Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer'den çağrı Çiftçilerimiz destek bekliyor

Girdi maliyetleri ve zamlanan akaryakıt fiyatlarından dolayı çiftçilerin zor günler geçirdiğini belirten Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, 'Yaşanan son gelişmeler dikkate alınarak çiftçilerimize hibe kredi ya da düşük faizli desteğin yanı sıra akaryakıt ve yem bitkileri desteği sunulmalıdır' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, “Dijital ve endüstriyel tarıma geçilmelidir, bu anlamda orta ve büyük ölçekte işletmelerin kurulması için daha fazla devlet destekleri verilmelidir. Besicilerimize ve çiftçilerimize sunulan destekler, üretim kapasitemizi yükseltecektir” diye konuştu.

“Şehrimize değer katmak için çalışıyoruz”

Hazırladıkları projelerle Van’a katma değer katmaya çalıştıklarını belirten Süer, “Dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgınında da görüldüğü gibi tarım ve hayvancılık, önceliğini yine korumuştur. Tarım ve hayvancılık ülkesi olma gücümüzü çok daha etkin kullanmalıyız. Ortadoğu’ya açılan kapısı ile Van, İran, Irak, ayrıca Ermenistan ve Batı Azerbaycan ile geniş bir alanı kapsamaktadır. Nüfusu 1 milyon 200 bin olan Van’ın günlük giriş çıkışlarıyla bu rakam yaklaşık olarak 1,5 milyonu bulmaktadır. Van, tarım ve hayvancılık potansiyeli hayli yüksek olan bir ildir ancak ihracat ürünleri arasında çok az sayıda tarım ürünü yer alıyor. Ülkemiz ve Van, başta kendi ihtiyacını karşıladıktan sonra, ihracata da yönelebilecek bir konumdadır. Akreditasyon denetiminden başarıyla çıkan Van Ticaret Borsası olarak hazırladığımız projelerimizle şehrimize değer katmak için çalışıyoruz. Soğuk Süt Zinciri, Canlı Hayvan Borsası ve Van Balı projelerimiz ile coğrafi işaretini aldığımız Erciş üzümü, ayrıca Van Sirmosu, Sıhke Kavunu, Gevaş Fasulyesi ile ilgili coğrafi işaret sürecimiz devam etmektedir” dedi.

“TMO’nun Van’da başmüdürlük olarak kurulmasını talep ediyoruz”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Van’da başmüdürlük kurmasını talep ettiklerini söyleyen Süer, “Ticaret Borsası olarak göreve geldiğimiz 2018 yılındanberi yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde 2021 yılı temmuz ayındailimizde nihayet Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Ajans Amirliğiaçılmıştır.  İlimizde daha önce alım döneminde bir ay hizmet verenTMO’nun tam zamanlı olarak ajans amirliği olarak hizmet vermeyebaşlaması bizleri sevindirmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. TMO Van Ajans Amirliği, çiftçilerin ve besicilerin talebini yeterincekarşılayamadığı görülmektedir. Bu maksatla TMO’nun Van’da başmüdürlükolarak kurulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“Devlet destekleriyle tarım ve hayvancılık istenen noktaya gelebilir”

Tarım ve hayvancılığın önemine değinen Süer, “Dünyanın birçok ülkesinde üretilen tarım ürünleri, neredeyse el değmeden tarladan sofraya kadar gelmektedir. Son teknoloji dijital makineler ile tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Ülkemizde ve Van’da da gelenekseltarım ve hayvancılık yerine planlı ve projeli üretime daha fazla ağırlıkverilmelidir. Dijital ve endüstriyel tarıma geçilmelidir, bu anlamda orta ve büyükölçekte işletmelerin kurulması için daha fazla devlet destekleriverilmelidir. Besicilerimize ve çiftçilerimize sunulan destekler, üretim kapasitemizi yükseltecektir. Son teknoloji makine alımında verilecekfaizsiz devlet destekleri ile tarım ve hayvancılığın istenen noktayagelebileceğine inanıyoruz. Böylece Van’ın en önemli sorunu işsizlik, bir nebze de olsa azalacaktır. Ayrıca katma değeri yüksekürünlerin üretildiği şehir konumuna gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerimiz destek bekliyor”

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerin destek beklediğini söyleyen Süer, “Bilindiği gibi küçükbaş hayvancılık anlamında koyun sayısında Türkiyebirincisi olan ve büyükbaş hayvancılığın da yapıldığı Van’da, yaylaların ve meraların daha da canlandırılması gerekmektedir. Köye dönüş konusunda Tarım ve Orman Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalar takdire şayandır. Ayrıca meralar bilinçsiz şekilde kullanılmaktadır. Daha fazla verim almak için mera alanlarının acil olarak ıslah edilmesi gerekmektedir. Van’da metre kareye düşen yağış miktarı yıllık 500 milimetreyi geçmekte ve yılın büyük bir bölümü güneşli geçen bir şehirdir. Van’da tarım ve hayvancılık arazisi olmayan alanların büyük bir kısmı güneş panelleriyle donatılabilir. Bu gerçekler ışığında başta Gevaş olmak üzere tümilçelerde sebze ve meyvecilik teşvik edilmelidir. Çaldıran’da jeotermalile üretilen salkım domates buna güzel bir örnektir. Van balığı, su ürünleri ve alabalık alanlarına da verilen önem arttırılmalıdır. Et ve et ürünleri, besicilik, süt ve süt ürünleri, tavukçuluk, arıcılık, ipekböcekçiliği alanları genişletilebilir. Organik tarım ön plana çıkarılmalıdır. Yaşanan son gelişmeler dikkate alınarak çiftçilerimize hibe kredi ya da düşük faizli desteğin yanı sıra akaryakıt ve yem bitkileri desteği de sunulmalıdır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme