Tüfenkçi’den Van Valiliği ve Ak Parti’ye Ziyaret

Bir dizi açılış ve toplantılara katılmak üzere Van’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Van Valisi İbrahim Taşyapan’ı ve Ak Parti Van İl Başkanlığı ziyaret etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temel atma töreni ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a geldi.
Van Ferit Melen Havalimanı’nda Van Valisi İbrahim Taşyapan ve milletvekilleri tarafından karşılanan Bakan Bülent Tüfenkci ve beraberindeki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk olarak Van Valiliği’ni ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Cerablus kentine yönelik yapılan operasyonu değerlendirerek, “Özellikle Suriye sınırındaki bölgelerimiz ve Gaziantep’te yapılan saldırı da dikkate aldığımızda DEAŞ terör örgütünün sınırlarımızdan artık sökülüp atılma zamanının geldiğini herkes biliyordu. Türkiye ısrarla oralarda bir çözüm olması noktasında arayışlar içerisindeydi. Suriye’nin toprak bütünlüğünün gözetilerek bir çözüm üretilmesi gerektiğini hep ifade ettik. Rusya, İran ve Amerika Birleşik Devletleri'yle de görüşmelerimiz hep bu minval üzerindeydi. Ama Suriye’deki gelişmelerde en fazla etkilenen ülke de Türkiye oldu. Dolayısıyla biz bu noktada gereken cevabı veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Bunu Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik bir hareket olarak düşünmemek lazım. Sadece bu bölgedeki temizlenmesi ve sınır illerimizdeki toprak ve insan güvenliğimizin sağlanması noktasında düşünmek gerekir. İnşallah kısa zamanda sonuç alınır” dedi.

“DEAŞ’a en fazla kayıp verdiren ülkelerin başında geliyoruz”
Hava harekâtının ardından bir kara harekâtı beklendiği yönündeki soruya ise Bakan Tüfenkci, “Genelkurmay Başkanlığımızın ve askeri yetkililerin vereceği bir karar bu hareketin seyrine göre kararlaştırılacak bir gelişme ama biz hep şunu hedefliyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Türkiye’nin güvenliğini sağlanması noktasında o bölgelerde bir şeyler yapılmasıdır. Koalisyon güçleriyle birlikte bizler burada hareket etmeye çalışıyoruz. DEAŞ’la mücadeleyi en ciddi anlamda Türkiye veriyor. Biz gerek Başika kampında gerek Suriye’de DEAŞ’a en fazla kayıp verdiren ülkelerin başında geliyoruz. Buna rağmen birileri de algı operasyonu yaparak oralarda sanki Türkiye DEAŞ’ı destekliyor gibi bir algı oluşturmaya çalıştı yıllarca ama bunun gerçek olmadığı son gelişmelerle de ortaya çıkmış oldu” dedi.

"Türkiye ekonomisinin kalbi bugün Van’da atacak"
Van Saray Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temel atma töreni için burada olduklarını ifade eden Tüfenkci, “Akşam da Van’da esnaf ve iş adamlarımızla bir araya gelip hem Van ekonomisini değerlendirmek hem de Türkiye ekonomisini değerlendirip Van’ın ticaretine neler yapabiliriz hangi katkılar sunabiliriz. Van’ın ihtiyaçları nelerdir bunların giderilmesi adına ne gibi adımlar atılabilir. Bunun müzakerelerini yapacağız. Van’ın bu anlamda bir avantajı var, bu avantajı modern kapılarla beraber ulaşımın birkaç noktadan sınıra yapılmasını sağlamakla Van’ı gelişimine katkı sunmak istiyoruz. Özelikle sınıf ticareti noktasında Van’ın üretiminin ihracata yönelik olması noktasında bir takım çalışmalar yapmak istiyoruz. Van üretmeye başladığın da bu üretimi pazarlayacak noktaların da çok olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Bir gazetecinin, bir çözüm süreci beklentisi olup olmadığı sorusuna ise Bakan Tüfenkci, böyle bir şeyin gündeme gelmesinin terör faaliyetlerinin bitmesine bağlı olduğunu belirterek, bu konuyu konuşmak için erken olduğunu ifade etti.
Bakan Tüfenkci'nin buradaki ziyaretin ardından AK Parti Van İl Başkanlığında basına kapalı bir toplantı gerçekleştirmesi, ardından patlamanın yaşandığı 2 Nisan Polisevi’ni ziyaret etmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme