Uca: Şeffaf bir soruşturma yürütülmelidir
Memur-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, son zamanlarda birçok kesim tarafından dile getirilen Van YYÜ öğrencisi Rojin Kabiş'in(21) hayatını kaybetmesindeki sırların ortaya çıkması gerektiğiyle ilgili açıklama yaptı. Başkan Uca, söz konusu olayın detaylı şekilde aydınlatılması ve şeffaf bir soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne kaydını yaptırdıktan sonra, 27 Eylül 2024 tarihinde önce kaybolduğu belirtilen, 15 Ekim’de ise göl kıyısında cansız bedeni bulunan, sonraki süreçte ölümüne hep şüpheyle bakılan Rojin Kabaiş ile ilgili son zamanlarda yeni detaylar ortaya çıktı.
ROJİN, ÜZERİNDEN DEVLETİ HEDEF ALANLAR VAR
Birçok kesimin Rojin için adalet arayışı, ülkedeki gündemlerden biri haline geldi. Bazı kesimlerin, ‘fırsat budur’ mantığıyla Rojin üzerinden, devleti ve devletin kurumlarını eleştirdiği gözlenirken, bazı kesimler ise dikkatli ve hassas bir dil kullanarak, Rojin için adalet istiyor.
Van’da geçtiğimiz yıl(2024) 27 Eylül tarihinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in kaybolduğu haberi medyanın önemli bir bölümü tarafından gündeme getirildi.
Arama çalışmaları devam ederken, 15 Ekim’de cansız bedenine ulaşıldı. Önce intihar ettiği yönünde açıklamalar yapıldı.
Özellikle Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş, kızının intihar edeceğine inanmadığını, öldürülmüş olabileceğini açıkladı. Aradan geçen belli bir sürenin ardından şüpheli ölüm soruşturmasında, Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) gelen son rapor kamuoyunda yankı uyandırdı. İki erkeğe ait DNA’nın tespiti sonrası birçok kesim Rojin ile ilgili açıklamalar yaptı. Bir kısım medya ve bazı kesimler, Rojin üzerinden devlet ve devlet kurumlarını eleştirirken, yine bazı siyasi parti temsilcileri bizzat hedef göstererek, adeta katilin kim olduğunu ima etmeye çalıştı. Ancak Rojin Kabaiş olayının aydınlatılması için bazı kesimler de dikkatli ve hassas açıklamalar yapıyor.
UCA: ŞEFFAF BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMESİ GEREKİYOR
Dikkatli ve hiçbir kurum-kuruluşu suçlamadan adalet çağrısı yapan isimlerden biri de Memur-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca oldu.
Başkan Uca, “Bu süreçte insan onuruna yakışan bir tutum, adil ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi, kamu vicdanının en temel beklentisidir” ifadelerini kullandı.
Rojin Kabaiş’in belirsiz bir şekilde hayatını kaybetmesinin, ailesine, yakın çevresine ve tüm ülkeye tarif edilemez bir acıya yol açtığını dile getiren Başkan Uca, “Bu yaşanan kayıp, sadece bir bireyin değil, tüm toplumun vicdanında derin bir yara açmıştır. Ailenin adalet arayışı ve hakikati öğrenme talebi, hepimizin ortak sorumluluğudur. Son günlerde gündeme gelen yeni iddialar ve Adli Tıp Kurumu raporlarına ilişkin tartışmalar, sürecin yeniden ve titizlikle ele alınması gerektiğini açıkça göstermektedir. Konu titizlikle takip edilmeli; varsa suçlular en ağır şekilde cezalandırılmalı, gerek olayda gerekse soruşturma sürecinde ihmali olan herkes yargı önünde hesap vermelidir. Bizler, Rojin Kabaiş’in ailesinin yaşadığı acıyı paylaşıyor ve adalet arayışlarında yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz. Bu süreçte insan onuruna yakışan bir tutum, adil ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi, kamu vicdanının en temel beklentisidir. Adaletin gecikmesi, kurumlara ve hukuk mekanizmalarına duyulan güveni zedelemekte; hakikatin ortaya çıkarılması ise toplumun vicdanını rahatlatacaktır. Temennimiz, soruşturmanın yeniden, objektif biçimde ve tüm yönleriyle yürütülmesidir. Rojin Kabaiş’in anısına ve toplum vicdanına karşı sorumluluk gereği, adaletin bir an önce yerini bulmasını diliyoruz. Adalet yerini bulduğunda, toplumsal vicdan da huzura kavuşacaktır” şeklinde konuştu.
Bir kısım medya ve bazı siyasilerin çağrısı üzerine başta Van YYÜ olmak üzere, farklı üniversitelerde de eylemler yapıldığı gözlenirken, bu eylemlerin seyrinden çıkmaması gerektiği belirtiliyor.
Rojin’i öldüren kişi veya kişiler var ise elbette bulunması gerektiğini belirten duyarlı vatandaşlar ise, “Ancak, sanki Türkiye’de adalet tamamen sona ermiş gibi davranmanın, tüm devlet kurumlarını hedef almanın da kimseye yararı olmaz” yönünde yorumda bulunuyorlar.
Bakmadan Geçme





