TUŞBA'NIN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Tuşba'nın çehresinin projelerle değişeceğini, Tuşba'da millet bahçesi, Toprakkale'de piknik alanı, mesire alanı, 24 semt sahası ve pazar alanı, Mollakasım 2. Etap Plaj projelerini hayata geçireceklerini belirterek, bu projeler için bakanlıklardan 130 milyon civarında destek aldıklarını açıkladı.

Rıdvan Can- Hacı Yılmaz

 

Tuşba Belediyesi'nin Geleneksel Van Evleri yanında bulunan ve bir firma tarafından işletilen Taş Kafe'de düzenlenen programa, Belediye Başkanı Salih Akman, Başkan Yardımcısı Necati Yertürk ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şabettin Akkuş basın mensuplarıyla bir araya geldi.

"Millet bahçesi yapacağız"

İskele ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) arasında mülkiyeti Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne ait olan arazi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını dile getiren Başkan Akman, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nin de kendilerine 'Millet Bahçesi' için üniversite alanında yol ve arazi desteği sağladığını söyledi. 'Millet Bahçesi'nin yapımına kısa süre sonra başlayacaklarını kaydeden Başkan Akman, "Yaklaşık 4 ay içerisinde hazırladığımız 130 milyon tutarındaki projelerin büyük bir kısmına destek aldık. İnşallah diğerleri içinde aldığımız destek sözüyle projelerimizi bir an önce hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

"130 milyon civarında destek aldık"

Projeler hakkında bilgi veren Başkan Akman, "Biz bugüne kadar koltuğa yapışmadık ve yapışanlardan da değiliz. Bahane üretmiyoruz. Tabi ilk üç ayımızı yoğun ziyaretlerden dolayı değerlendiremedik. Geri kalan bölümlerde gittiğimiz bütün bakanlıklarda projelerimizi kabul ettirdik. Yüzde 90'ı hemen hemen bitmek üzere olan millet bahçesi projemizi hayata geçirebilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanımız bize destek sözü verdi. TOKİ'den de gerekli desteği istedik. Toprakkale'de bir piknik ve mesire alanı yapımı için sayın bakanımızdan destek sözü aldık. İstasyon Mahallesinde belediyemize ait yeri semt pazarı olarak değerlendiriyoruz. 24 farklı mahallemizde gençler için semt sahası projemiz var. Mollakasım'da 2. etap plajı projemiz var. Malumunuz bu yıl plajımızı yoğunluğu kaldıramadı. Bundan dolayı 2. Etap çalışmamız olacak. Millet bahçesini düşündüğümüz alanda bir sıkıntımız var. Rektörümüzün Vanlı olmasının bize çok büyük bir avantajı oldu. Rektörümüz bize 300 dönüme yakın bir arsa tahsis etti. Son 4 ay içerisinde bu projeler için bakanlıklardan 130 milyon civarında bir destek aldık. Projelerle Tuşba ilçemizin çehresini değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

İnşaatı devam eden hizmet binasının 2020 yılının Temmuz ayı sonu itibarıyla bitirilmesini beklediklerini söyleyen Başkan Akman, ayrıca belediye kampüs alanında bulunan ve Alışveriş Merkezi olarak planlanan yerin ihale ile uygun görülen bir firmaya yap-işlet-devret yöntemi veya hisse karşılığında verileceğini söyledi. Başkan Akman, Fatih, Beddiuzzaman, Zeve, İskele ve İstasyon caddelerinin ticari alan olarak imar planına işlenmesi için Van Büyükşehir Belediyesi'ne başvurduklarını kaydetti.

Açıklamalarının ardından Belediye Başkanı Salih Akman, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) destekleri ile İskele Mahallesi'nde bulunan 15 Temmuz Şehitler Parkı'nın devamı olan İskele Sahil Bandı 2. Etabını inceledi. Başkan Akman, kısa süre sonra tamamlanacak olan park ile ilgili bilgi verdi.

İSKELE SAHİL BANDI 2. ETABINDA NELER VAR?

1 km koşu bandı, bisiklet yolu profesyonel plaj futbol ve voleybol sahası, açık hava çocuk spor aletleri alanı, genç spor aletleri ve engelsiz fitnes aletleri alanı, çocuk eğlence alanları (mini teleferik, dönenceler zipziplar gemi oyun grubu macera ip tırmanma grupları salıncaklar yarış parkurlar) marina, satranç meydanı, su gösterili ve ışık efektli havuz, piknik ve mesire alanları, piknik masaları, kamelyalar, barbeküler, yöreye uyumlu Van kedisi ve Van balığı meydanı olacak. Meydanlar sergi vs çok amaçlı toplanma amacıyla kullanılacak. Mini amfi, marina, oturma duvarları, yeşille tasarlanmış modern ışıklandırma sistemiyle donatılmış meydanlarda otopark kaffe bulunacak. Yaklaşık 1000 adet ağaç, 65.000 m2 çim alan, 3.900 m2 kauçuk alan (fitnes ve çocuk oyun alanı), 41 adet sekizgen gazebo, 2 adet büyük gazebo, 73 adet çatılı piknik masası, 116 adet barbekü, 15 adet santranç piknik masası, 30 adet ağaç altı oturma bankı, plaj voleybol ve futbol sahası, Işıklı fıskiyeli havuz, idari bina ve 4 ayrı konseptten oluşacak sahil bandı tamamlandığında İskele ve Van'a değer katacak.

Bakmadan Geçme