Şiddet Ciddi Anlamda Hayatımızı Etkiliyor

Kadın Merkezi Vakfı tarafından “Kadın Hakları İnsan Haklarıdır” konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Barosu avukatlarından Fethiye Çetin, artık toplum olarak şiddeti dert edindiklerini ve nedenlerini tartıştıklarını söyledi.

İlhan Siyahtaş

Şişli Öğretmen Evinde KAMER Vakfı tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Barosu avukatlarından Fethiye Çetin KAMER Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra Vali Yardımcısı İbrahim Özkan’ın da katıldığı panelde kadına uygulanan şiddet anlatıldı. İstanbul Barosu avukatlarından Fethiye Çetin, 2012 yılında kabul edilen 6814 sayılı kanunun önemini anlattı.

“ŞİDDET CİDDİ ANLAMDA HAYATIMIZI ETKİLİYOR”

Van’a ilk defa geldiğini belirten Çetin, bu paneli düzenleyen KAMER Vakfına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Son yıllarda Türkiye’de kadına uygulanan şiddetin arttığını ifade eden Çetin, şunları söyledi: “Hukuk hem kendi haklarımız için hem de devletin kullandığı şiddet açısından bir araçtır. Bütün dünyada tartışılan da budur. Son yıllarda hukuk ve insan hakları üzerinde çok tartışmalar yapılıyor. İnsan haklarına inanmış birçok hukukçu arkadaşımız ve kurumlar bu konu da çalışıyorlar. Son günlerde mecliste bir paket geçti. Şiddete uğrayan kim olursa olsun kadın ya da çocuklar yeniden rapor almak zorunda kalmayacaklar. Şiddet travmasını da bir daha yaşamamış olacaklar. Şiddet ciddi anlamda hayatımızı etkiliyor. Şiddet son yıllarda ülkemizde çok hissedilmeye başladı. Bütün sorunlarımızı nerdeyse şiddetle çözmek zorunda kalıyoruz. Bu ülkede yaşanan pek çok olayla da bağlantılıdır. Bu nedenle çok kapsamlı projelere ihtiyacımız var” dedi.

“KANUN NEYİ KORUYOR VE NEYİ AMAÇLIYOR”

Şiddeti bir süredir dert edindiklerini ve hep birlikte konuştuklarını vurgulayan Çetin, şunları kaydetti: “Şiddetin konuşulması tartışılması sevindiricidir. Ülkemizde 2005 yılında TCK değiştirilirken çok önemli bazı maddeler yürürlüğe kondu. Eksikler de var ama bunlarda zaman zaman tartışılıyor. Bunlarla ilgili düzenlemelerde yapılıyor. Ama geçmişe oranla önemli değişiklikler yapılıyor. 2012 yılında ise çok önemli bir kanun kabul edildi. 6814 sayılı kanun 4320 sayılı kanunu yerine çıkarıldı. Binlerce yıldır oluşmuş bir zihniyeti bu yeni kanunla kırmak mümkün değil. Ama bunu el birliği ile başarabiliriz. 4320 sayılı kanun çok dar kapsamlıydı ve çok yetersizdi. Uygulamada birçok sorun yaşanıyordu. Artan şiddet karşısında böyle bir kanunun çıkması an meselesi olmuştu. Bu kanunun pek çok maddesinde bağlı olduğu bir uluslar arası bir sözleşme var. Bu sözleşme çok önemlidir. Sözleşmeye uygun bir kanun hazırlanmaya çalışılsa da tam uyulmadığını söyleyebilirim. Pek çok eksiği de olsa çok bu kanunu önemsiyorum. Dünyanın en iyi kanunu da getirsek sorun onu uygulayan zihniyetlerdedir. Kanunu uygulayan zihniyet bu kanunun amacını anlayamamışsa uygulamada çok sorun yaşanılır. Bu kanun neyi koruyor ve neyi amaçlıyor bunu çok iyi bilmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme