Üniversitelerin kentlere kattığı değer

Bir kentin var oluş nedeni, topraklarında yaşayan insanların farkında olmadan kendi karakterlerini oralara yansıttığı, biçimlendirdiği, benzettiği yadsınamaz bir realitedir.

Bir kentin var oluş nedeni, topraklarında yaşayan insanların farkında olmadan kendi karakterlerini oralara yansıttığı, biçimlendirdiği, benzettiği yadsınamaz bir realitedir. İnsanoğlu varoluşunu eylemlerle dışa vurur. Eylemlerdeki yer ve zaman özellikleri o kentin özünü, dokusunu oluşturur. Örneğin 1915 yıkımı Vanlıların mekanlarını kendilerinin seçmesinde en büyük etkendir.

 

Van'ı yeniden kendisi yarattı, yeniden inşa etti. Bunu yaparken de estetik anlayışını ve duygusallığını mayaladı. Konakları, evleri, yapıları, çeşmeleri, camileri, kiliseleri ile Van şehri artık güvenli, kadim bir şehirdi. Doğasının güzelliği, kalesi, gölü, yeşilliği, adaları ile alımlı ve sevgi dolu bir şehir olması ona ve insanına onur ve gurur kaynağı oldu. Bir şehri şehir yapan onun etik ve estetik boyutudur. İkisi bir arada olunca da kent kendi içinde ve dışında bir marka değeri olarak ortaya çıkar.

 

Van da böyle bir kenttir işte. Ancak çağa ayak uydurmak için kentlerin de  yeni yapılanmalara ihtiyaçları vardır. Şehirde bir gelişme olması için bir yapı olması lazımdır. Bu da üniversitedir. Kentin ekonomisine ve ritmine bir değer katan, bir ivme kazandıran üniversitelerin kültürel mirasının, kültürel çeşitliliğinin görünür kılınması, tanıtılması, yaşatılmasına katkı sunan kurumlardır.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme