SOBACILARDA KIŞ MESAİSİ

Havaların soğumasıyla vatandaşlar soba almak için sobacılara akın etmeye başladı.

Burhan Ergin

Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düştüğü Van’da vatandaşlar, kış için hazırlıklarını sürdürüyor. Kışın sobayla ısınacak vatandaşlar, soba, boru ve aparatlarını almak için sobacılara gidiyor. Soba ticaretiyle uğraşan tüccarlar, havaların soğumasıyla birlikte soba satışların arttığını ifade etti.

Son dönemlerde doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle soba kullanımının azalması beklenirken pandemi döneminde bağ evlerinde kalan vatandaşlar soba kullanımına yöneldi.

Pandemi süresince şehirden uzaklaşan vatandaşlar müstakil bahçeli evlerine gitmesinin ardından havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla soba satışları arttı. Yaşanan koronavirüsle mücadelede Van halkı bahçeli yerleri tercih etmeye başladı. Doğalgaz kullanımı giderek artsa da hava sıcaklıklarının düşmesiyle sobalar insanlar tarafından ayrıcalıklı olmayı sürdürüyor.

“Vatandaşlarımız tezek yakılan sobalara ilgi gösteriyor”

15 yıldır Van’da sobacılık yaptığını belirten Seyfettin Erörs, havaların soğumasıyla vatandaşların sobacılara yoğun ilgi gösterdiğini kaydederek, “Halihazırda soba kullanan vatandaşlarımız var. Bunların yanı sıra doğalgaz faturaları yükselen vatandaşlarımız ile pandemi süreci nedeniyle bahçeli evlerde yaşamaya yönelen vatandaşlarımız da soba almaya başladı. Şu anda geçmiş yıllara göre soba satışlarımızda artış var. Sobaya olan ilginin kasım ayında daha yoğun olmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımıza baca temizliğini yaptırmalarını öncelikle söylüyoruz. Bacaların sezon içinde 2-3 ayda bir temizlenmesi gerekiyor. Bizde satış yaparken vatandaşlarımızı mutlaka uyarıyoruz. Vatandaşlarımız en çok tezek yakılabilecek sobalara ilgi gösteriyor. Tezek yakılabilen sobalarımızın fiyatı 130 liradan başlıyor. Kömürlü sobalarımızın fiyatları ise 200 liradan başlıyor. Ortalama bir sobanın borularıyla birlikte toplam maliyeti 500 liradır. Kovalı sobaların fiyatları 300 lira ile 750 lira arasında değişiyor. Kovasız sobaların fiyatları ise 150 liradan başlayıp bin 500 liraya kadar çıkıyor" şeklinde konuştu.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme