Sönmez: Emeklilerin sorunları çözülmeli

Emeklilerin ekonomik olarak ciddi sorunlar yaşadığını belirten DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Ahmet Sönmez, 'Ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına hizmet etmiş, yıllarca prim ödeyerek emekli olmaya hak kazanmış vatandaşlarımız ekonomik açıdan ciddi sorunlar yaşamaktadır. 10 bin lira alan emeklilerimiz geçim sıkıntısı çekiyor. Yetkililer emeklilerimizin sorunlarını çözmek için bir an evvel somut adım atmalı' dedi.

Her hafta Van’ın ve ülkenin sorunlarını gündeme getirerek çözüm üreten DEVA Partisi bu hafta emeklilerin sorunlarını gündeme aldı. Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Ahmet Sönmez yaptığı açıklamada, “emeklilerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor. Oy potansiyeli olarak bugüne kadar destek vermiş olabilirler. Biz inanıyoruz ki emeklilerimiz bu seçimde tepkilerini göstereceklerdir” diye konuştu.

“EMEKLİLERİN KAYBI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR”

Emeklilerin yokluğa terk edildiğini kaydeden Sönmez, ”Emekliler yılı ilan edilen 2024 yılında da yine emeklilerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor. 10 bin lira taban aylığa mahkûm olmuş milyonlarca emekliye bu yılın onların yılı olacağı müjdelendi. Emekliye bir ev kirası etmeyen aylığı reva gördükleri yetmiyor, bir de alay ediyorlar. Emekliler bu parayla kirayı ödese, ne yiyecek diye bile düşünmeyen bir anlayış var. 10 bin lira maaşla bu memlekette kira mı ödeyecek? Doğalgaz mı ödeyecek? Elektrik mi, su mu ödeyecek? Pazara mı çıkacak, erzak mı alacak? Çorbayı nasıl kaynatacak, karnını nasıl doyuracak? Bundan sonra hayatını nasıl geçindirecek? Buradan bütün emeklilerimize sesleniyorum; Bugüne kadar hep ezildiniz. Hep unutuldunuz, ihmal edildiniz. Bugün artık ülkemizde emeklilerin sorunu en büyük sorun haline gelmiştir. Hepimiz bir gün emekli olacağız ve emeklilerini açlığa, sefalete, yokluğa terk eden, pazara çıkamaz hale getiren, alışverişte ‘Alışveriş torbasının yarısını kasada bıraktım’ dedirten, bir gelecek düşünen herkes için, bu ülkenin emeklilik sorunu beka sorunudur. Bundan sonra emekliler sorunlarına sahip çıkacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak. 2024’ü emekliler yılı ilan ediyoruz” dedi. Evet, 2024 yılını emekli için çile çekme yılı yaptınız. Hükümet küresel rekabet içerisinde yer tutmak, yabancı sermayeyi çekmek, kamu bütçesini dengelemek gibi birtakım hedefleri, emeklilerin aslında emekçilerin sırtından sağlamaya çalışıyor. Fakat hükümetin bu politikası toplumsal olarak büyük bir çöküntüye neden olmuştur. Çünkü insanların harcamaları artarken, geliri düşmüştür. Milyonlarca emekliye reva görülen açlık sınırının altındaki maaş, maalesef yoksulluğu derinleştirmiştir. Emeklilerin bu kadar ağır kayıplar yaşamasının başlıca nedeni emekli aylığı güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı ve alt sınırlara ilişkin yasal değişiklikler ile emeklilerin büyümeden pay alamamasıdır” ifadelerini kullandı.

Sönmez: Emeklilerin sorunları çözülmeli

“EMEKLİLERİN ALIM GÜCÜ SÜREKLİ DÜŞÜYOR”

Sönmez açıklamasının devamında “Emekli aylıklarının hesaplandıktan sonra resmi enflasyona endekslenmesiyle beraber, büyümeden hiçbir biçimde pay alamayan emekli aylıkları TÜİK’in gerçek dışı enflasyon oranıyla sınırlanmış oldu. Dolayısıyla sürekli olarak hem alım gücü ciddi biçimde düştü hem de çalışanlarla aralarındaki makas açıldı. Türkiye'de göreve yeni başlayan üniversite mezunu bir memur 31 bin 460 lira alıyorken emekli olmuş bir memurun maaşı ise 14 bin 739 TL'dir. Bu rakam SSK Veya BAĞKUR emeklisi için 10 bin TL civarındadır.  Asgari geçim şartları nazara alındığında memurun geçinmesi elbette zorken bir emeklinin bu trajik rakamlarla geçinmesinin beklenilmesi, buna mahkûm edilmesi maalesef kabul edilemez bir durum olmakla seçmenin şu yerel seçimler öncesi oy takdirinde önemli bir parametredir. Vaat edilen bayram ikramiyesi beklentisi 5 bin TL yerine 3 bin TL olarak belirlendi. Özellikle emekli kamu görevlileri 20 yıl kadar önce maaşlarına güvenerek ev, araba alabiliyordu. Şimdilerde ise ev kirasını zor ödüyor. Emeklilerin alım gücü sürekli düşmüş ve çalışanlarla arasındaki makas gittikçe açılmıştır. Emekli maaşlarına yalnızca emeklilerden değil toplumun her kesiminden itiraz edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Burada aslında insanları yoksullaştırıp, muhtaç hale getirip, aynı zamanda siyasi biat etme aracına dönüştüren bir mekanizmayı da kuruyorlar. Doğalgaz, elektrik ve gıda yardımı gibi esasen de belediyeler üzerinden yürüyen mekanizmayı daha da ilerletmek istiyorlar ve bu şekilde iktidarının bekasını korumuş oluyorlar. Çünkü insanları yoksullaştırmak demek, ille de o insanların iktidara karşı olmalarını getirmiyor. Genel Başkanımız Ali Babacan’ın da belirttiği gibi, gerçekten emeklilerimiz 2024 yılını hiç unutmayacak. 2024 yılı gelmiş geçmiş en zor hayat şartlarının olacağı, emeklilerimizin barınma, gıda ihtiyaçlarının karşılanamayacağı bir yıl olmakla yerel seçimler sonrası maalesef daha da kötü bir tablo ortaya çıkacaktır. Tüm anlattığımız bu olumsuzlukları halkımızın nazara aldığını ve iktidara bu yerel seçimlerde bir ders vereceğini biliyoruz. DEVA Partisi olarak halkımızın sorunlarını bildiğimizi ve çözüm için bizleri desteklemelerini saygıdeğer halkımızdan talep ediyoruz” diye konuştu.

“EMEKLİLERİN SABRINI ÇOK ZORLADILAR”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sönmez, “Emeklilerimizi her genç vatandaşımızın eleştirdiği gibi eleştiremeyiz. Emekli olan kesimlerin birçoğu, geçmiş yıllarda ya kendileri, yâda aile büyüklerinden kötü şartların olduğunu hep duymuştur. Biz bunu yadsıyamayız, bunu göz ardı edemeyiz. Emeklilerimizin hep 60’tan, 70’ten, 80’den bahsedeler. Gerçekten ülkenin, dünyanın kötü zamanlar geçirdiği yıllardı. Ama tarih günümüz şartlarıyla okunamaz. O günün şartlarıyla değerlendirilir. Bugünün şartlarıyla değerlendirildiği zaman, belki günümüz bir nebze de olsa iyi görünebilir. Ama dünya nerede? Bizim olmamız gereken yer burası değil. Gerçekten emeklilerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor. Oy potansiyeli olarak bugüne kadar destek vermiş olabilirler. Biz inanıyoruz ki emeklilerimiz bu seçimde tepkilerini göstereceklerdir. Emeklilerin çok üzerine gittiler. Emeklilerin sabrını çok zorladılar. Onların oylarını cepte görüp, gereken değeri, gereken önemi vermiyorlar. Bunun acısını illaki çekeceklerdir. Bugün en kuyu iktidar yanlısı emekliye de sorsanız, ‘artık biz bıktık’ cevabını duyabileceksiniz. Emekliler çok zor şartlar altında geçinmeye çalıştıklarını belirtiyorlar. Dolayısıyla artık onlarında bu iktidara bir tepki göstereceğini biliyoruz. Saha çalışmalarında bunu görüyoruz. Emeklileri eleştirip, günümüz durumuyla anlamamak gerekiyor. Onları geçmişte yaşadıkları ve gördükleriyle de anlamak gerekiyor. Ama dünyanın geldiği noktayı, ülkemizin aslında olması gereken noktayı da iyi anlatmamız gerekiyor. Burada bütün muhalefet partilerine görev düşüyor. Bunu durumu daha iyi anlatıp, gerçekleri ortaya çıkarabiliriz” dedi.

“EMEKLİLERİ SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANABİLECEĞİ BİR İMKÂNI YOK”

Sönmez, “Bizler olumsuz gördüğümüz durumları her zaman ortaya koymak zorundayız. Ama mevcut iktidarın böyle bir durumu söz konusu değil. İlimizde şu anda AK Parti adayının yaptığı gibi yapma gibi bir durumuz yok. Onlar birbirlerini eleştiriyorlar. İktidarın emekliyi seçim malzemesi olarak kullanma gibi bir durumu yok. Emekliye ne verdiler ki ne isteyecekler? Emeklinin durumunu bize şikâyet edemez. Emeklinin sorununu, emekliye anlatamaz. Maalesef kötü bir durumdalar. Ne yapacaklarını bilmedikleri için onlar da bu durumu eleştiriyorlar. Aslında birbirlerini eleştiriyorlar. Şuan ki durumda, maliye bakanı merkez bankası başkanını eleştiriyor, merkez bankası başkanı maliye bakanını eleştiriyoruz. Totalde aslında hepsi iktidarı eleştiriyor. Ama ilimizde de bu durumun aynısını yaşıyoruz. Kayyum olarak atanan kişiler, iktidar tarafından görevlendirilen kişilerdir. Yine aynı iktidarın belediye başkan adayı, kayyumu eleştiriyor. Dolayısıyla biz emekli kesimin derdini anlatmaya çalışıyoruz. Onlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ama artık iktidarın emeklileri seçim malzemesi olarak kullanabileceği bir imkânı yok. Kendi elleriyle emeklilerimize büyük zararlar verdiler. Bunların karşılığını da seçimlerde alacaklarını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Ahmet Sönmez’e basın açıklamasında İdari ve Mali İşler Başkanı Erdem Erol ile Teşkilat Başkanı Rabia Aslan eşlik etti.

KAYNAK: VANSESİ HABER BURHAN ERGİN 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme