Tokizedenin çilesi ne zaman bitecek?

 Artık söz etmekten, dile getirmekten, feryat etmekten utanıyorum. Artık insanımızın, görevlilerin, ilgisizliği ve ihmali nedeniyle çektiği çileler, beni kahrediyor. Güzel memleketimin melek ruhlu insanlarına yapılan haksızlık ne zaman bitecek?  7.2 vurdu, 5.6 vurdu yetmedi on binin üzerinde artçı vurdu, bu halk hep şükretti, hep sabretti. Bugünde sabrediyor, şükrediyor ve bugün de sesi soluğu çıkmıyor, çünkü böyle bir millet,  böyle bir halk, dünyada bir eşi daha bulunmaz. Bu münevver insanların kıymetini ne zaman bileceğiz.
TOKİ 17 bin konutu deprem sonrası bir yıl içerisinde tamamlayarak depremzedelere teslim etti. Takdir edilecek bir başarı, fakat teslim edilen konutların basit eksikleri ve sorunları bitmek bilmedi. Denizde geçildi, çayda boğuluyor. Konforlu bir yaşam dediniz, altyapısı  bitmeden insanları yerleştirdiniz. İnsanların tek istediği, huzur içinde mutlu yaşamak.   Maalesef sevinçleri sorunlar nedeniyle kursaklarında kaldı.
TOKİ ye gidenlerin birçoğu, aidatlarını yatırmadıkları için, şuan icralık, depremde çıkan insanlar işsiz ve çaresizdi destek vermediniz. Doğrudan ortak gidere tabi tuttunuz. Çevre düzenlemesinin parasını aldınız, ama yeterli bir düzenleme yapmadınız Ağaçlandırma mevsimi geldi neredeyse geçiyor.  Tek bir ağaç dikmediniz. Konut alanları çoraklaşmaya çirkinleşmeye başladı.  Ağaçlandırma gelecek yıla kalırsa yazık olur.
Onca konut yaptınız, önce bir sağlık merkezi neden yapmadınız? İnsanlar bir enjeksiyon için, eski mahallelerine gelmek zorunda kalıyorlar. Bir sosyal, kültürel, spor tesisi yapmadınız veya ne zaman yapacaksınız?
Edremit'te konut alanlarının önünde kaymakamlık arkasında geniş alan ayırdınız. İnsanlarımız da bu alanların sosyal, kültürel, sportif, alışveriş ve park amacıyla değerlendirileceğini ümidiyle sevinerek beklerken meğer bu alanlar bazı resmi kurumlar için deniz manzaralı odalarda otursunlar diye ayrılmış. Acaba bu doğrumudur? Halk tepkili. Vatandaşa arka plan, kurumlara deniz manzaralı yerler.  Öncelik insanımızın rahatı, huzuru için verilmelidir. Kurumlara başka yer bulunarak bu alanlar vatandaşların ortak ihtiyaçları kullanımı için tahsis edilerek yanlış planlama iş işten geçmeden düzeltilmelidir.
Dört bloğa bir kapıcı verdiniz, adam nasıl yetiştirecek, temizlik mi yapsın, kaloriferleri mi yaksın! Geçen yıl tek kapıcı nedeniyle kaloriferler düzenli yanmadığı gibi kömürler de bu nedenle gereği  gibi yakılmadı.  Konutlar yeterince temizlenmiyor, kir pasak içinde. Temizcilik 15 günde bir yapılıyor. Neden? Yönetim ilgisiz, yetersiz.
TOKİ yollarında çöküntüler tehlike arz ediyor, hangi kuruma bağlı ve onarımı ne zaman yapılacak?   Yol ortalarında logar kapakları açık tehlike saçıyor. Toprak asfalta saçılmış kimsenin umurunda değil. Yol refüjlerine, kaldırımlara ağaç dikimi, yeşillendirme  bu mevsimde yapılmasa ne zaman yapılacak? İki yıldır olduğu gibi duruyor.
TOKİ'lerde ulaşım çilesi ne zaman çözülecek? Vatandaş sorunun çözülmesini ve büyük yeni otobüs hattı konulmasını, şoförlerin eğitilmesini istiyor. Site yöneticileri sorunlara karşı ilgisiz,  yetersiz.  Site sakinleri arasında sosyal uyumdan dolayı huzursuzluk yaşanıyor. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü konutlarda sosyalleşme çalışması neden  yapmıyor?.
TEEDAŞ'ın sorumluluğunda olan yol aydınlatmaları doğru dürüst yanmıyor? Sokakların bir kısmı zifiri karanlık. Vatandaşın elektriğinden alınan aydınlatma hizmet bedelinin karşılığı neden verilmiyor?
Edremit, Kevenli, Bostaniçi ve Kalecik TOKİ afet konutlarında kalanların birçoğu, sosyal güvencesiz, fakir fonunun desteği ile hayatta tutunan insanlardır. Muhtarı olduğum Şabaniye mahallesinde bile 600'e yakın hanemiz Edremit TOKİ konutlarına taşınmıştır. Bizlerin görevi depremden çıkmış bu insanlarımıza yardımcı olmak, huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmelerine destek sağlamaktır. Tüm mahalle muhtarlıklarımıza çok yoğun bir şekilde, depremzede insanlarımızdan sürekli şikayetler gelmektedir.  İnsanlarımız çaresiz ve tepkilidirler. Sorunlarının çözülmesi konusunda ilgili kurumlara sesleniyorlar ama duyan, ilgilenen yok. 
Yukarıda saydıklarımızın dışında şuanda en büyük sıkıntılarından biri akmayan su sorunu ve yüksek "SU ABONMAN" bedelidir.  Gazetemiz Vansesi daha öncede Tokizedelerin su, abonman, ulaşım, çevre, aydınlatma, yol, temizlik, ısınma, yönetim vd. sorunlarını, defalarca dile getirmişti. Kalecik, Bostaniçi, Edremit'te sular  akmıyor. İlgilenen, sorunu sahiplenen kimse  yok. Vatandaşa yazık değil mi?
Muhtarlığımızı ziyaret ederek sıkıntılarını dile getiren vatandaşların aktardıklarına göre; Edremit Belediyesi tarafından vatandaşlardan 300 liranın üzerinde su abonman bedeli alıyor. Gerekçe olarak da önceki belediyenin aldığı karar gösteriliyormuş. Demokrasilerde hata yapan siyasi partiler ve siyasetçiler, aynı hataları tekrar, tekrar yaparlarsa halktan ders alırlar. Nihayetinde Edremit Halkı eski belediyeye demokrasi dersi vermiştir. Aslında şuanda halkın belediyesi ve halk için çalışan bir belediye var. Benim mahallemde büyük şehir yasası ile Edremit'e bağlandı ve bende artık bir Edremitliyim. O nedenle Sayın Belediye Başkanım Abdulkerim Sayan başkanımdan ricam . Edremit halkının sizleri ne kadar sevdiğini biliyor ve yakinen takip ediyorum. Tokizedelerin, sizlerden istediği kendilerine sahip çıkmanız, su, ulaşım sorunlarını çözmeniz ve 300 lira üzerindeki abonman bedelini minimum seviyeye çekilmesidir.
Deprem gibi mücbir, yasal, haklı gerekçeniz var. Mazeret göstermeden, meclis kararı alarak abonman bedelini düşürün, hatayı düzeltin, eski yanlışa ortak olmayın! Büyükşehir belediyemizin su abonman bedeli yüz küsur liradır. Bu emsal ve örnek gösterilerek, geçmişteki meclis  kararı değiştirilerek, halkın mağduriyeti giderilmelidir. Halkımıza zor günlerinde, ihtiyaç duyduğu dönemlerde sahip çıkalım.
Sağlıcakla kalın.

Bakmadan Geçme