TEKEL BİNASI VAN'IN KÜLTÜRÜ İÇİN DEĞERLENDİRİLECEK

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Merkez İpekyolu ilçesi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde kaderine terk edilen tarihi Tekel binasının kültür evi olacağını açıkladı.

Vansesi Haber Merkezi

Vali Bilmez, Eylül ayında “Tekel binasına sahip çıkın” manşet haberimiz üzerine yaptığı açıklamada binayla ilgili incelemeler yaptıklarını, Van'a kazandırılması noktasında açıklama yapacağını söylemişti.

Van’ın sorunlarını haber ve köşe yazılarıyla gündeme getiren, sorunların çözümü için mücadele eden Van’ın 82 yıllık ilk gazetesi, sesi, gözü, kulağı Vansesi Gazetesi sahipsiz bırakılarak kaderine terk edilen eski Tekel binasının kültür amaçlı değerlendirilmesi için haber ve köşe yazılarıyla başlattığı, çeşitli platformlarda sık sık gündeme getirdiği sorun çözüme kavuştu. Tekel binası Van Kent Kütüphanesi, Van Kültür Evi gibi kültürel amaçlı değerlendirilecek.  Tekel binasının kente kazandırılması Vanlılar arasında büyük sevinç yarattı.

Gelişmeyi Vanlılara müjde olarak açıklayan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Eski Tekel binasının kültür evi olacağını söyledi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde 1940'lı yıllarda yapılan eski Tekel Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan, ayakta kalan Cumhuriyet dönemi sivil yapılarından eski Tekel binasıyla ilgili son durumu sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Vali Mehmet Emin Bilmez, Van'ın mimari simgelerinden olan Cumhuriyet dönemi yapılarından eski Tekel binasının kültür amaçlı değerlendirileceğini belirterek, “Değerli Vanlılar, sizlerle müjdeli bir haber daha paylaşmak istiyorum. Uzun zamandır gündemimizde olan eski Tekel binası, Kültür Evi olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Dr. Betül Sayan Kaya Hanımefendiye Van halkı adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

ESKİ TEKEL BİNASI 1940'LI YILLARDA YAPILDI

Eski Tekel binası 1940'lı yıllarda yapılarak 1952 yılında hizmete açıldı. Bina Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescili yapıldı. Tescil ile birlikte kurul izini olmadan eski Tekel binasında her hangi bir tadilat yapılamıyor. Bina yanında depo, 6 adet mesken (Tekel Lojmanları) mevcut iken 1989 yılında yapıların büyük bir bölümü yıkıldı. Van Belediye Meclisinin onaylanan 1/1000 ölçekli İmar Planında; Resmi Kurum Alanı olarak işlenen Tekel binasının depo alanı Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici peynirciler çarşısı olarak kullanıldı.

MİMARİSİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

Eski Tekel binasında mimari değişikliğe, onarıma gidilemeyeceğini belirten Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, "Kurul tarafından tescili yapılarak koruma altına alınan iki katlı, kesme taş Tekel binasını satın alan şirket binanın mimarisini değiştiremez. Aynı zamanda kurulun izni olmadan binanın iç ve dış kısımda hiçbir tadilat yapamaz" açıklamasında bulundu.

TARİHÇESİ

Tekel binası 1918 sonrası Bağlar mevki denilen bugünkü şehir merkezinin bulunduğu alanda şekillenmeye başlayan yeni Van'ın erken Cumhuriyet dönemi sivil mimari yapılarındandır. 1940'lı yıllarda yapılan 1952 yılında hizmete açılan bina İnhisar, daha sonra Tekel olarak uzun yıllar işlevini sürdürdü. Van taşı ile yapılan Tekel binasının yapımında Artvinli taş ustaları çalıştı.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme