Takva: Girişimlerimizden Sonuç Alamadık

23 Ekim depremi yıldönümü nedeniyle Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) depremden sonrası yaptığı çalışmaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. TSO Başkanı Necdet Takva, deprem sonrası esnaf ve tüccarları ilgilendiren bazı girişimlerden sonuç alamadıklarını söyledi.

İlhan Siyahtaş

TSO Başkanı Necdet Takva depremden bu yana TSO olarak yapılan çalışmaları slayt halinde anlatarak iş dünyasını ilgilendiren bazı girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi. 

SGK Primleri ve Vergi Terkinine yönelik tüm çabalardan netice alamadıklarını vurgulayan Necdet Takva "23 Ekim 2011 tarihinde saat 13.41 deki  7,2  şiddetindeki depremin merkezi Merkeze bağlı Tabanlı köyüdür.9 Kasım tarihine kadar 3000’den fazla artçı deprem olmuştur.9 Kasım  2011’de 5,6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşanmıştır.  Bu deprem 23 Ekim tarihli depremin artçısı olmayıp yeni bir deprem olarak belirlenmiştir.Depremin birinci haftasında bölgede büyüklüğü 4,0-4,9 arasında değişen deprem-sayısı 114, 5,0'den büyük olan deprem sayısı ise 7 olduğu,  ilk ay içinde bölgede her gün ortalama 180 artçı depremin meydana geldiği tespit edilmiştir. SGK Primlerini Terkinine yönelik tüm çabalar sonuçsuz kalmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca  Sigorta primleri 1 yıl süreyle erteleme kararı alınmıştır. 1 yılın sonunda mükellefler tarafından primler ödenmeye başlanmıştır. Deprem sonrası ilimizde oluşan ekonomik sıkıntıların devam etmesi nedeniyle 2013 yılında geri ödemesi başlayan KOSGEB kredilerinin ertelenmesine yönelik çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Kullanılan kredilerin geri ödemeleri ekonomik yapıya darbe vurmuştur diye konuştu.

Deprem sonrası yapımı gerçekleşen TOKİ konutlarının geri ödemelerinin ertelenmesine yönelik taleplere karşılık 6 aylık bir erteleme gerçekleştiğini,  ifade eden Takva, Nisan 2015 de başlayacak geri ödemelerin ertelenmesine ilişkin henüz bir gelişme sağlanamamıştır dedi.

Yaşanan depremler sonrasında 7 bin civarında iş yerimizin orta hasar veya yıkım raporu aldığını ifade eden TSO Başkanı Necdet Takva, “  Tüccar ve Sanayicimiz bu dönemde özellikle bankalara olan borçları ile çek ve senetlerini ödeyememiştir. Bu durum neticesinde iş dünyamızın bankalar nezdinde ekonomik görünümleri negatif bir hal almıştır. Önemli bir kısmı kredi kullanma, çek alma gibi bankacılık işlemlerini yapamaz duruma gelmiştir. Çıkarılacak bir sicil affı ile ekonomik suçlara ait düzenleme talebimizde ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. İlimiz başta olmak üzere bölgemizde yaşanan ekonomik durgunluğun genel ekonomik durumdan bağımsız ele alınarak özellikle tarım, hayvancılık ve turizm gibi sektörlerde hükümetimizin daha önce açıkladığı teşvik paketlerinden ayrı yeni desteklerin açıklanması ve yatırımların yapılması yönündeki girişimlerde sonuçsuz kalmıştır”  dedi.

Deprem sonrası ilimiz imar planının uygulamaya geç konulması ve halen uygulamada aksaklıkların yaşanması kent ekonomisi için önem arz eden inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini belirten Takva şunları söyledi: “ İlimizin deprem bölgesinde olması ve yakın zaman da depremi yaşamış olması da fırsat bilinerek kentsel dönüşümün ilimizde kamu eliyle hayata geçirilmesi elzem bir konu haline gelmiştir. Özel sektör kamu işbirliği ile ilimizin yeniden yapılanması bizleri sonuca ulaştıracaktır. Ancak gelişme sağlanamamıştır. İlimizde yaşanan depremlerin ardından kullanılmaz hale gelen Et ve Süt Kurumu Van Kombinası'nın yerine, yenisinin inşa edilmesine yönelik yaklaşık 3 yıldır yapılan girişimler neticesinde gözle görülür bir gelişme sağlanamamıştır. İŞKUR Tarafından Toplum Yararına Çalışma Projesi adı altında 2011 depreminden sonra Van’daki işçi sayısı arttırılmış ve 7286 sayısına ulaşılmıştır. Bu işçilere süresiz çalışma müjdesi verilmesine rağmen 7286 işçinin tamamı işten çıkarılmıştır. Yapılan girişimler neticesinde şu ana kadar 1500 İşçi kura yöntemi ile işe alınmıştır.”

TSO Tuşba salonunda yapılan toplantıya TSO Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. 

Bakmadan Geçme