TEKEL BİNASI ARTIK VAN VALİLİĞİ'NİN

Merkez İpekyolu ilçesi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde kaderine terk edilen mülkiyeti Özleştirme İdaresi'ne ait olan tarihi Tekel binası Cumhurbaşkanı kararnameyle Van Valiliği'ne tahsis edildi.

Burhan Ergin

Gazetemizin uzun yıllardır haber ve köşe yazılarıyla Van Kent Kütüphanesi veya Kültür Evi olarak kente kazandırılması için mücadele ettiği Cumhuriyet Caddesi üzerinde 1940'lı yıllarda yapılan eski Tekel Müdürlüğü hizmet binasının Van Valiliği’ne devredilmesine yönelik Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in başlattığı girişimlr sonuç verdi. Tarihi bina Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgili kararnameyi imzalamasıyla resmen Van Valiliği’ne devredildi. 

Cumhuriyet dönemi sivil yapılarından mülkiyeti Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait olan eski Tekel binasının Van Valiliği'ne  tahsisi için  bakanlık düzeyinde girmiş başlatılmıştı. Geçen ay Van’a ziyarette bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarihi binanın Van Valiliği’ne devredileceğini açıklamıştı. Açıklama sonrası tarihi binanın Van Valiliği'ne tahsis iiçin yasal süreç  başlatılmıştı.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez sosyal medya hesabında konuyla ilgili bugün yaptığı paylaşımda “Sayın Cumhurbaşkanımızın Kararnamesiyle Tekel Binası ve Müştemilatının Valiliğimize tahsis işleminin yasal süreci tamamlandı. Şehrimize hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi. Valilik  Tekel binasını  kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı, Van kültürünün tanıtılacağı Van Kültür Evi olarak değerlendirecek.

 

TEKEL BİNASI

Eski Tekel binası 1958 yılında inşa edilmiş. Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescili yapılmış. Tescil ile birlikte kurul izini olmadan eski Tekel binası yıkılamaz, binada her hangi bir tadilat yapılamaz. Bina yanında depo, 6 adet mesken (Tekel Lojmanları) mevcut iken 1989 yılında yapıların büyük bir bölümü yıkılmış. Van Belediye Meclisinin onaylanan 1/1000 ölçekli İmar Planında; Tekel binası alanı Resmi Kurum Alanı olarak işlenmiş. Özelleştirme süreci 1990’lı yıllarda başlayan Tekel binası Van Valiliği’ne tahsis edildi. 

 

Bakmadan Geçme