TSO'dan Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılışıyla ilgili açıklama

Kapıköy Sınır Kapısı'nın İran tarafından açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, 'Bizim tarafımızda kapının açılması sonrası İran tarafının da kapıyı açması için birtakım görüşmeler yaptık ve taleplerde bulunduk. Bu taleplerimiz ve baskılarımız nihayete erdi' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Fuara Türkiye firmalarının yanı sıra İran'dan toplam 80 firma ve 150 marka katılım sağladı. İran’dan milletvekillerinin katılım sağladığı fuar açılışından Kapıköy Sınır Kapısı’nın açıldığı müjdesi Hoy Milletvekili ve İran-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Adil Necefzade tarafından verildi.

İranlı milletvekili müjdeyi verdi

Açılış programında konuşan İran-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Adil Necefzade, “Maalesef son yıllarda COVİD-19 pandemisi nedeniyle iki ülkenin ilişkilerinde bir durgunluk söz konusuydu. Ama çok şükür son toplantıda Türkiye meclis Başkanı ve İran İslam Cumhuriyeti Meclis Başkanlarının yaptığı toplantılara dayanarak bugün Kapıköy, Gürbulak ve Esendere Sınır kapısının açıldığının müjdesini vermek istiyorum.” Dedi.

Van TSO’nun presi

AK Parti Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için sürekli olarak Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın talep ve baskılarının olduğunu belirtti. Gülaçar şöyle konuştu: “Yaklaşık 2 yıldır İran tarafından kapalı bulunan Kapıköy Sınır Kapımız açıldı. Sürekli olarak kapının açılması noktasında üzerimize baskı kuran Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) ve Başkanımız Necdet beyin en azından presinden kurtulduk.”

Fuar açılışı sonrası Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması müjdesini değerlendiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “İran’ın Hoy Milletvekili Adil Necefzade tarafından verilen müjde, şehrimizin uzun zamandır beklediği bir müjdeydi. Kapının açılması noktasında emek sarf eden Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanına ve aynı şekilde İran Meclis başkanına müteşekkiriz.” İfadelerini kullandı.

Takva: Her zaman açılmasını talep ettik

Başkan Takva, “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak Kapıköy Sınır Kapısı kapandığı günden itibaren kapının açılması gerektiğini, ticaretin devamlılığının önemli olduğunu ve alınacak tedbirler ile gidiş-gelişlerin yapılması gerektiğini vurguladık. Her zaman kapının kapatılmasının doğru olmadığını ve ivedilikle açılmasının gerektiğini ifade ettik. Bizim tarafımızda kapının açılması sonrası İran tarafının da kapıyı açması için birtakım görüşmeler yaptık ve taleplerde bulunduk. Bu taleplerimiz ve baskılarımız nihayete erdi” diye belirtti.

“Fahiş fiyatlardan kaçınılmalı”

Kapının açılması sonrası esnafa da uyarıda bulunan Takva konuşmasını şöyle tamamladı: “Kapıköy Sınır Kapısı bizim için velinimettir. Yaklaşık 2 yıl aradan sonra açılan kapı sonrası esnafımızın fahiş fiyatlardan kaçınması ve İranlı misafirlerimize karşı hoşgörülü olması en büyük temennimizdir. 2 yıllık süreçte kent olarak yaşadığımız zorluklar göz önünde bulundurulmalı ve bu çerçevede hareket etmemiz gerekmektedir.”

Bakmadan Geçme