SÜNDÜS'TEKİ KATLİAM KINANDI

Mazlum-Der Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Betül Güngür, Bahçesaray ilçesindeki Sündüs Yaylası’nda 18 Temmuz 1993 yılında 24 kişinin katledilmesini kınadı.
Mazlum-Der tarafından Feqiye Teyran Parkı’nda verilen iftar yemeğinden sonra yapılan basın açıklamasını okuyan Betül Güngür, 20 yıl önce yaşanan Sündüs katliamında 24 insanın katledildiğini söyledi. Güngür, “Her yıl yaz mevsiminde yaylaya giden köylüler, 18 Temmuz gecesi gerilla kıyafeti giyiminde oldukları söylenen 7 kişi tarafından bir çadıra toplatıldı. Köylülerin buraya aileleriyle birlikte geldiklerini ve herhangi bir siyasi amaç gütmediklerini ifade etmelerine rağmen sarı sakallı, mavi gözlü biri elindeki telsizden aldığı direktiften sonra çadırda toplanan 26 köylünün üzerine ateş açmaya başladı. 14'ü çocuk, 9'u kadın olmak üzere toplam 24 sivil ve savunmasız insan hunharca katledildi” dedi.
18 Temmuz'da zaman aşımına uğrama ihtimali bulunan katliamla ilgili yargı sürecinin başlatılması için Van Baro Başkanı Murat Timur ile yapılan görüşme neticesine suç duyurusunda bulunduklarını dile getiren Güngür, “Bu süreç zarfında yapılan çalışmalarla kamuoyu bilgilendirmesi yolunda gerekli çalışmalar yapılmış, onun akabinde yapılan suç duyurusuyla insanlık aleyhinde işlenen bu cinayetin tarihin karanlık dehlizlerinde kaybolmamasına çalışılmıştır. Yaklaşık iki hafta boyunca Van'da bulunan STK ve partiler imkan dahilinde ziyaret edilerek Sündüs Yaylası katliamıyla ilgili olarak bilgilendirme yapılmış ve onlardan bu vahşet karşısında duyarlı olmaları ve 18 Temmuz günü Bahçesaray'da düzenlenecek anma etkinliğine katılmaları çağırışında bulunulmuştur” şeklinde konuştu.
Katliamı anma etkinliklerine katılarak mağdurların yalnız olmadığını göstermek istediklerini ifade eden Güngür, “Bütün STK'ları bu konuda duyarlı olmaya ve anma etkinliğine imkan dahilinde kalabalık bir şekilde katılmaya davet ediyoruz. Mazlum-Der olarak üzerinden 20 yıl geçse bile yaşanan bu katliama sessiz kalmadık ve kalmayacağız. Bunun için gerekli tüm imkanlarını seferber ederek insanlığın sesini yükseltmeye çalışacağımızı belirtmek isteriz. Tarihin utanç sayfalarından biri olan 18 Temmuz 1993 Sündüs katliamını unutmadığımızı, unutturmayacağımızı; bu vesileyle hayatını yitirenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz” diye konuştu.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme