Sürü Yöneticileri Sertifikalarını Aldı

Van’ın Bahçesaray ilçesinde“Sürü Yönetimi Elemanı Benim” projesi kapsamında açılan kursu başarıyla tamamlayan 19 kursiyere sertifikaları verildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Damızlık Koyun- Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile yürütülen“Sürü Yönetimi Elemanı Benim” projesi kapsamında ilimiz Bahçesaray İlçesinde açılan kursu başarıyla tamamlayan 19 kursiyere Kaymakamlık binasının toplantı salonunda düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Törene Bahçesaray İlçe Kaymakamı Tarık Açıkgöz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, TKDK İl Koordinatörü, Bahçesaray İlçe Milli Eğitim Müdürü, üreticiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüğü müdür ve personeller katıldı.
Törende bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, “Ülkemiz bundan önce birçok tarımsal ürünü ithal eder durumdaydı. Bakanlığımızın yerinde müdahaleler, icra ettiği proje ve politikalarla bugün 80 milyon nüfusu, 35-40 milyon turisti ve 2.5 milyon mülteciyi doyurduğunu ve bununla birlikte ürün ihraç ediyor. Hayvancılık sektörünün hem ekonomik hem de sosyal ihtiyaçları karşılama noktasında lokomotif bir görev üslendi. Özelde ise ilin sahip olduğu 2 milyon 500 bin hayvan varlığıyla ülke birincisi olduğu, bunun da hayvancılığın ekonomik ve sosyal ihtiyaçları karşılama noktasında ve istihdam oluşturması açısından daha fazla anlam kazandı. Bahçesaray ilçesinin sahip olduğu kaynaklar sayesinde çok ciddi bir potansiyele sahip. İklim ve coğrafi olarak hayvancılığın ve tarımsal faaliyetlerin tam anlamıyla istenilen oranda gerçekleşmedi. Daha önce Bahçesaray ilçesinde önceliklerinin 3 tarımsal üretim kolu olan arıcılık, ceviz yetiştiriciliği ve alabalık yetiştiriciliği olduğu, bugün bunlara bir dördüncüsünü daha ilave ettik o da küçükbaş (keçi ) yetiştiriciliğidir” dedi.
Çobanlık mesleğinin son zamanlarda unutulmaya yüz tuttuğunu, bununla birlikte çobanlara olan ihtiyacın her zamankinden daha fazla olduğunu fakat çoban bulunamadığını ifade eden Altıner, “Tam da ihtiyacın had safhaya çıktığı bir hengamede Bakanlığımızın konuya el attı ve bu proje ile bu sıkıntıyı giderdi. Her alanda bilgiye gereksinim olduğu, hayvansal üretim bunun dışında kalamayacak. “Sürü Yöneticisi Elemanı Benim” projesi ile sürü yöneticilerine; almış oldukları eğitimle koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyabilme ve mücadele edebilme yeteneği kazandırıldı. İlimiz için hayati önem taşıyan meraların da bu şekilde daha iyi korunuyor” şeklinde konuştu.
Bakanlıklarının hayvansal ve bitkisel üretimde vermiş olduğu desteklemelere değinen Altıner, “Son yıllarda yürütülen başarılı ve yerinde politikalarla küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta önemli bir artış sağlandı. Bakanlığımızın belli koşulları sağlayabilen ve işletmesinde 300 baş ve yukarısı hayvan barındıran işletme sahiplerinin sertifikalı sürü yönetimi elemanı istihdam etmeleri durumunda 5 bin TL tutarında hibe destekten faydalanma imkanı sunuyor. Bunun da bu tür eğitim programlarının teşvik edici olması açısından önemli oluyor. Bu eğitimin hayırlara vesile olması temenni ediyoru” şeklinde sözlerini tamamladı.
Daha sonra bir konuşma yapan Kaymakam Tarık Açıkgöz, bölgeye ilk geldiğinde edindiği bilgilere göre geçim kaynağının arıcılık ve ceviz yetiştiriciliği olduğunu, fakat bununla birlikte önemli oranda küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu söyledi. Bununda önemsenmesi gerektiğini ifade eden kaymakam Açıkgöz, böyle bir projeyle çobanlığa çok daha fazla değer verildiğini belirtti. Kursun önemine değinen Tarık Açıkgöz, kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kursu bitiren kursiyerlere sertifikaları verildi.

Bakmadan Geçme