Türkiye'ye ilk aşamada 500 sığınmacı gönderilecek

Brüksel'den alınan bilgilere göre AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasının uygulanmasına pazartesi günü başlanacak.

Fransız haber ajansı AFP'nin Avrupa Birliği Komisyonu diplomatlarından edindiği bilgilere göre, Yunanistan 4 Nisan'da ilk 500 sığınmacının Ege Adaları'ndan Türkiye'ye geri gönderilmesi için hazırlıklarını tamamladı.

18 Mart tarihinde imzalanan anlaşma uyarınca 20 Mart tarihinden itibaren Yunanistan'a yasadışı yollardan giriş yapan sığınmacılar, Türkiye'ye geri gönderilebilecek. Her geri gönderilen sığınmacı karşılığında Avrupa Birliği Türkiye'deki mülteci kamplarından yasal yollarla bir Suriyeli sığınmacıyı kabul edecek.

FRONTEX: HENÜZ HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI 

Yunan hükümet çevrelerinden alınan bilgiler ise, Brüksel'den gelen bilgiler kadar iyimser değil. Yetkililer Sakız ve Midilli adalarından pazartesi günü “birkaç sığınmacının geri gönderilebileceğini” ifade ediyor. Bu nakilde Avrupa Birliği sınır güvenliği birimi Frontex'in gemileri kullanılacak. Frontex yetkilileri ise henüz bazı önkoşulların tamamlanmadığına dikkat çekiyor.

AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma ile insan kaçakçılarının faaliyetlerinin zamanla bitirilmesi hedefleniyor.

Yunan makamlarına göre Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen sığınmacıların sayısında belirgin bir azalma sözkonusu. Anlaşmanın imzalanmasından sonra resmi olarak yeni bir sığınmacının kaydedilmediği belirtiliyor.

İnsan hakları örgütleri projeyi sığınmacıların iradelerine karşın iade edilecek olmaları nedeniyle eleştiriyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin daha önce yaptığı açıklamalarda imzalanan anlaşmanın hukuka aykırı olduğunu söylemişti. Hüseyin “Tüm göçmen ve mültecileri geri döndürmek olarak ilan edilen hedef, bireysel değerlendirmelere dair verilen güvencelerle tezat içinde” demiş, her bir sığınmacının bireysel olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

Bakmadan Geçme