TMMOB'dan Basın Açıklaması

TMMOB binasında bir basın açıklaması yapan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, AK Parti'nin Meclis'te gece yarısı torba kanununa meslek odalarının vize ve onay yetkilerini kaldıracak bir önerge verdiğini ve önerge sonrası İmar Kanunu'nun 8. maddesine göre meslek odalarının vize ve onay yetkisinin elinden alındığını söyledi. Bu kanunun Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini fiilen bitireceğini ve tüm yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçmiş olacağını ifade eden Bakır, "Taksim Gezi Parkı eylemlerini destekleyen ve göstericilere sahip çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin (TMMOB) 'harita, plan, etüt ve projelerine' belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisi, son dakika önergesiyle elinden alındı. TMMOB'un yetkilerinin elinden alınması, Gezi'nin intikamının alındığı anlamına geliyor. Bu ülkede korsan miting yapar gibi korsan kanunlar yapılıyor. TMMOB ile ilgili bu kanunun TBMM'nin organlarından kaçırılarak gece yarısı kanunlaştırılması kimsenin menfaatine olmaz. Bu ülkenin şehirlerinin ve kasabalarının zararınadır" ifadelerini kullandı.

Kabul edilen önergeye göre, arazi kullanımı ve yapılaşmada mekansal strateji planları, çevre düzeni planları ve imar planları kararlarına uyulacağını dile getiren Bakır, "İmar Kanunu'nun istisnası olan alanlarla korumaya yönelik diğer özel kanunlara tabi alanlara ilişkin alt kademe planlarının onay, askı ve kesinleşme işlemlerini yapmaya, yaptırmaya ve değiştirmeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili olacaktır. Bakanlık; ilgili idareler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan mekansal planlamaya, harita ve parselasyona, etüt ve projelendirmeye, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlemeye, enerji kimlik belgesi hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemlerle yapı malzemelerini denetlemeye, aykırılıklar hakkında işlem tesis etmeye, aykırılıkları gidererek mevzuata uygun hale getirmeye yönelik değişiklik yapmaya, yapı tatil tutanağı düzenlemeye, mühürlemeye, yıkım kararı almaya ve gerçekleştirmeye, ilgililer hakkında idari yaptırım kararı vermeye yetkili olacaktır" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Yasası'na göre, mahalleye dönüşen nüfusu 5 binin altındaki yerlerde yapı yapılmasına ilişkin esasların uygulanacağını belirten Bakır, "Köylerde bulunan konutlarda iş yeri açma ve çalışma izni alınarak ev pansiyonculuğu yapılabilecek. Kamuya ait bir yaya veya taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşa edilemeyecek, parsel oluşturulamayacak. Yapılaşma özellikleri, mimari dokusu açısından önem taşıyan köylerde, bu özellikleri korumak, geliştirmek ve yaşatmak için köy tasarım rehberleri hazırlanabilecektir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme