Umut üzümleri

                                
"Kaplumbağaların da sırtı yere gelmemeli insanların da…"
Fakir Baykurt'un Kaplumbağalar" yapıtından sinemaya uyarlanan Umut Üzümleri filmi ilgi çekti.
 Yönetmen Tunç Okan yıllar sonra yeniden "Motor!" Diyerek güzel bir çalışmayla sinema seyircisine merhaba diyor.
Tunç Okan'ı; Otobüs, Cumartesi Cumartesi, Fikrimin İnce Gülü gibi sosyal olayları vurucu biçimde anlatan filmleriyle tanıyoruz.
Anadolu insanının bitmek bilmeyen dramını şirin bir komediye ve onu da kara mizaha dönüştüren Tunç Okan Vizontele tadında bir filmi sinemaseverle buluştururken Fakir Baykurt'un da yâd edilmesini sağlıyor.
Umut Üzümleri filminde Ahmet Mekin başrolü, Yetkin Dikiciler ve Altan Erkekli de önemli.
"Günün birinde dev bir prodüksiyonda (yapımda) Atatürk rolünü oynarsam o son rolüm ve son filmim olur, kameralara veda ederim." Diyen Ahmet Mekin Umut Üzümleri filminde üstlendiği rolüyle olumlu eleştiriler alıyor.
Altan Erkekli ve Yetkin Dikiciler her filmde olduğu gibi bu filmde de alkışlanacak oyun çıkarıyorlar..
Filmin öyküsü Irazca'nın Diriliği, Onuncu Köy, Tırpan, Amerikan Sargısı, Yılanların Öcü, Kaplumbağalar gibi yapıtların sahibi Köy Enstitülü öğretmen yazar Fakir Baykurt'un Kaplumbağalar öyküsünden uyarlanmış.
Ahmet Mekin'in bir kuyudan çıkmaya çalışırken gökyüzünü bir yuvarlak çembere dönüştüren görüntünün içinde geçen jetlere baktığı sahnede Tunç Okan derinliği olan mesajlar vermeye çalışmış.
Umut Üzümleri tam seyirlik bir Anadolu öyküsünü içeriyor. Yönetmenin ustalığı, oyuncuların üstün performansları ve filmin özgün müziği sinema salonunu dolduranlara hoş anlar yaşatıyor.
İzlenmesini öneririm.

Bakmadan Geçme