Türkiye’nin ilk ateist mezarlığı Datça’da açıldı

Türkiye’nin ilk ateist mezarlığı Datça’da açıldı.

Muğla’nın Datça ilçesinde yaşayan, çoğunluğu yöreye yerleşmiş yabancılardan ve emeklilerden oluşan yöre sakinleri, yörede bir ateist mezarlığına ihtiyaç olduğunu düşünerek, konuyla ilgili olarak topladığı imzaları Muğla Belediyesi’ne iletti.

Toplanan imzaları değerlendirmeye alan Muğla Belediye Meclisi, verdiği sürpriz bir kararla geçen hafta Türkiye’nin ilk ateist mezarlığını hizmete açtı. Mezarlığa ilk defnedilen kişi ise, geçen hafta kalp krizinden hayatını kaybeden ressam-şair-oyuncu-heykeltraş Mehmet Gülenyüz oldu.


Datça ateist mezarlığı

Fakat Türkiye’nin yeni açılan ilk ateist mezarlığı, birçok farklı tartışmayı da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan bazı yöre sakinleri “Türkiye’de farklı inançlara yönelik baskıların konuşulduğu bir dönemde yapılan bu uygulama, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor” şeklinde ifade ederken, bazı köylüler de mezarlıkta şarap içildiğini söyleyerek, mezarlığın kapatılması için muhtarlığa dilekçe verdiler.

Yerel basın ise mezarlığı “Müslüman mahallesinde salyangoz satıyorlar” manşetiyle duyurdu. Konuya hoşgörü ile yaklaşan bazı köylüler ise “Bizim dinimizde zorlama yoktur! İsteyen inanır, isteyen inanmaz. Yalnız şimdi bu mezarlığı ziyaret ettiğimiz zaman dua edecek miyiz, etmeyecek miyiz? Bizim kafamız karıştı” dediler.

Bakmadan Geçme