SUYLA GELEN YILDÖNÜMÜ

23 Ekim 2011 depreminin 3'cü yılına girilirken Van'a içme suyu sağlayan isale hattının ilk suyu depremzede vatandaşlar için Edremit ilçesinde yapılan TOKİ konutlarının musluklarından akmaya başladı. Konutlarda hüzün ve sevinç bir arada yaşandı.

Berk İLHAN

Depremin yıl dönümü Van ve Erciş'te AFAD ve bazı kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılacak.

 Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından kentin yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde Van'ın yaşadığı en önemli sorunların başında gelen içme suyu sıkıntısı sona eriyor.  97 milyon TL ile ihalesi gerçekleştirilen çalışmalar sonrası isale hattından gelen su ilk olarak Edremit TOKİ afet konutlarının musluklarından bugün akmaya başladı.  Edremit TOKİ konutlarında içme suyu sorunu son bulunca depremzedeler depremin yıl dönümünde hüzün ve sevinci bir arada yaşadı. 

DSİ tarafından yürütülen proje ile Van'ın 50 yıllık su ihtiyacı Gürpınar Mejingir su kaynağından Van'a 2 metre çapında 47 kilometrelik güzergâhta döşenen borulardan gelen su ile çözüme kavuşacak.  Hızla devam eden çalışmalar sonrası gelen içme suyu Van şehir merkezinin yanı sıra Bostaniçi, Kalecik,  Sıhke TOKİ konutlarının içme suyu sorununu da çözüme kavuşturacak. 

Geçen yıl başlayan çalışmalar çerçevesinde su boruları için güzergah boyuca geniş bir kanal kazılırken, 2 metre çapındaki borular vinçler yardımı ile kanallara yerleştirilmişti.  Van ve civarındaki ilçelerin, beldelerin ve köylerin içme suyu sorununu kökten çözecek olan iki binlik çelik borulara sahip su isale hattının geçtiği güzergâhta Gevaş, Çiçekli, Edremit, Van merkez ve Bostaniçi belediyelerinin ve güzergah üzerindeki 17 köyün içme suyu sorununu da kökten çözecek. Boruların içi betonla, dışı ise izolasyon ile kaplı, uzun ömürlü özellik taşıyor.  Yapılan planlamaya göre isale hattıyla 2050 yılına kadar Van ve çevresinin içme suyu sorunu tarihe karışacak.  İskenderun'dan Van'a 3 bin 500 TIR tarafından taşındı. Uzun yıllar sızdırmazlık garantisi olan boruların birbirlerine bağlanmasında özel kaynak sistemi  kullanıldı.

Bakmadan Geçme