URARTU MÜZESİ'NİN TEMELİ ATILIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bazı incelemeler ve temel atma törenlerine katılmak üzere bugün Van'a geleceği belirtildi.
Bugün öğlen saatlerinde Muş'a, oradan da Bitlis'in Ahlat ilçesine geçmesi beklenen Bakan Günay, çeşitli programlarının ardından akşam saatlerinde Van'a gelecek. Ahlat'tan deniz otobüsü ile Van'a gelmesi beklenen Bakan Ertuğrul Günay, saat 18.00 sıralarından depremde hasar gören ve halen kültürel faaliyetlere kapatılan Van Atatürk Kültür Merkezi'nde incelemelerde bulunacak. Akşam 21.00'de Tiyatro Müdürlüğü karşısındaki sanat çadırında Van'ın  köklü  kültür   geleneklerinden Van Oturma  Gecei   ekibi  ve Van Anadolu Musiki Cemiyeti halk müziği konserine katılacak olan ve geceyi Van'da geçireceği açıklanan Bakan Günay'ın, 12 Eylül Çarşamba günü sabah saat 09:30'da, Van kalesinin kuzey bölümüne yapılacak Van Urartu Müzesi'nin temel atma törenine katılacağı belirtildi.
Urartu Müzesi
Van Kalesi'nin kuzeyinde, Abdurrahman Gazi Türbesi'nin karşısında inşasına başlanan Urartu Müzesi, 12 bin 300 metrekare kapalı, toplam 52 bin metrekare alana yapılıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi ile Kuzeybatı İran, Irak'ın bir bölümü ve Aras Vadisi'ne kadar uzanan bir coğrafyada 3 bin yıl önce hüküm süren Urartu Krallığı'na ait eserler, başta krallığın başkenti Van ile çevresindeki kale, tapınak ve nekropollerde, uzun yıllar önce başlatılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı. Eserlerin teşhir edildiği 400 metrekarelik alana sahip Van Müzesi sergi salonunun yetersiz olması nedeniyle kazılarda gün yüzüne çıkarılan 90 bini aşkın eserden sadece 2 bin 443'ü sergileniyor. Bunun üzerine, dünyanın ilk Urartu Müzesi'nin yapılmasına karar verildi. Urartu Krallığı'na, Tuşpa adıyla başkentlik eden Van Kalesi'ndeki surlar da restore ediliyor. Urartu Kralı 1. Sardur tarafından M.Ö. 840-825 yıllarında inşa edildikten sonra uzun yıllar Urartu Krallığı'nın başkenti olan Van Kalesi (Tuşpa), Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca başlatılan restorasyon ve kazı çalışmalarıyla eski ihtişamlı günlerine dönmeye hazırlanıyor.

vanhaber, van, haber, van haber
Yorumlar 1

Bakmadan Geçme