Takva Van'ın Sorunlarını TOBB'a Anlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB ev sahipliğinde başladı. Van TSO Başkanı Necdet Takva toplantıda yaptığı konuşmada Van’ın sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Vansesi Haber Merkezi

 Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. ​

 

Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve diğer ilgililer katıldı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası ve Erciş Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen Van’ın sorunlarını Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanlara anlatan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Başbakan’a Van’In bölgede yöneten ve yönlendiren bir kent olması gerekliliğini dile getirerek, sorunları ve çözüm önerileri konusunda sunum yaptı.

 

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Çözüm Süreci ve İşsizlik başlığında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Ülkemizin en önemli projelerinden biri olan çözüm Süreci hayatımızı olumlu etkilemektedir. Ancak sadece siyaseten bunun sürdürülebilir kılmak mümkün değildir. Bunun için mutlak suretle ekonomik anlamda atılacak adımlarla çözüm süreci desteklenmelidir. Geçmişte OHAL uygulanan illerde ekonomik olağanüstü hal uygulanmalıdır. Bölgedeki Bürokrasi çözüm sürecinin ruhuna uygun hale getirilmelidir” ifadesini kullandı.

 

Bölgede işsizliğin önemli bir sorun olduğunun altını çizen Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Bölgede Genç işsizlik önemli bir sorundur ve sorun olmaya devam etmektedir. Bunun için kamu kaynakları ile yatırım alanları oluşturulmalıdır. Bölge yatırımcılar için cazip hale gelmelidir” şeklinde konuştu.

 

Vergi Terkini şart

Van’ın ekonomik olarak bir kalkınma hamlesine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Van TSO Başkanı Takva, “Van’ın vergide ödemesi gereken miktar 637 Milyon TL. Bu ülkemiz ekonomisine etki edecek bir rakam değil. Ancak Van için oldukça önemli bir rakam. Van için Vergi Terkini, bizler için psikolojik bir eşik halini almıştır. Bu eşiği aşmalı Van’a hayat vermeliyiz” dedi.

 

Kapıköy Gümrüğü Van ve Bölgeye hayat verecektir.

Başkan Takva, Van ilinin sorunlarının anlatımı için kendisine verilen 3 dakikalık sürede Kapıköy Gümrük Kapısının faal olması durumunda Van ve çevresinde yaşayan bir buçuk milyon insan için büyük kazanımlar getireceğini belirterek “Kapıköy Hoy yolu acilen bitirilecek yolcu ve yük taşımacılığı için uygun hale getirilmelidir. Kapıköy 24 saat ulaşıma açık tutulmalıdır. Bununla birlikte Başkale Gelincik sınır kapısı açılmalı, sınırlarımız ticaret için uygun hale getirilmelidir” dedi.

 

Bölgeler Arası Gelişmişli farkı ortadan kaldırılmalıdır

Gelecek 10 yılımızın en önemli gündem maddesinin bölgeler arası gelişmişlik farkı olacağını belirten Takva, “Bunun için bölgeye pozitif ayrımcılık tanınmalıdır. Teşvik politikaları yeniden düzenlenmeli, bölge illerine ayrıcalıklar tanınmalıdır. Teşvik uygulamalarında mevcut işletmeler desteklenmelidir. Yatırım teşvik tutarları 500 bin liradan 200 bin liraya indirilmelidir. Gayri Safi Milli Hasıladan alınan payı 5000 Doların altındaki iller için yeniden değerlendirme yapılmalıdır. Kentsel dönüşümde yaşadığımız temel sorunlar kamusal destekle sonuçlandırılmalıdır. Özellikle Van Merkez ve Erciş ilçemizdeki kentsel dönüşüm yerel ekonominin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Erciş te %80 anlaşma sağlanmış 1'inci etabın başlatılması önem arzetmektedir” ifadesini kullandı.

 

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dinlediği sunumunda yatırım ortamının iyileştirilmesi, Enerji Altyapısının güçlendirilmesi,  doğalgazın bölgede yaygınlaştırılması, Ulaşım alt yapısı açısından Van Şırnak Karayolu’nun bitirilmesi, Kuzey Van Gölü Demiryolu geçişinin tamamlandırılması, Ferit Melen Havaalanının güçlendirilmesi ve gece uçuşlarına açılması, Van-Erbil Van-Tahran uçuşları başlatılması, Serbest bölge ve lojistik merkez oluşturulması,  -OSB'de yaşanan alt yapı sorunları güçlendirilmesi, OHB projesi Van için önemli bir yatırım ortamı sağlayacaktır. Bu projenin desteklenmesi,  Ekonomik suçlar ve Sicil Affının sağlanması, Van’a yeni ve modern bir Stadyum’un yapılması, TOKİ afet Konutları Ödemeleri ertelenmesi ve fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi ve bölgemizde kurumlar arasında diyalog ortamının güçlendirilmesi konularına değindi.  

 

Van sunumundan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantıya katılan bakanlar ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından tebrik edilen Takva, her platformda Van için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Bakmadan Geçme