Seyyar satıcılar cami önlerini mesken tuttu
Namaz vakitlerinde cami önlerinde satış yapan seyyar satıcılar, cemaatin sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Camiye ibadet için giden vatandaşlar, özellikle çıkış esnasında satıcıların kapı önlerini işgal etmesi sebebiyle camiden rahatça çıkamadıklarını ifade ediyorlar.
Cami önleri seyyarlarla dolup taşıyor
Uzun süredir devam eden seyyar satıcı sorunu, özellikle namaz vakitlerinde cami cemaatini zor durumda bırakıyor. Ulu Camii gibi büyük camilerinin önünde yoğunlaşan satıcılar, ibadet için gelen vatandaşların giriş ve çıkışlarını engelleyerek ciddi bir rahatsızlığa neden oluyorlar.
“Denetimler artırılmalı, ceza uygulanmalı”
Zabıtaların yaptığı denetimlere ve uyguladığı cezalara rağmen sorun çözülemedi. Vatandaşlar ise denetimlerin artırılmasını ve gerekirse cezai yaptırımların uygulanmasını talep ediyorlar.
Özellikle Ulu Camii’nin iki kapısının önünü adeta işgal eden seyyar satıcılar, cemaatin giriş-çıkışında ciddi sıkıntılara yol açıyorlar. Vatandaşlar alışveriş için seyyar tablalara yönelirken, cemaat özellikle çıkış saatlerinde yoğunluk nedeniyle büyük zorluk yaşıyor.
Vatandaşlar, “Namaz vakitlerinde, özellikle de Cuma Namazı’nda cami önleri adeta pazar yerine dönüyor. Zabıta ekiplerinin bu konuda daha etkin şekilde çalışması ve gerekirse ceza uygulanması gerekiyor” diyerek şikâyetlerini dile getiriyorlar.
Dilenci sayısı artıyor
Cami önlerinde sadece seyyar satıcıların değil, dilencilerin sayısında da gözle görülür artış yaşanıyor. Defalarca yapılan denetimlere ve uygulanan cezalara rağmen, sorun kalıcı olarak çözülemiyor. Vatandaşlar, denetimlerin yetersiz olduğunu ve seyyar satıcıların cami önlerindeki varlığının neredeyse “sürekli hale” geldiğini vurguluyorlar.
“Cami giriş ve çıkış noktalarına bırakılan seyyar tablalar yüzünden yoğunluk artıyor. Vatandaşların alışveriş yapmaya başlamasıyla çıkışlarda tıkanıklık yaşanıyor. Cami cemaati camiden çıkmakta zorlanıyor. Sorunun çözülmesi için kalıcı ve sürdürülebilir yöntemler geliştirilmesi gerekiyor” diyen vatandaşlar, durumun ciddiyetine dikkat çekiyorlar.
“Daha fazla önlem alınmalı”
Cami önlerindeki satıcı ve dilenci yoğunluğundan rahatsız olan vatandaşlar, yerel yönetimden daha ciddi adımlar atmalarını talep ediyorlar. Zabıta ekiplerinin denetimlerinin artırılması gerektiğini vurgulayan cemaat, “Eğer gerekiyorsa cezalar uygulanmalı ve bu sorunun kalıcı çözümü için yeni yöntemler bulunmalı” görüşünde birleşiyorlar.
Vatandaşlar ayrıca, alternatif ticaret alanlarının oluşturulmasının önemine dikkat çekerek, “Seyyar satıcıların cami önlerindeki varlığı yalnızca ibadet edenleri değil, şehrin genel sosyal yapısını da etkiliyor. İnsanlar huzursuz oluyor. Bu durumun önüne geçmek için, yerel yönetimlerin satıcılara alternatif alanlar sağlaması şart. Örneğin, belirli bölgelerde seyyar satıcılara izin verilmesi ve bu alanların düzenlenmesi, hem satıcıların hem de cemaatin memnuniyetini artırabilir” ifadelerinde bulundular.
Bakmadan Geçme

