Türkiye Kürt kardeşlerine sahip çıkmalıdır

Etrafımızda sular durulmuyor. Geldiğimiz süreçte Türkiye'nin 40 yılda 3 Kuzey sorunu oldu. Kuzey Kıbrıs, Kuzey Irak, Kuzey Suriye. Olaylar öylesine baş döndürücü hızla gelişiyor ki anlamakta güçlük çekiyor insan. Bu süreçte sanki bazı güçler Türkiye'ye çelme takıyor, tuzak kuruyor.
Türkiye ise derdini kendine dert edindiği, demokrasi modeli olduğu komşu ülkelerin iç sorunlarının bir parçası haline geliyor hızla. Mezhep çatışmaları tüm şiddetiyle yayılıyor. "Arap Baharı" ile demokrasinin yerleşmeye başladığı sanılan Tunus, Mısır, Irak gibi ülkelerde yalancı baharla başa dönülüyor. Mısır'da Mursi askeri darbe ile alaşağı edilirken Tunus'ta "Arap Baharı" olarak adlandırılan halk hareketinin solcu "Halk Hareketi Partisi" lideri 58 yaşındaki İbrahimi'nin öldürülmesi, yeşeren demokrasi umutlarına ağır bir darbe indirdi. Ortadoğu ülkelerinde halk yeniden sokaklara dökülmeye, silah sesleri yükselmeye başladı. Demokrasi temel ilkeleri ile yerleşmediği sürece bir ülkeye kolay kolay gelmez.  
Öte taraftan komşu Kuzey Irak'ın hamiliğini yapan Türkiye alt ve üst yapısıyla modern Kürt bölgesi oluşturdu. Kuzey Suriye (Rojova) bölgesinde ise yaşananları yakından takip eden Türkiye Demokratik Birlik Partisi-Partiye Yekitiya Demokratik (PYD) güçleriyle El Kaide'ye bağlı İslamcı Sunni El Nusra militanları arasındaki çatışmaları endişeyle izliyor. Erbil'deki Kürt konferans çalışmalarını yakından izleyen Türkiye bölgesel gelişmelere göre diplomasi hamlesi yanında yetkin,  dinamik politikalar geliştirmeye çalışıyor. Bu bağlamda PYD lideri Salih Müslim Türkiye'ye davet edilerek İstanbul'da Dışişleri ve MİT yetkilileriyle görüştü. Türk yetkililer Müslim'i uyararak Türkiye ile birlikte hareket etmesi yönünde çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Kafa karıştıran, fulu görünen, detaylarla dolu bugünkü fotoğraf karesi şudur:
" Türkiye'nin insani yardım yaptığı Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliğinin ek binasına düzenlenen, iki kişinin öldüğü, üç kişinin de yaralandığı bombalı intihar saldırısının sorumluluğunu Somali'de Federal Geçiş Hükümeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan El Kaide bağlantılı, Sunni İslamcı el-Şebab örgütü üstleniyor.
" Suriye'nin PKK uzantısı olarak bilinen Demokratik Birlik Partisi-Partiye Yekitiya Demokratik) (PYD)'nin eski eş başkanlarından ve Kamışlı kentinde Kürt Yüksek Konsey üyesi İsa Huso bombalı suikast sonucu yaşamını yitirdi.
" Tunus'ta muhalefetin önde gelen isimlerinden ve yönetimdeki İslamcılar'ı eleştiren Muhammed Brahmi'nin evinin önünde suikaste kurban gitmesinin ardından ülke siyasi krizin eşiğine geldi.
" Mısır'da güvenlik güçlerinin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşlarına açtığı ateş sonucu 200'e yakın kişi ölürken 4,500 kişi de yaralandı. Kahire'nin en büyük morgu olan Zeinhom'un kum dolu avlusu ise tabutlarla dolu.
" Irak'ın çeşitli kentlerinde düzenlenen bombalı saldırılarda ilk belirlemelere göre 38 kişi öldü, 130 kişi yaralandı.
" BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, tüm Türkiye için özerklik talebinde bulundu. Bu kapsamda Türkiye'nin 20 ya da 25 bölgeye ayrılabileceğini söyledi.
" Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, Kürt sorununun çözümüne uygun zemin oluşturan bir anayasa yapılmadan sorununun çözülemeyeceğini, Federal statü, Kürtçenin ikinci resmi dil olması ve serbestçe  kullanımı, Kürt halkına anayasada yer verilmesi ve zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi düzenlemelerin yapılmasını istedi.
" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yi  Ankara'ya davet etti. Sınırımızda yaşananlar görüşülecek, ortak kararlar alınacak.
Geçen akşam Van tv'de " Suriye ve Çözüm Süreci" konulu düzenlenen açık oturuma katılmıştık. Konuşmamın bir yerinde 2011 depreminde Van'dan göç eden depremzede halkın Edirne'den, Hakkâri'ye, Trabzon'dan Antalya'ya kadar yurdun dört bir yanına gittiğini, buna karşılık Irak Zaho, İran Maku, Suriye Afrin'e kimsenin gitmediğini belirtmiştim. Katılımcılardan Van Belediye Başkan Yardımcısı BDP'li Abdurrahman Doğar'da İran, Irak, Suriye Kürtlerini yüzlerinin her zaman Ankara'ya dönük olduğunu belirterek Türkiye'nin çevresindeki Kürtleri sahiplenerek bölgesel güç olabileceğini söyledi. 
Etrafındaki Kürt'lerle dostluk içinde, hatta işbirliği içinde olmak Türkiye'nin de, Kürt halkının da yararınadır. Bölgenin en güçlü devleti olan Türkiye ayrısı gayrısı olmadığı, bin yıllık Kürt kardeşlerine sahip çıkarak; İngilizlerin, Amerikalıların, Fransızların fitne politikalarını bertaraf etmelidir. 

Bakmadan Geçme