlamda basın çalışanlarına teşekkür ediyorum. 2022 yılının 2021 yılına göre daha güzel geçeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

“Bütün hayvanların kısırlaştırmalarını yapıyoruz”

Sokak hayvanları konusunda ciddi çalışmalar sergilediklerini kaydeden Vali Bilmez, “Evlerinde hayvan besleyen insanlarımız Büyükşehir Belediyesi’nde beslenme, bakım, tedavi ve her türlü hizmeti alabilir. Şuan Van ve ilçelerinde taleplerini Büyükşehir Belediyesi olarak karşılamaya çalışıyoruz. Barınaklarımızdaki hayvanları sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza biz bu kolaylığı da sağlıyoruz. Sokak hayvanları ülkemizin şuan gündemindedir. Kadıköy’dehayvanseverlerin yapmış oldukları farkındalık eylemlerinde Van Büyükşehir Belediyesi’ne özellikle teşekkür edildi. Bu konuda vatandaşlarımızın da desteklerini bekliyoruz. Bu hayvanları bir yerlere kapatma gibi bir şansımız yok. Şuan bütün hayvanların kısırlaştırmalarını yapıyoruz. Sokakta küpesiz, aşısız hayvanlarla ilgili ihbar alındığında gereken çalışmaları yerine getiriyoruz” dedi.

“İmarda herkese eşit davranıyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak imar işlerinde herkese eşit davrandıklarını kaydeden Vali Bilmez, “Daha önce bütün imar hizmetleri bizim belediyemizde ihale yöntemiyle yapılmış, imar çalışması yapılırken o bölgedeki arsa sahiplerinin zaman zaman serzenişleri, şikayetleri, bazen etik olmayan ilişkilerin oluştuğuna şahit olduk. Belediyemiz tarafından artık hiçbir imar çalışması ihaleyle yapılmayacak. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde güçlü bir imar birimi ve kadrosu oluşturuldu. İlçe belediyelerimizle de ortak yürütüyoruz. Büyükşehir Belediyesi sadece nazım imar planları yapıyor. İlçe belediyelerimiz ise uygulama imar planları yapıyor. İmar için gelen vatandaşlarımızın hiçbir özelliğine bakılmadan işlemi yapılıyor. Herkese eşit mesafede hizmet ediyoruz. İmar yönetmeliğimizle kentteki bütün bileşenlerle birlikte hareket edilecek. İmar yönetmeliğimizde herkes yer alıyor. Yaklaşık bu yönetmelik iki yılımızı aldı. İnşallah çarpık yapılaşmada belediyenin günahı daha az olacak. Katkı sunan bütün STK’larımızın temsilcilerine, şahsi olarak destek veren yetkili kişilere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Şamran Kanalında hiç su kalmayacak”

Van’da su tüketimini kontrol altına alacaklarını söyleyen Vali Bilmez, “VASKİ’nin borç stokunda ciddi bir yükselme var. VASKİ’ninarıtma tesisinin yapılmasının yanında Büyükşehir Belediyesi’ne toplamda 200 milyona yakın borcu bulunmaktadır. VASKİ şuan ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen desteği sunuyoruz. VASKİ de inşallah abone sayısını artıracak. Geçmiş borçlarımızın tümünü yapılandırdık, hepsi şuan düzenli bir şekilde ödeniyor. VASKİ şuan merkezi bütçeden herhangi bir pay alamamaktadır. Tamamıyla kendi öz gelirleriyle ayakta durabilmektedir. 413 bin elektrik abonesi Van’da var ama su abonesi 2 yıl önce başladığımızda 150 bin civarındaydı. Şuan 63 bin civarında yeni abone yaptık. En az 400 bin rakamını yakalamamız gerekiyor. Şuan Van merkeze iki binlik boruyla su geliyor. Birde bin 500’lük boruyla su geliyor. Gelen su Van’a yetmiyor. Normal şartlarda bu boruların birisi Van’ı beslemesi gerekiyor. Şuan Şamran Kanalında su kalmadı. Balıkçılar ciddi anlamda su sıkıntısı çekiyor. Çünkü boruları dolduramıyoruz. Sayaç takamazsak emin olun önümüzdeki yıl Şamran Kanalında hiç su kalmayacak. Kaçak su kullanımındaki hassasiyetimiz sadece gelir değildir. Su kaynağımız kısıtlı, su kullanımımızı mutlaka kontrol altına almamız gerekiyor. Örneğin Çiçekli Beldemiz tamamen şebekeden su alıyor ama orada hiçbir tane abonemiz yok. 250’nin üzerinde aileye işlem yaptık. Şuan abone çalışmasına Ali Paşa Mahallesinde başladık. Abone olup 5 yıldır bir tane faturasını ödemeyen insanlar var. Su tahsilatımız arttıkça fiyatları belki düşürme ihtimalimiz olur. Çünkü bizim bu çarkı çevirmemiz gerekiyor. Şuan 30 büyükşehir içinde Malatya, Hatay hariç, ülkenin en ucuz suyunu veriyoruz. Diyarbakır’da şuan kademeli tarife uygulanıyor. Bizde onun çalışmasını yapıyoruz. Biz suyu pahalı satan bir ildeğiliz. Su kaynağımıza hep birlikte sahip çıkalım. Bu yılda bütün ilçelerimizde başta içme suyu olmak üzere tarımsal ve hayvan sularına öncelik vermek istiyoruz. En ciddi atağımızı buradan yapacağız. Her ilçemiz için kırsal bir çalışma ekibini oluşturduk. Araç takviye ettik, kırsal alanda çalışarak memleketimize hizmet verecek. Salgın hastalıklar sonrası dünyada yer yer kıtlıkların olduğunu da biliyoruz. Hayvancılığın ve tarımın gelişmesi için elimizden gelen her türlü çalışmayı sergileyeceğiz. İnsanlarımızın hayatını idame ettirmeleri için sağlıklı içme suyu içinde gereken çalışmaları hayata geçireceğiz. İmkanlarımızı zorlayarak vatandaşlarımızın yanında olmak istiyoruz” diye konuştu.

“Van halkının gittikçe desteğini yaptığımız çalışmalarda aldık”

Vali Bilmez son olarak şunları söyledi; “Büyükşehir Belediyesi ekonomik anlamda rahat hareket edebilecek durumdadır. Büyükşehir Belediyesi’nin VASKİ’den210 milyon civarında alacağı var. İnşallah bir arsa yoluyla bu sorunu da çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Büyükşehir’de ciddi bir darboğazımız yok. Büyükşehir ve VASKİ’yle iş yapıp da alacağını alamayan veya alacağı bulunan kimse yok. Piyasaya herhangi bir borcumuz bulunmamaktadır. Arıtma tesislerinden dolayı kullandığımız kredinin borcu var. Ayrıca SGK, vergi ve bazı kamu kurumlarına borçlarımız var. Biz bu borçları da yapılandırdık. Düzenli bir şekilde ödemesini gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ’yi daha kurumsal bir yapıya kavuşturmak için her türlü çalışmayı sergileyerek herkese eşit davranan bir anlayışı hakim kıldık. Van halkının gittikçe desteğini yaptığımız çalışmalarda aldık.”

Bakmadan Geçme