UZMANLAR DEPREMİ TARTIŞTI

İzmir Afet Derneği (İZAD), İzmir'in deprem gerçeğini masaya yatırmak için Konak Sabancı Kültür Merkezinde 'İzmir depreme hazır mı?' konulu halka açık bir toplantı yaptı. Van ve Marmara depreminden örneklerle İzmir'in depreme ne kadar hazır olduğu konuşuldu. İzmir Valiliği, İzmir Afet Derneği desteğiyle düzenlenen organizasyona; Büyükşehir Belediyesi AKS 110 Şube Müdürü Cengiz Öngör, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, Arama Kurtarma Birlik Müdürü Atilla Altın Bulak, Kızılay Şube
Müdürü Atilla Altunbulak, Kızılay İzmir Şubesi Müdürü Başkanı Yücel Ayhan, Akut İzmir lideri Ömer Karaca ve Afette Rehber Çevirmenler Temsilcisi Ayşegül Başer konuşmalarını yapmak için katıldı.
"İzmir depreme hazır mı?" konulu panelde İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, çalışmalarıyla ilgili şunları anlattı: "Van depreminde 20 dakikada ambulanslar olay yerindeydi. Mobil hastaneler kuruldu. Marmara depreminden daha hızlıydık. İzmir'den 189, Ege Bölgesinden 335 sağlık personeli görev yaptı. Çalışmalarımız sonucu Van depreminde salgın hastalıklar görülmedi."
İtfaiye ve UMKE ekipleriyle tatbikatlar yaptıklarını söyleyen İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, İzmir'deki hastanelerin tümüne tatbikat zorunluluğunu getirdiklerini belirterek, birbirini tanıyan ekiplerin koordineli çalışmasının çok daha verimli olacağını vurguladı. Kızılay İzmir Şube Müdürü Başkanı Yücel Ayhan, şunları söyledi: "Kızılay'ın kurumsal kimliğiyle temsil acil durumu var. Marmara depreminde hazırlıksız yakalandık. Bu durum Kızılay'ın miladı oldu. Çadır stoklarını eriten bir
depremdi."
Afette Rehber Çevirmenler Temsilcisi Ayşegül Başer de, Van'da şehrin iç dengesi ile ilgili sorunlar yaşandığını, hem Kürtçe hem İngilizce bilenin olmadığını söyledi.
Akut İzmir Lideri Ömer Karaca da "Kendimizi kandırmayalım" diye başladığı konuşmasına şu sözlerle devam etti: "İzmir depreme ne kadar hazır. Bunu kendimize sormalıyız. Van depremi İzmir'in aynası değildir. İzmir ile örtüşen İstanbul'dur. Bölge olarak İzmir İstanbul'un alternatif şehridir. Van Erciş küçüktü. Sanayisi yoktu. İzmir'de olası bir depremde demir yolumuz, viyadüklerimiz kesintiye uğrayacaktır. Marmara depreminde bunları yaşadık. Yangınlar olacaktır. Marmara'da afet noktalarına uzak kaldık.
Yarın bizde bunları yaşayacağız."
Karaca, Marmara depreminde cesetlerin hangi yerden çıkarıldığı konusundaki ibareyi koyamadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Van gibi küçük yerde tanınır ama İzmir'de bu olmayacak. Marmara depreminde cesetlerimiz için soğuk hava depolarını, TIR'ları devreye soktuk."
Akut İzmir lideri Ömer Karaca, İzmir'in hastanelerinin çoğunun yaşlı olduğunu ve İzmir'de olası bir depremde çoğunun devre dışı kalacağını anlattı. Afet yerlerinde en büyük sorunun su ve ekmek olduğunu belirten Karaca, şunları söyledi: "Bunlar temin edilmeyince kaos yaşanıyor. Halkın devlete olan güveni azalıyor. Van'da su ve banyo hâla sorun. İzmir'de de temiz su sıkıntısı yaşanacaktır"
Ömer Karaca, İzmir'de olası deprem için çözüm yollarıyla ilgili şöyle konuştu: "Çadırkentlerin yerlerinin belirlenmesi gerekiyor. Afet turistlerinin girmesinin engellenmesi gerekiyor. Büyük marketlerin devreye sokulması gerekiyor. Akaryakıt ve lojistik sıkıntıları düşünülmeli. Afet bölgesine devlet adamlarının gelmesi sıkıntı yaratıyor, ulaşımı zora sokuyor"
VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme