TOKİ SAKİNLERİ BAŞBAKANI BEKLİYOR

Sorunları, sıkıntıları bir türlü çözülemeyen TOKİ sakinleri depremzedeler sorunları ve ilgisizliği Başbakan Erdoğan'a aktaracaklar.

İlhan SİYAHTAŞ
TOKİ Van merkez ve Erciş'te 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından 300 gün içinde 15 bin 341 konutu tamamlayarak, geçen yıl hak sahiplerine teslim ettiği konutlarda sorunlar devam ediyor.
Deprem sonrası evleri yıkılan depremzede hak sahipleri için yapılan konutlara taşınan vatandaşlar isyanda.  Vatandaşlar akmayan sular, çalışmayan güneş enerjileri, temizlenmeyen binalar, çözülmeyen ulaşım sorunu,  eksik ve yarım bırakılan işler için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkilileri ve sorumluları göreve çağırdı. Konut sakinleri sorunlarının kısa sürede çözülmemesi durumunda son çare olarak konuyu 26 Ekim günü Van'a yapacağı ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aktaracaklarını belirttiler.
TOKİ İŞLERİNİ NEDEN KONTROL ETMİYOR?
Edremit, Kalecik, Bostaniçi TOKİ konutlarında yaşanan ve çözülmeyen sorunların öncelikli sorumlusunun konutları firmalara yaptıran ancak yüklenici firmaların yaptığı işleri, eksiklikleri yeterince denetlemeyen, gerekli titizliği göstermeyen TOKİ yönetiminin olduğunu belirten vatandaşlar, " TOKİ konutları kısa sürede yaptı. Ancak konutlarda ve konut ortak alanında yaşanan sorunları, eksiklikleri tespit etmek,  gidermek üzere yeterli kontroller yapılmadı ve yapılmıyor. Site sakinleri yüklenici firmaların merhametine terk edilmiştir. Yüklenici firma bir temsilci bırakmış çekip gitmiş.  Firmalar ise kesin kabul tarihinin dolmasını bekliyor.  Süre dolduktan sonra firmalar çekip gidecek vatandaşlar sorunlarla baş başa kalacaklar. Duyarsızlık had safhada.  İlgilileri, sorumluları göreve davet ediyoruz.  Başta su ve diğer sorunların kısa sürede çözülmemesi durumunda ilgisizliği ekim ayı sonunda Van'ı ziyaret edecek olan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a aktaracağız  " diye konuştular.
 BOŞ LAFLA, DEMEÇLE SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR
Su sorunun çözülmediğini,  ilgisizliğin devam ettiğini belirten TOKİ sakinlerinden Cevdet Kaya  "  TOKİ konutuna taşındığım için pişman oldum.  Su akmıyor, yönetimi arıyorum telefonu kapalı. Telefonunu açıyor,   kendisine günlerdir evimizde su akmıyor geçicide olsa tankerle bize su verin diyorum veremeyiz diyerek, su hattı patlak git sorununu Gökçenay firmasına anlat diyorlar. Güneş enerjisi çalışmıyor yöneticiyi arıyorum firma Mersin'de oraya derdini anlat deniliyor Yönetim denilen bir sorumlu ortada yok.  Herkes kabadayı. Konut sakinleri yönetim ve ilgililer karşısında sanki sığınmacı konumunda.  Bu çok ayıp ve çirkindir. Sadece aydan aya para tahsilâtı ve gecikenleri icraya vermek var. Bu evlerin eksikliklerini kontrol etmesi ve gidermesi için yüklenicileri denetlemesi gereken TOKİ ve diğer yetkililer nerede? Edremit Belediyesi Türkiye’nin en pahalı su aboneliğini yapıyor ve bu yanlış kararından vazgeçmiyor. Vatandaş mağdur ve perişan,  konutların her yerinde sık sık problem meydana geliyor.  Vatandaşı herkes birbirine havale ediyor, sorun çözen yok. Lafla, demeçle, yalanla sorunlar çözülmüyor. Böyle rezalet görülmedi. Bu sorumsuzluğu giderecek yetkili yok mu? TOKİ konutlarındaki sorunlar çözecek, takip edecek yönetimi denetleyecek ve hesap soracak, vatandaşın derdini dinleyecek bir birimin oluşturulmasını istiyoruz. Sorunları Başbakanımız Erdoğan'a aktarmaktan başka çaremiz kalmadı " ifadelerinde bulundu.
YETKİLİLERİ TOKİ'DE KALMAYA DAVET EDİYORUZ
Kış gelmesine karşın TOKİ konutlarında sorunların çözülmediğini,  sorumluları Başbakan Erdoğan'a şikayet edeceklerini belirten Emre Alayaltın " 12. etapta aylardır su akmıyor. Sondaj var site yakınlarında işletmiyorlar. Motor arızalı yönetimi arıyorum onarın diyorum paramız yok yapamayız diyorlar. Aidat almayı, icraya vermeyi bilen yönetim neden görevini yerine getirmiyor? Binalar bakımsız, dökülüyor, temizlenmiyor. Yükleniciler konutlarda bulunan eksikliklerini gidermiyor. Atanan yönetimi kim, ne zaman denetleyecek? TOKİ yönetimi nerde?  Kim vatandaşın hakkını arayacak. TOKİ yetkilileri, sorumlular nerede? Yetkilileri, sorumluları suyu akmayan,  ulaşım sorunu devam eden TOKİ konutlarında bir süreliğine kalmayı davet ediyoruz. Gelip bizimle bir süre yaşasınlar ki sorunları görsünler. Vatandaş sorumsuların karşısında adeta dilenci konumuna düştü" dedi.
TOKİ'de devam eden ve çözülmeyen sorunlar nedeniyle bazı vatandaşların şehir merkezinde ev kiralayarak TOKİ konutlarından taşındıkları ileri sürüldü.

Bakmadan Geçme