Sınır ticaretindeki sorunlar raporlaştırıldı

İran'a yaptıkları ziyareti değerlendirip 10 maddelik sonuç bildirgesi açıklayan VATSO İş Dünyası Derneği ve Van TSO Beyaz Liste Meclis Üyeleri adına açıklama yapan Zahir Kandaşoğlu, 'Bize komşu ve yakın olan İran İslam Cumhuriyeti'nde Tebriz, Urmiye Hoy, Salmas ve Mahabad kentlerinde tüm yetkili merciler, üniversite ve STK'larla bir araya gelerek ciddi görüşmeler yaptık. Sorunları net şekilde masaya yatırdık. Sorunlar ve çözüm önerilerini rapor ederek Tahran ve Ankara'ya bildirmek için yetkili mercilere takdim ettik' dedi.

Van’ın sınır ticaretinde yaşadığı sorunları çözmek için İran’ı ziyaret eden VATSO İş Dünyası Derneği Başkanı Zahir Kandaşoğlu, açıklamalarda bulunarak, “VATSO İş Dünyası Derneği ve Van TSO Beyaz Liste Meclis Üyeleri olarak geçen hafta yaptığımız İran ziyareti ile ilgili iki tarafın beklentileri var. Bununla ilgili iki kardeş ülke insanlarının talebini yansıtan bir Sonuç Bildirgesi hazırladık ve sizlerle paylaşmak istedik. İran ile ticaretin önündeki sorun ve sıkıntılar 50, 60 yıldır neden çözülmüyor, iki ülkenin ticareti neden daha da geliştirilmiyor? Her yıl İran'a gidip geliyoruz, onlarca heyet bu sorunları her defasında masaya yatırıp tartışıyoruz, ancak ne hikmetse bir sonuç alamıyoruz. Maalesef bugüne kadar değişen bir şey olmadı. Bizler VATSO İş Dünyası Derneği ve Van TSO Beyaz Liste Meclis Üyeleri olarak 13 - 19 Nisan tarihleri arasında 20 kişilik heyetle İran'a gittik. İran'ı ziyaret konusunda kararlı ve istekliydik. İran bürokrasisi ve sivil toplum örgütleri heyetimizi en üst düzeyde tören ve takdimlerle karşıladı. Hepsine buradan çok teşekkür ediyoruz. Bize komşu ve yakın olan İran İslam Cumhuriyeti'nde Tebriz, Urmiye Hoy, Salmas ve Mahabad kentlerinde tüm yetkili merciler, üniversite ve STK’larla bir araya gelerek ciddi görüşmeler yaptık. İki taraf da net şekilde tavrını ortaya koydu, bu bir başlangıç olsun artık dedik. Evet, bu bir başlangıçtır. Soruyoruz, yıllardır konuşulan sorunlar neden çözüme kavuşmuyor, hangi ülke engel oluyor ya da isteksiz davranıyor, iki ülkenin yıllık ticaret hacmi neden artmıyor, yapılması gerekirken yapılmayan işlerden dolayı yıllık kaybımız ne kadar, bu engelin içinde kimler var, dışarıda ya da içeride bu işe kimler çomak sokuyor? İran'daki dostlarla bu soruları masaya yatırarak cevaplar aradık. Sorunları net şekilde masaya yatırdık. Sorunlar ve çözüm önerilerini rapor ederek Tahran ve Ankara’ya bildirmek için yetkili mercilere takdim etik, ricada bulunduk. Dedik ki bu sefer her iki taraf da net konuşsun, neden iki ülkenin birbirine kardeş olan insanları sorun yaşıyor, neden gümrüklerde bir iki imzayla rahat çözülebilecek sorunlar devam ediyor?” diye konuştu. 

Sınır ticaretindeki sorunlar raporlaştırıldı

Kandaşoğlu tarafından açıklanan 10 maddelik sonuç bildirgesinde talep edilen ve yapılması gerekenler şu şekilde açıklandı; 

1. İnsanlar İran'a kendi aracıyla girmek isterken triptik isteniyor, insanlar bu yüzden İran'a kendi aracıyla giremiyor, çünkü bu uygulamadan dolayı büyük miktarda teminat isteniyor. Bu büyük bir sorun ve kaldırılmasını istiyoruz.

2. Giriş yapan araçlarımıza yalnız bir petrol istasyonunda yakıt izni veriliyor. Halbuki tüm petrol istasyonları bu izne tabi olmalıdır.

3. Vize olmayan iki ülke arasında neden giriş ve çıkışlar kimlikle olmasın Vizenin olmadığı yerde pasaportun bir anlamı yok.

4. iki ülke arasında ithalat ve ihracata konu olan tüm malların sınır ticareti kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz.

5. iki ülkenin kentleri arasında insanların ihtiyacını görecek sosyal tesisler yıllardır yapılmıyor. Bu sorunun artık ortadan kalkmasını istiyoruz.

6. İranlıların en fazla giriş ve çıkış yaptığı Van'da neden İran konsolosluğu bulunmamaktadır? Buna iki taraf da bir anlam verememektedir. Konsolosluğun bir an önce açılmasını talep ediyoruz.

7. Neden her iki ülkede iki ülkenin birer devlet bankası şubeleri olmasın.

8. En önemlisi her iki ülkenin gümrük kapılarında şehirler arası yolcu taşıma işi yapılmalı ve bu organize edilmelidir.

9. İnsanlar en büyük güvensizliği gümrük kapısı sahasında yaşamaktadırlar. Bu güven sorunu artık ortadan kalkmalıdır.

 10. İran tarafında da bu sorunların çok acil bir şekilde çözülmesi istenmektedir. İran da yaşayanlar da bizler de bu sorunların acil çözülmesini istiyoruz. Onlar da bu ziyaretimize ciddi anlam yüklediler. Ve haklı olarak bizlerden bu beklentilerin karşılanmasını istiyorlar. Her iki kesim de sorunların çözümü için elinden geleni yapacak Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Her iki kesim de bu konuda mutabık. Hazırladığımız metinleri her iki taraf da meclislerine sunacak ve bu konunun takipçisi olacaklar. İnanın sorunların çözümü konusunda onlar bizden çok daha istekliler. Artık hepimiz bu sorunların bir an önce aşılmasını ve bu konuda umutlu olmak istiyoruz.

 

Sınır ticaretindeki sorunlar raporlaştırıldı

Yorumlar 1
365 GÜN PROJE, YATIRIM, HİZMET, ÇALIŞMA 23 Nisan 2024 11:54

VAN GÖLÜ BAZI ŞEHİRLERDEKİ "YAPAY GÖLLER" VE " YAPAY KANALLAR" KADAR VAN'IN EKONOMİSİNE VE SOSYAL HAYATINA KATKI YAPMIYOR. ÇAMUR, LAĞIM VE ATIKLAR SEBEBİYLE PEK ÇOK KIYISI KİRLİ. KIYILAR BOYUNCA SAHİL BANDI YOK, REKREASYON ALANLARI YOK. BALIKÇILIK GÖLE NİSBETLE AZ. YÜZME ALANLARI YOK. DONANIMLI, BAKIMLI, TEÇHİZATLI ONLARCA YÜZME SAHASI LAZIM. ULAŞIM YOK. TURİZME YÖNELİK DOĞRU DÜRÜST BİR ŞEY YOK. VATANDAŞLARIN VE İLİMİZİ ZİYARETE GELEN YERLİ YABANCI İNSANLARIN GÖLÜ GÖRMESİ İÇİN 20 KM GİDİP EDREMİT'TE KAYMAKAM ATIF ÇİÇEKLİ'NİN YAPTIĞI 1.8 KİLOMETRELİK SAHİL BANDINA GİTMEK ZORUNDA KALMASI NE ACI. YÜZMEK İÇİN 35 KM GİDİP MOLLAKASIM'DA BAKIMSIZ, DONANIMSIZ VE KİRLİ HALK PLAJINA GİTMEK ZORUNDA KALMASI NE ACI. 532 KİLOMETRE KIYI UZUNLUĞU OLAN ÜLKENİN BU EN BÜYÜK GÖLÜ ON YILLARCA ÇOĞUNLUKLA SAHİPSİZ KALMIŞ. BU İL VE BU İLÇELERDE YAPILMASI GEREKEN ARTOS DAĞI KADAR HİZMET VAR.

Bakmadan Geçme