Tarihi Çarşılar ve Sahaflar

Tarihi çarşılar en çok ilham aldığım yerlerdir. Kentin hafızası sayılan tarihi çarşıların özellikle de dur durak bilmeyen tüketim çılgınlığının tavan yaptığı AVM'lere, çok katlı yapılara yer açma hevesi ile en fazla mağdur edilen hatta kurban edilen yerlerdir. 'Bilinmeyen bir sebepten' diye başlayan haberlerde bir gecede kül olmuş tarihi çarşıların yok oluşunu üzülerek izlediğimiz de olmuştur. Duyarlı belediyelerin tarihi çarşıları yeniden restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırdıklarına sevinirken, tarihi dokuya uymayan itici yapıları görünce de üzülüyoruz.

Tarihi çarşılar en çok ilham aldığım yerlerdir.  Kentin hafızası sayılan tarihi çarşıların özellikle de dur durak bilmeyen tüketim çılgınlığının tavan yaptığı AVM'lere, çok katlı yapılara yer açma hevesi ile en fazla mağdur edilen hatta kurban edilen yerlerdir. "Bilinmeyen bir sebepten" diye başlayan haberlerde bir gecede kül olmuş tarihi çarşıların yok oluşunu üzülerek izlediğimiz de olmuştur.  Duyarlı belediyelerin tarihi çarşıları yeniden restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırdıklarına sevinirken, tarihi dokuya uymayan itici yapıları görünce de üzülüyoruz.

 

Oysa tarihi çarşıların ruhları vardır maneviyatları yüksektir onlar AVM'lerin soğuk yüzüne hiç benzemezler.  O çarşının sakinliğini, kalitesini, ruhunu, sıcaklığını, samimiyetini her ürünün en ince ayrıntısına kadar anlatıcısını, hikâyesini hangi AVM de bulabilirsiniz? Aklınızdan geçen her şeye ulaşabileceğiniz Kapalı Çarşı,  keskin rahiyasıyla,  taptaze baharatların bulunduğu tarihi Mısır Çarşısı, ya sahaflar!

 

Eğer kitap aşığı biriyseniz sahaflar çarşısı sizin için mükemmel bir yer. Sahaflar çarşısına adım attığınız andan itibaren zamanda yolculuk eder farklı bir boyuta geçersiniz. Elinizde tuttuğunuz o kitap belki size karmaşık bulduğunuz yaşamın kapılarını aralayacak. Belki de daha önce o kitabı eline alan, bilmediğiniz insanların anılarına dokunduğunuz, kokusunu duyduğunuz, altı çizili sayfalarda bulursunuz geçmişin sırrını.  Bir bakıma tarihe pencere açtığınız yerlerdir Sahaflar Çarşısı.  Hepsi de kentlerin hafızasını, kentin kimliğini oluşturan dededen toruna süre gelen, geçmişten geleceğe dimdik ayakta durmaya çalışan, ticari mekânlardır. Hepsinin kendine has bir kokusu bir dokusu var. Geçmiş zamanın kokusu yani tarihin, ilmin kokusu, gizemin kokusu ellerinizdedir artık.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme