Uslubundur seni ele veren

Yıllar boyunca süren intihal bu sıralar çok sık karşımıza çıkmaya başladı. Birçok şair arkadaşımdan ve yazar arkadaşımdan böyle yakınmaları çok sık duyar oldum. Aklıma hemen bu soru geldi. İnsanlar artık üretemiyorlar mı? Hayal dünyalarını, duygu dünyalarını mı kaybettiler de bu yola başvuruyorlar? Yoksa yeterince okumuyorlar mı? Zira yazmak için mutlaka okumak lazım. Kelime dağarcığınız olmadan yazılarınız birkaç kelimeyle sınırlı kalır. Yazının içinde kısır bir döngü yaşatırsınız okuyucuya. Akıcı bir üslup okuyucuyu sarar, sarmalar yüreğini ısıtır.

Yıllar boyunca süren intihal bu sıralar çok sık karşımıza çıkmaya başladı. Birçok şair arkadaşımdan ve yazar arkadaşımdan böyle yakınmaları çok sık duyar oldum.  Aklıma hemen bu soru geldi. İnsanlar artık üretemiyorlar mı?  Hayal dünyalarını, duygu dünyalarını mı kaybettiler de bu yola başvuruyorlar?  Yoksa yeterince okumuyorlar mı? Zira yazmak için mutlaka okumak lazım. Kelime dağarcığınız olmadan yazılarınız birkaç kelimeyle sınırlı kalır. Yazının içinde kısır bir döngü yaşatırsınız okuyucuya. Akıcı bir üslup okuyucuyu sarar, sarmalar yüreğini ısıtır.

 

Peki yazan biri yazacağı konuda birikimi yoksa eksiği varsa ne yapar;  yazacağı bir konuda önce araştırma yapar, not alır ve kendi cümleleriyle, kendi kalemiyle, kendi yorumu ve bakış açısıyla konuyu okuyucuya aktarır. Yazıyı okurken yazarın konuya ne kadar hakim olduğunu cümlelerinden ve anlatımından anlarsınız. Bu o yazarın tarzıdır. Okuduğunuz yazıdan cümlelerde adeta yazar size kendini htirir. Yazar tarzının dışına çıktığı anda anlarsınız ya beğenir, ya da eleştirirsiniz. İyi bir okuyucu ve takipçi yazıyı okur okumaz yazının kime ait olduğunu yazarın altında imzası olmadan da anlar çünkü o kalem kendi tarzını yaratmıştır. 

 

Ancak sosyal medyada çok rastladığımız bir olay var. Birkaç mısra yazıp altına o birkaç satırla hiç ilgisi olmayan bir şairin/yazarın adına rastlıyoruz.  İyi bir okuyucu iseniz bunu hemen anlıyorsunuz ya da araştırma gereği duyuyorsunuz.

 

Sosyal medya ortamında sıkça rastladığımız bir başka aldatmaca olayı daha var ki bu hepsinden beter bir şey.  Başkasına ait eserin altına ismini yazarak (yazıyı-şiiri) kendi yazmış gibi paylaşım yapan kişilere  eminim sizlerde çok denk gelmişsinizdir. Hatta bu işlerle çok iştigal ediyorsanız bu bilgi kirliliğine isyan da etmişsinizdir.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

 

Bakmadan Geçme