Trafikte Yeni Dönem Bugün Başladı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan değişikliğe göre, tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak veya yaptırmak görevi Karayolları Genel Müdürlüğünden alınarak, Ulaştırma Bakanlığına verildi.

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan değişikliğe göre, tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak veya yaptırmak görevi Karayolları Genel Müdürlüğünden alınarak, Ulaştırma Bakanlığına verildi. 

Sağlık Bakanlığının trafik ile ilgili yaptığı harcamaların tamamı, Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletmesine 8 iş günü içinde yükümlü sigorta şirketlerince ödenecek. Bu hizmetlerin fiyat tarifesi Sağlık Bakanlığınca belirlenecek. 

Diplomatik muafiyeti bulunan kişilerin araçlarının plaka harf grupları değişecek. Buna göre, CC, CD, CG ve CM harf grupları bu kişilerin araçlarının plakalarına takılacak. Daha önce CA ile başlayan ve CZ'de biten harf grupları diplomatik muafiyeti bulunan kişilerin araçlarına takılıyordu. 

Bu kişilerin araçlarının plakalarının zeminleri de değişecek. Buna göre, CD ve CM gruplarında zemin beyaz, harf ve rakamlar yeşil, CC ve CG gruplarında zemin yeşil, harf ve rakamlar beyaz olacak. 

İKİ VEYA ÜÇ TEKERLEKLİ ARAÇLAR 

İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları ilk 3 yaş sonunda ve devamında 2 yılda bir muayeneye tabi olacak. 

Sürücü belgesi talep edenlerin Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş ilgili tabip veya sağlık kuruluşundan sağlık raporu almaları gerekecek. Önceki düzenlemeye göre, herhangi bir sağlık kurulu raporu kabul ediliyordu. 

Uyuşturucu veya keyif verici maddeler ile alkollü içki almak suretiyle araç kullanan sürücülerin tespit veya teşhisinde tıbbi kuruluşa götürme zorunlu olmayacak. Bunların durumları teknik araç kullanılarak tespit edilecek. Teknik cihaz bulunmaması durumunda tıbbi kuruluşa götürülecek. 

Alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının tespitinde, tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen cihazlar kullanılacak. 

ALKOLLÜ SÜRÜCÜLERE AĞIR CEZALAR 

Cihazla yapılan tespit sonucunda alkollü içki aldığı belirlenen sürücülerin birinci defada 6 ay, ikinci defada da 2 yıl süreyle sürücü belgeleri ellerinden alınacak. Daha önce bu süreler 3 ay ve bir yıl olarak öngörülüyordu. 

İkinci defa geri alma süresi sonunda sürücü, sürücü davranışı geliştirme eğitimine tabu tutulacak ve başarılı olması halinde belgesi iade edilecek. 

Üçüncü defa tekrar halinde bu sürücüler 6 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılacak. Önceki düzenlemede ceza süresi 1 aydan 2 aya kadar hafif hapis cezası öngörülüyordu. 

ÖZÜRLÜ ARAÇLARI PARK YERLERİNE PARK ETMEK YASAK 

Özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerine park etmek yasaklandı. 

Muayene süresi geçirilen araçlar, özel muayene yaptırılması zorunlu olduğu halde yaptırılmamış araçlar trafikten geçici olarak men edilecek, en yakın muayene istasyonunda aracın muayenesinin yapılması için izin belgesi düzenlenecek ve en fazla 7 iş günü geçici trafiğe çıkış izni verilecek. Bu süre içerisinde muayene yaptırılmayan araç hakkında para cezası uygulanacak ve trafikten men edilecek. 

Sağlık sorunları nedeniyle emniyet kemeri takamayacak kişilerin resmi veya özel sağlık kuruluşlarından emniyet kemeri takamayacağına dair sağlık kurulu raporu almaları gerekecek. Bu kişiler, raporda belirtilen süre zarfında emniyet kemeri takmaktan muaf tutulacak. 

Trafik cezaları kredi kartı ile ödenebilecek. 

CEZALARDA FAİZ İNDİRİMİ 

Trafik cezasının, derhal ödenmediği takdirde, tutanağın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemeyecek. 

Önceki düzenleme, cezanın 10 gün içinde ödenmesini, bu sürede ödenmeyen cezanın 2 katına çıkmasını ve ödeme süresinin 10 gün daha uzamasını, bu süre içinde de ödenmeyen para cezalarının 3 katına çıkmasını öngörüyordu. 

Her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü kutlanan “Uluslararası Karayolu Trafik Güvenliği Günü”nün adı “Karayolu Trafik Güvenliği Günü” olarak değiştirildi.

Bakmadan Geçme